



Göteborgsposten publicerade en debattartikel för två dagar sedan som är proppfull med felaktiga faktapåståenden kring fetma och viktnedgång.
Jag orkar inte gå igenom allting på en gång men jag ska försöka beta av någon sak då och då.
Det här var det påstående som utan tvekan var mest felaktigt. I stycket efter står det till och med att 99% får förvärrade symptom.
Det finns exakt noll belägg för det här. Det finns löjligt många studier på olika sätt att uppnå viktnedgång. Jag har hållt på att läsa den typen av studier i typ 15år nu och jag skulle gissa på att det minst är ett par hundratal som jag tittat igenom. Det här sker inte.
Det vanliga resultatet är istället att man ser en viktnedgång de första ~6 månaderna ungefär. Hur stor den är beror på hur intensiva åtgärderna varit, vilka deltagarna är mm
Sen efter de här ~6 månaderna blir det en viktplatå eller så börjar vikten sakta gå upp igen hos deltagarna.
Men jag har aldrig sett en interventionsstudie där vikten blir högre än hos kontrollgruppen som inte försöker gå ner i vikt. Aldrig.
Som exempel på hur det brukar se ut med vikten har jag inkluderat en meta-analys på studier med upp till 5 års uppföljning. Det finns även studier som haft uppföljning i 10 år.
Det som påstås i debattartikeln i GP händer alltså inte i verkligheten. Det är ett påhittat fenomen som en del människor verkar ha övertygat sig själva är sanning.
Jag vet att sådana här saker brukar göra en viss grupp irriterad eller stötta. Så lite för att förebygga det till viss del.
Ja, där är också bra poänger i den här debattartikeln. Fetma är främst ett samhällsproblem. Personer med fetma är inte per automatik korkade, ohälsosamma, lata, har dålig självkontroll eller liknande.
Men det är faktiskt inte svårt att säga vissa saker som är rätt. Jag skulle faktiskt vilja sticka ut hakan och säga att det är väldigt ovanligt att någon har fel i allt.
Fast om man försöker återge forskningen inom det här området på ett vettigt vis så har man inte så många fel som den här debattartikeln har.
Där är problem med att återge forskningen så här med. För varför ska man tex bry sig om fetma när det enligt de här personerna inte är ett folkhälsoproblem?