Att stillasittande i sig skulle vara negativt eller rent av farligt för hälsan har det varit ganska mycket rubriker kring de senaste åren.

Som värst har man jämfört det med att röka vilket är helt uppåt väggarna tokigt.

Det är negativ med för mycket inaktivitet, dvs brist på rörelse. Men istället för att säga det så har man alltså valt att kalla det för just sittande.

Det här har nyttjats ordentligt av människor som sett att det finns pengar att tjäna och för kanske 10 år sedan så i princip exploderade marknaden för skrivbord där du kan stå och arbete.

Det låter ju kanon. Om problemet är att människor sitter så kan man ju se till att de står och så blir saker och ting bättre.

Nyligen publicerades en större studie där man undersökt dels om det går att få människor att stå upp mer på jobb via information eller information plus ett höj och sänkbart skrivbord. Totalt inkluderades drygt 700 kontorsarbetare (bild 2).

Och man lyckades få människor att stå mer. Även när man följde upp dem 12 månader senare så stod de upp mer. De som fick både information och skrivbord stod upp en knapp timme extra varje dag.

Så succé kanske man tänker. Men tyvärr var det bara en ökad tid stående som förändrades.

Där var ingen betydelsefull skillnad mellan de som nu stod upp mer och kontrollgruppen på punkterna som faktiskt spelar någon roll.

De
📍Hade inte mindre ont i kroppen.
📍Trivdes inte bättre på jobb.
📍Var inte mindre trötta.
📍Fick inte bättre hälsovärden när man tittade på blodsocker, blodtryck osv.
📍Sov inte bättre.
📍Fick ingen förbättring av vikt eller midjemått.
📍Ingen förbättring i olika mått för psykisk hälsa.

Kort och gott så investerade man både tid och pengar i någonting som inte gav någonting tillbaka.

Och det var en ganska betydande investering. I bild 5-10 har jag klistrat in lite från metoddelen där forskarna förklarar vad de gjorde för att få människor att faktiskt stå upp mer.

Det som skulle kunna ses som förvånade här är ingen förändring i smärta från rygg/nacke. Variation är sannolikt bra där. Kanske man man snällt säga att den trenden sågs här med.

Att inget skulle ske mer metabolt överraskar dock inte. Är man still är man still.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *