Fortsättning på gårdagens delning. Folk dör. Dessutom ganska ofta om du tittar på en hög ålder.

Sverige tänker vaccinera 80 000 personer i veckan nu i början när vi endast har Pfizers vaccin godkänt. Det är framför allt gamla som bor på boende eller har hemvård som får spruta först.

Så det kommer att bli många korrelationer likt rubrikerna vi fick igår. Där en sak har råkat komma efter något annat.

Det dör normalt sett ungefär 500-600 personer på äldreboenden varje vecka (bild 4). Nu tänker vi vaccinera alla på äldreboende på bara typ en månads tid. Det kommer med andra ord att vara kanske 1000-2000 personer som dör strax efter de fått vaccinet.

Det är av sådana här orsaker som det här verkligen behöver studeras ordentligt. Varför man har stora register där man skriver ner saker som händer efter sprutan. Sen kan man efterhand jämföra om förekomsten av dessa händelser är högre än normalt efter vaccinet eller inte.

Mam har ju redan gjort det här i en studie med placebogrupp på en 30 000-40 000 människor. Så vi vet att där inte finns någon vanlig biverkningar som är ett problem på sikt. Det är kort huvudvärk, feber och trötthet en kort tid som är vanligt.

Men potentiellt väldigt ovanliga saker behöver man mer än några tiotusen personer för att fånga upp. Det görs med de register som finns. Det görs inte av kvällspressen som fått ett tips om att någon på ett äldreboende har dött.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *