Det här visar tydligt problemet med att människor har fri tillgång till internet samtidigt som de saknar förmågan att faktagranska saker.

Detta är kommentarsfältet kring ett inslag i Nyhetsmorgon för några dagar sedan där man i princip sa att ”vi har gjort intressanta studier på möss” men har ingen aning om hur vi ska använda det här rent praktiskt inom medicinen (bild 2).

Kort och gott. Vi har ingen koll på vad vi ska göra med de här sakerna som vi visar på möss.

Trots det här har du alltså människor i kommentarsfältet som på allvar tror att de vet. Det är kreti och pleti som suttit och googlat lite samt läst några dietböcker där reklamare, ekonomer, pensionerade kirurger etc påstår en massa saker som de inte på något vis kan backa upp.

Vi har alltså personer som totalt kanske har spenderat 10-20 timmar på att lära sig om någonting som någon annan han hittat på som nu sitter alltså framför sina datorer och mobiler och kritiserar en överläkare inom psykiatri som berättar om den senaste forskningen inom hans fält 🤦‍♂️🤦‍♂️.

De verkar inte ens fundera kring om det skulle kunna vara så att den där experten faktiskt vet mer än dem. Att det idag inte finns något direkt konkret från den här forskningen som kan användas medicinskt.

Som en liten extra bonus så har jag även inkluderat lite text från en artikel från idag som publicerats på Natures nyhetssida (bild 3-7). Den är lite svårläst och jag har ändå valt ut de lättare delarna men jag tror att de flesta av er kan läsa ut det som är viktigt där.

I korthet så säger texten att vi inte har någon aning om vilka fiber som är bra för oss eller vår tarmflora eller hur vissa fiber påverkar tarmfloran jämfört med andra fiber.

Det som artikeln handlar om är en ny studie på möss där man isolerat vissa bakterier och gett dem specifika fiber för att försöka mäta effekterna då. Det här är med andra ord mil ifrån någonting faktiskt konkret när det gäller vad du borde äta eller inte äta.

Förutom då det näst inpå självklara. Det är bra att äta saker som är fiberrika. Ett råd som i princip har funnit lika länge som det har funnits kostråd. Så där har du ”det senaste”. Ät dina fiber! 😎

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *