En sak jag brukar ta upp ganska återkommande är hur de som hamnar inom pseudovetenskapen väldigt ofta tappar sin förmåga att vara kritiskt mot något.

När man väl har sänkt ribban för vad man tycker är vettigt för lågt så har man inte längre något som stoppar en massa andra knepiga påhitt för att också komma över.

Nyligen så publicerades en bra artikel som belyser Aseem Malthotras knepiga karriär med felaktiga påståenden, överdrifter osv.

Ni bör åtminstone kolla in bild 4-5 🤣

Jag har bara med en bråkdel av allt från artikeln här. Länk till hela artikeln finns via länken i min profil.

Malhotra har aldrig varit väldigt stor här i Sverige men han har ändå regelbundet dykt upp i de väntade pseudovetenskapliga kretsarna. Då tillsammans med en grov överdrift kring hans anseende och meriter.

För det är ju så man säljer in pseudovetenskap. En titel som låter bra tillsammans med missvisande referenser, snack om ”senaste vetenskapen”, konspirationsteorier om ”etablissemanget” mm.

Vetenskap handlar inte om att lyssna på ”experter” eller folk med fina titlar. Det handlar om att försöka ge den bästa möjliga förklaringen av allt vi vet för stunden om ett ämne.

Ju mer vi vet desto mer överens blir olika människor/forskare om de försöker vara ärliga kring den kunskap som finns. Det blir var man brukar kalla för ett konsensus. Dessa kan ändras efterhand som det kommer mer kunskap så klart men förändringarna blir vanligen små och sker långsamt.

Det som Malhotra och typer som honom gör är att de konstant lägger sig utanför det som är konsensus. Det verkar i princip vara deras grej.

De har sedan inga vettiga argument till varför de lägger sig där utan det blir dålig logik, missvisande påståenden, cherry picking av studier, argumentationsfel osv.

När du då ser någon som ändå hyllar de här personerna så ignorera den personen. För antingen är hen precis likadan eller så är hen helt oförmögen att skilja fakta från fantasier.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *