Ingen skillnad i proteinsyntes efter 30 gram mjölkprotein jämfört med 30 gram av en vegetabilisk proteinmix med veteprotein, majsprotein och ärtprotein (1).

För kanske 10 år sedan var det stort fokus på olika typer av protein och vad som skulle vara mest effektivt för att höja proteinsyntesen i musklerna efter träning.

Det mesta av forskningen som fanns då var på mjölkproteinen vassle och kasein samt en del på soja och enskilda livsmedel likt ägg och biff. Utöver det fanns det också mycket på olika mixer av aminosyror som är det som protein består av.

Den tidigare forskningen visade att saker så som mängden av de essentiella aminosyrorna påverkade syntesen och att framför allt aminosyran Leucin hade stor betydelse. Även hur snabbt aminosyrorna kom ut i blodet verkade påverka hur hög proteinsyntesen i musklerna blev.

Animaliska protein är vanligen rikare både på essentiella aminosyror och leucin. De brukar också absorberas lite snabbare. Så därför anses animaliska protein vara lite mer anabola, dvs de har lättare för att höja proteinsyntesen.

Men om du blandar olika vegetabiliska proteinkällor och ökar på mängden protein något så bör du kunna få samma effekt från dessa protein. Och det är det som den här studien visar.

När det gäller mjölkprotein så brukar man säga att 20 gram räcker för att mer eller mindre maximera proteinsyntesen. I den här studien gav man 30 gram protein för att höja på intaget något.

I den här studien fick inte deltagarna styrketräna före. Så det är lite oklart om effekten blir precis den samma efter träning även om det högst troligt är så att resultatet skulle vara likartat.

Det här är också en studie på rena protein, dvs pulver. Om du äter hela livsmedel så kan tillgängligheten och hur snabbt kroppen bryter ner proteinet varier och där brukar det gå snabbare med animaliska. Så det är inte säkert att det här gäller om du får i dig samma mängd protein från en måltid med helare råvaror.

Det finns dock längre träningsstudier där man mäter faktiska ökningar i muskelmassa där man jämför mellan vegetabiliska och animaliska protein och det blir inga betydande skillnader där så länge som det totala intaget är över typ 1,5 g/kg/dag.

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *