Det här är ett väldigt intressant resultat från en meta-analys där man jämfört resultatet mellan en verklig operation och placebooperationer.

Det som plotten visar är att det är många studier där man inte ser någon skillnad alls mellan att bara lura patienten att hen har blivit opererad jämfört med att faktiskt utföra den operation som man tror skulle kunna fungera (Hur du tolkar dessa plottar kan du läsa om här http://gudiol.info/29SAh5v).

Det är en salig blandning av olika operationer med i den summeringen där man bland annat borrat hål i skallen på folk fast utan att göra ett verkligt hål igenom hinnan in till hjärnan i placebooperationer på personer med Parkinson till att man skurit folk i knäna så att de får ärr så att de har trott att de genomgått en knäoperation.

De här studierna öppnar givetvis upp en rad etiska dilemman. Utan en sådan här grupp så vet du inte om den operation du genomför faktiskt är bättre än en ren, fast kraftfull, placebo. Om du då utför en studie utan den så kan det ju vara så att du sen tror att det du gör verkligen fungerar och helt plötsligt så är det många människor som opereras med eventuella biverkningar så som infektioner och liknande endast för att de ska få en placebo.

Om du däremot adderar till den här typen av placebogrupp så är det ju faktiskt så att du skadar patienten. Visst är det ingen stor skada egentligen med ett litet ärr men det är ändå att gå över en tröskel som man inte gör med de klassiska sockerpillerna.

Det ska också nämnas att de här deltagarna givetvis också kan uppleva en noceboeffekt och precis som att placebon oftare blir starkare efter vad patienten upplever som en mer invasiv intervention så kommer också risken för mer negativa noceboeffekter att öka.

I den här studien fann man att antalet verkligen negativa bieffekter inte var signifikant olika mellan verklig operation och placebooperation. Det fanns däremot en trend mot att det var sämre för de som verkligen opererades.

När det gäller mindre allvarliga men ändå negativa bieffekter så var dessa signifikant fler i gruppen som genomgick en verklig operation.

Det talar ju för att placebooperation bör vara med i studier!

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *