Lite positiva saker. Just nu är covid-19 ungefär lika dödlig som en ”standard”-influensa*.

En massa immunitet i befolkningen från vaccinering och infektioner har gett det här.

Det finns dock tre saker här som fortfarande gör det fel att säga att SARS-CoV-2 (coronavirusen som ger dig covid-19) nu är som en vanlig influensa.

📌 Den första är att varianten Omicron som dominerar just nu är betydligt mer smittsam än influensan. Så även om risken för varje enskild person nu inte är mycket större än för influensan så kommer en ”coronavåg” att göra fler allvarligt sjuka ändå.

Sedan december har tex drygt 50% av alla i Danmark haft covid-19 (bild 2). Influensan smittar normalt sett ”endast” 10-25% per säsong ungefär.

Och 0,1% av 5 miljoner är ju fler än 0,1% av 2 miljoner. Så belastningen på vården är fortfarande tuffare.

📌 Den andra är att det här är specifikt för varianten Omicron. Innan Omicron så dominerande Delta och blev du smittad av Delta var risken ~2-3ggr så stor för att bli allvarligt sjuk.

Det kan ju tyvärr mycket väl dyka upp en variant som är värre igen. Innan Omicron så gav alla varianter som dykt upp lite allvarligare sjukdom än den ursprungliga varianten (bild 3).

📌 Den tredje punkten är att immuniteten som människor nu har försämras efterhand. Ju mer tiden går mellan infektionerna desto större är risken för att nästa gång ska ge mer allvarlig sjukdom.

Här har vi lyckligtvis vaccinen som gör att man kan hålla immunförsvaret starkare så risken för allvarlig sjukdom minskar.

* Jag vet att vissa försökt påstå att covid-19 varit som en influensa hela pandemin. Dessa personer är fån/tomtar/tokstollar eller vilket annat ord du tycker passar.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *