Det här var ett roligt aprilskämt från igår. Men det finns ju också lite lärdom här. Det finns väldigt mycket kring ”hur det var förr” som vi faktiskt inte har någon vidare koll på och det nyttjas om och om igen.

Dietboksförfattare fantiserar ihop en berättelse om hur allting fungerade på stenåldern och sedan nyttjar de sin fantasi för att ”bevisa” deras påhittade saker hur kroppen fungerar nu.

Mitt favoritexempel här är när folk tror dig ”bevisa” att det är bäst att äta ett visst antal måltider per dag, fasta osv.

På 90-talet och början av 00-talet så var det ”fakta” att man skulle äta flera små måltider över dagen.

🪨 Förklaringen var: ”äter man inte regelbundet så hamnar kroppen i svältläge, det är en stor fördel evolutionärt att man inte tappar vikt”.

Idag så påstår man istället att man ska äta sällan. Bäst sägs det vara om man inte äter alls vissa dagar eller i alla fall över ganska många timmar.

🪨 Förklaringen är: ”kroppen är inte evolutionärt anpassad för att alltid få i sig mat, man måste fasta för att få igång fettförbränningen”.

Båda de här sakerna går att testa genom den vetenskapliga processen. Olika upplägg på studier och du får efterhand ett svar om något verkligen är bättre. Kanske alltid, kanske bara i vissa situationer.

Men inget av påståendena bevisas för att någon har fantiserat ihop vad Fred Flintas familj gjorde för tiotusentals år sedan. Det är bara deras fantasier. Men de där historierna övertygar många. För vad f** vet gemene man om hur folk levde då? Eller hur många gånger de bajsade för 100 år sedan 😉 #stenålderskost #evolutionen #paleosverige

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *