Som vanligt när det kommer en massa trender så börjar det efter något år dyka upp en massa studier som faktiskt undersöker allt det där som någon bara har hittat på som fakta från början.

Det här är en studie där man har undersökt om en glutenfri diet kan hjälpa personer med fibromyalgi.

Det är inte en helt galen idé då de symptom som personer med fibromyalgi ofta beskriver har ganska stort överlapp med de symptom som personer med celiaki (alltså verklig glutenintolerans) ibland kan uppleva om de råkar få i sig gluten.

Det är också symptom som är snarlika som de som personer som tror sig vara känsliga mot gluten säger att de upplever.

Resultatet i studien blev dock som du kan se att man inte fann någon skillnad alls mellan grupperna. Så personer med fibromyalgi verkar alltså inte bli hjälpta alls va en glutenfri diet.

Det här säger ju inte mycket mer än det men man kan ju ändå fråga sig lite varför glutenfritt då skulle vara så otroligt bra för friska personer som viss inbillar sig när det inte ens verkar hjälpa de som har verkliga symptom som liknar de som gluten kan ge hos personer som verkligen har problem med gluten, alltså de med sjukdomen celiaki.

Referens: The Effects of a Gluten-free Diet Versus a Hypocaloric Diet Among Patients With Fibromyalgia Experiencing Gluten Sensitivity–like Symptoms

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *