För mycket fettmassa på kroppen är inget bra. En självklarhet för de flesta skulle jag tro men samtidigt finns det faktiskt människor där ute med fina titlar som säger att fettmassa i sig själv inte är negativt.

Sen säljer forskarna bakom den här studien in denna historia lite i deras summering eftersom de så klart ska få deras forskning att verka lite mer speciell än vad den faktiskt är.

Det här med mendeliansk randomisering, där man använder människors gener för att försöka se orsakssamband i epidemiologi, är en ganska ny metod.

Så det bidrar med ytterligare bekräftelse för det som man redan vetat. Fast mer data nynserar så klart bilden ytterligare.

Den näst sista bilden (nr 5) summerar resultatet i den här studien. En större cirkel innebär en större effekt. Ju rödare färg desto lägre p-värde. Vit cirkel att där var en liten trend men resultatet är inte signifikant.

Trots att det var drygt 400 000 personer med i den här studien så var det en del sjukdomar som var ganska ovanliga under uppföljningen. Så då blir resultaten mer osäkra där.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *