Set-point är ett koncept till för att försöka förklara varför människor ofta har en vikt som de håller sig ganska stabil på. Om du äter mindre i några dagar så kommer du troligen att kompensera för det genom att äta lite mer senare dagar och vice versa.

Dock är det ju så att människor väger mer idag än tidigare och det verkar som att att när människor väl har gått upp i vikt och vägt för mycket en liten längre tid så försvarar deras kroppar den nya högre vikten istället för att hjälpa dem ner till deras tidigare vikt igen.

Vad beror det här på? Är det en förskjutning av deras set-point och hur kan man i så fall mäta det? Och går det att återställa den här set-pointen så att kroppen börjar försvara en lägre kroppsvikt igen?

Det här diskuterade vi ganska ingående i drygt 30 minuter i förra veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre avsnitt nr 48.

Du hittar podden där poddar finns och du kan också streama avsnittet direkt på tyngre.se 👍

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *