Jag har skrivit många gånger om att vi människor sällan är rationella när det kommer till att ta beslut utan istället förlitar vi oss ofta på mer omedvetna processer som ”kapar” vårt medvetande och får oss att göra något vi egentligen inte vill. I alla fall inte vad vi vill om vi får tänka efter eller blir tillfrågade i andra situationer.
Den här dokumentären från BBC där Daniel Kahneman är en av huvudpersonerna belyser fler av dessa aspekterna väldigt bra och tydligt. Den tar även upp våra stora brister när det gäller att observera saker i vår omgivning.
Om du inte orkar se hela så dra i alla fall fram till 51.30 när den ena forskaren förklarar vad vi kan göra med det faktum att vi vet att vi människor oftast inte tar beslut baserat på rationellt tänkande. Deras lösning om att bygga en värld där vi gör bättre beslut är så klart motsatsen mot hur vi än så länge har förändrat vår värld. Nu är den riggad mot att vi ska göra dåliga beslut, i alla fall när det gäller träning och kost.
https://www.youtube.com/watch?v=7Ha34Vu1zZo
Det som Kahneman kallar för ”system 1” i den här dokumentären är det system som också står för de flesta av våra matval. Det här vet marknadsförare och företag som försöker sälja skitmat till dig och de är även mästare på att utnyttja det här för att få människor, inklusive dig, att ta beslut som du egentligen inte vill eller som du vet är fel.
Även det som tas upp en liten bit längre i in avsnittet, omkring minut 20, är också något som vi nyttjar frekvent när det gäller kost och träning. Vi gör ett dåligt val och sen hittar vi i efterhand på förklaringar till varför vi trots allt gjorde som vi gjorde. Vårt ”system 2” lurar alltså oss att tro att det var därifrån beslutet faktiskt kom när det i själva verket var från system 1.

Ett svar på ”Varför vi tar irrationella beslut och hur vi kan minska dessa”
  1. Intressant! Lägger den i min Pocket för när jag har mer tid. 🙂
    Har du läst boken Predictably Irrational, av Dan Ariely? Kan varmt rekommendera den! Den går igenom många exempel på situationer då vi tror att vi tar medvetna beslut och handlar rationellt, men där något helt annat styr. Han ger också en del konkreta tips på hur man kan bli mer medveten om hur vi fungerar, för att kunna ta bättre beslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *