Jag har fått en del frågor kring ett sponsrad inlägg här på Instagram som handlar om ett tillskott som heter Tongkat Ali. Det här tillskottet marknadsförs mycket med hjälp av Andrew Huberman och påståenden som han har gjort kring tillskottet på Joe Rogen men Huberman verkar själv inte vara delaktig i själva försäljningen vad jag kan utläsa.

Det man påstår är i alla fall att Tongkat Ali ska vara en testosteronbooster, dvs höja testosteronet, hos både män och kvinnor. Det här påstår man med hjälp av då klipp på Huberman samt en animerad video som människor verkligen älskar och får det mesta att verka ”sciency”. Sen har man också med en del studier som referenser i klippet.

Jag valde att kolla upp den första studien som de visade i klippet och det här var vad jag fann då (2). Ökningarna verkar väldigt imponerande när man bara presterar resultatet för gruppen som fick tillskottet. Men de har plockat bort placebogruppen i sin marknadsföring och det är för att placebogruppen också fick fantastiska ökningar. Där var ingen statistiskt signifikant skillnad mellan grupperna.

Så tillskottet var inte bättre än en placebo här. Sen skulle jag säga att de här förändringarna i testosteron är ganska osannolika. Alla deltagarna hade nivåer under det normala från början och sedan skjuter det iväg så de kommer upp på helt normala nivåer på bara några månader.

I studien så tittade man även på flera andra saker än testosteron och det man först och främst tittade på var livskvalitet och ”humör och energi”. Där fanns ingen skillnad mellan grupperna där heller och inte heller någon skillnad i någonting annat man mätte i studien.

Det finns många studier av den här typen där ute. Resultat som är ganska obegripliga som ingen egentligen har orkat bry sig om att granska på något mer ingående sätt då ingen egentligen har brytt sig om att studien är publicerad.

Men om man vill vara oärlig och säga att man har forskning som backar upp ens påstående så kan man ju göra som det görs i det här videoklippet som nu marknadsförs på instagram. Man klipper och klistrar och sen verkar det som ett mäktigt resultat.

När det gäller eventuella effekter från Tongkat Ali i stort så tittade jag på det och forskningen är en stor röra. Det är många små studier med väldigt många utfall med olika former av tillskottet i olika doser. Så här ser det ofta ut när det gäller kosttillskott och i de få fall då det görs större studier blir effekten vanligen noll, dvs det fungerar inte.

Men det är så klart inte omöjligt att Tongkat Ali har en effekt men om den finns så kommer den inte att vara ”en höjning med 500%” som det sägs i reklamklippet. Det är inte en chans att det är så.

Tongkat Ali är inte godkänt till försäljning inom EU

Ett viktigt tillägg kring Tongkat Ali är att det inte får lov att säljas inom EU. EFSA har gjorden en utvärdering av vad man vet kring säkerheten för produkten för ett drygt år sedan och beslutade att tillskottet inte får säljas eftersom den data som fanns pekade mot eventuella negativa effekter (1).

Taken together, the Panel concludes that the NF has the potential to induce DNA damage, which is of concern, particularly locally for tissues that represent first sites of contact. The Panel concludes that the safety of NF has not been established under any condition of use.

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *