Vid vilken ålder är normalt sett en idrottare som bäst i sin idrott om de är på absoluta elitnivå?

I explosiva event som varar i några få minuter så peakar de flesta i prestation i lägre 20-års åldern. Det här är sporter likt vissa simgrenar, gymnastik mm.

I events som handlar om kraft och explosivitet men som bara är på några sekunder brukar de flesta vara som bäst omkring 27-28 år. Här är sprintgrenarna inom friidrott typexempel. Även lagidrottare som i sin spelstil förlitar sig på explosivitet brukar peaka kring den här åldern.

Det är bara i längre uthållighetsidrotter som man normalt ser att folk verkligen presterar som bäst när de är över 30 år.

Här snackar vi alltså idrottare som börjat träna och tävla tidigt i idrotten och som varit på en hög nivå i ganska många år innan de når sin topp. Tävlingscykling och maraton är exempel på idrotter här.

Glöm nu inte att det här är medelvärden. Det finns en del idrottare som trots att de alltid varit på en hög nivå och trots att de hela tiden satsat på sin idrott når sin peak i en ålder som skiljer sig ganska mycket från genomsnittet.

Alltså tex en sprinter som är som bäst när hen är väldigt ung eller en fotbollsspelare som är som bäst kring 20 år eller 35 år.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *