En liten LCHF-uppdatering. Det har hänt en hel del intressant den senaste tiden och särskilt förra veckan hände något överraskande.

Gary Taubes stod då med medförfattare till en artikel om fetter i tidskriften BMJ där man drar slutsatsen att det är bättre med fleromättade fetter än mättat fett*.
.
I princip kommer artikeln fram till samma sak som alla tidigare konsensus och senare kostråd kring fett kommit fram till. Det är även samma slutsatser som du kan läsa i de svenska rekommendationerna.

Det här är stort eftersom Taubes i princip är HAN som avslöjade ”lögnen kring mättat fett” som LCHF-are älskar att berätta om.

I första bilden har jag tex tagit en skärmdump från Kostdoktorn där han lät Taubes förklara förra året (obs, pratbubblorna har jag lagt in 😉).
.
Nästa grej är en artikel i Wired om NuSI som var ett stort projekt som bla Taubes var med och starta upp.

NuSI skulle enligt Taubes mfl revolutionera vår kunskap kring nutrition och bla halvera antalet feta med hälften i USA. Kostdoktorn uppmuntrade tex hans svenska läsare att donera pengar till ”nutritionens manhattanprojekt”.
.
Istället för att revolutionera något så har NuSI sakta bara försvunnit från kartan och numera finns inte mycket kvar. Det mesta av pengarna är också borta.

Här är också lite intressanta citat från Taubes själv där han verkar börja tveka lite kring sig själv. En hel del av pengarna som kom in gick dessutom till Taubes och Attia, en annan av grundarna av NuSI, inte till forskning.

Taubes har tex själv uppgett att han jobbat 40h/v med NuSI. Trots de är han världen över och föreläser, släpper nya böcker och skriver debattartiklar för stora tidningar.

De sista bilderna handlar om det här. Vart pengarna som skulle revolutionera forskningen har gått till. En bild är från en artikel av mig på Tyngre och den andra är från en artikel av Carbsane som är mer uppdaterad med senaste bokföringen från NuSI.

* Den här frågan kring mättat fett är så klart inte färdig pga detta. Den data som finns är fortfarande osäker. Men den pekar ändå åt det håll som alla de här konsensusen kommer fram till.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *