En svensk studie som visar på en tydlig effekt över 2 år på övervikt/fetma hos barn 4-6 år med en mer intensiv åtgärd (blå och lila grupperna).

I den här studien hade man totalt 10 träffar på 90 minuter vardera för barnets föräldrar. Alla träffar hade olika teman och om några föräldrar missade en träff så fick de materialet hemskickat och ett samtal från någon som gick igenom det med dem över telefon.

Efter den här uppstarten så fick också föräldrarna ett samtal ungefär var 4-6 vecka där man diskuterade hur det gick, gav tips osv.

Sådana här studier visar ju tydligt att åtgärder fungerar. Men de flesta av barnen är barn som redan har en fetma och de flesta hade det även efteråt. Så man har långt ifrån löst problemet här.

Det var 2 personer som utbildade 6-10 personer vid varje tillfälle. Så det är en liten effekt för vad som ändå får sägas vara en ordentlig insats rent resursmässigt.

Det man har jämfört med här är också standardbehandling på en överviktsenhet som innefattar en 5-6 personliga besök på ungefär 30 minuter vardera det med.

Det finns många som tror att man löser det här med barnfetma, och fetma överlag, med bara lite utbildning. Det här är bara en av tusentals studier som visar att även ganska ordentliga insatser när det gäller pengar och resurser tyvärr inte räcker till.

Vill man verkligen förändra det här mot det bättre så behöver vi förändra världen som vi alla lever i. Den där skitmat finns i princip överallt och vi tillåter företagen att göra reklam för den överallt. Och där vi försöker underlätta för mer hälsosamma beteenden överlag i samhället.

Alternativet är så klart också att vi har sådan tur så de nya fetmamedicinerna fungerar kanon för även så här unga barn. Samt att medicinen också kan fungera mer förebyggande istället för behandlande som den används idag. Inte den mest åtråvärda framtiden om du frågar mig men den slår nutiden.

Det är en väldigt väl utförd studie verkar det som. Är man intresserad att läsa mer från den så hittas den här: https://doi.org/10.1038/s41366-023-01373-7

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *