I fall någon trodde något annat. Energidrycker utan koffein har ingen mätbar effekt på någon typ av mental förmåga. I alla fall inte så länge som de inte innehåller någonting olagligt typ. Det är ju möjligt att det finns några energidrycker där ute som innehåller andra saker som kan tänkas ha en effekt men det finns inget i ”de vanliga märkena” i alla fall.

För att vara en studie på ett kosttillskott så är den här studien dels väldigt väl utförd och dels har den väldigt många försökspersoner, över 200.

Det finns faktiskt en ganska rolig historia bakom det. Tydligen så blev 5 hour energy åtalade av en distriktsåklagare i Oregon i USA då de hade gjort en massa uttalande i sin reklam om att deras shots gav energi på grund av deras ”unika blandning” av massa ämnen.

Åklagaren trodde inte på det här alls utan sa att det var en massa falska påståenden där det enda ämnet i deras produkt som har någon effekt är koffein.

Så den här studien genomfördes med pengar från ”State of Oregon Department of Justice” och som du kan se från resultatet så hade åklagaren rätt på den punkten. Energidrycker är koffein på burk, varken mer eller mindre.

Det enda jag kan komma på som de faktiskt inte testade här är faktisk fysisk prestationsförmåga.

Människor som tror eller rakt ut påstår att det är någonting speciellt med energidrycker som inte finns i andra saker med koffein i, så som kaffe, har inget med någon verklig substans att att grunda sin tro på.

Koffein har sina fördelar när det gäller att göra människor lite piggare, lite mer alerta och det kan verka prestationshöjande när du ska tävla eller maxa din fysiska prestation av något slag.

Koffein har också sina nackdelar när det gäller eventuella kortvariga biverkningar, negativ påverkan på sömnen, beroende och att de som är beroende många gånger kan prestera sämre än normalt i fall de inte får i sig något koffein alls.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *