Ett påstående som återkom flera gånger i diskussionen kring träning av magen efter graviditet var att det är viktigt att träna upp ”de inre magmusklerna”.

Stabilitetsträning med fokus på ”inre/djupa magmuskler” var populärt inom fysioterapin under 00-talet. Forskare hade visat att vissa muskler aktiverades sämre/långsammare hos personer med ryggsmärta.

Genast tänkte man då tanken att om du kan träna upp dessa muskler att aktiveras ”rätt igen” så blir skadan bättre. Allt det här blev en sanning väldigt fort, forskningen hängde inte med.

Efterhand så kom dock forskningen och den har tydligt visat att den här typen av träning inte fungerar bättre än någon annan träning vid ländryggssmärta.

Notera extra mycket raden i rött. Det är otroligt ovanligt att man ser en slutsats i form av ”mer forskning krävs INTE” som det står där.

Det här säger så klart inte att denna typ av träning inte kan vara bra för de som precis fött barn. Träning är nästan alltid bra och så är det säkert här med. Det är även viktigt att påpeka att den här typen av träning faktiskt hjälper vid ryggproblem.

Men är träningen bättre än annan träning? Inte vid ryggproblem. Personligen ser jag ingen som helst anledning till att bara anta att den typen av träning då är den bästa efter graviditet. Varför då liksom?

Du kan säkert hitta anekdoter från mammor som säger att de tränade annat men inte blev bra och sen testade de stabiliseringsträning och blev bättre. Det hittar du även vid vid ländryggssmärta.

Samtidigt hittar du också personer som säger att deras ryggproblem inte blev hjälpa av stabiliseringsträning men den lättade med klassisk styrketräning.

Innan vi faktiskt vet om någonting är bättre än något annat för genomsnittet så tycker jag inte man ska påstå att någonting är det. Ännu mindre tycker jag att man ska påstå att någon annan träning är ”fel” eller ”farlig” innan vi faktiskt vet det.

Sluta vara rädd för träning. Alla får ont då och då när de tränar. Det kommer så klart också att gälla kvinnor som varit gravida. Börja lugnt. Får du lite ont så är det inte farligt. Trappa ner och testa lite långsammare stegring. Fungerar det inte alls så kan du sen testa någon annan typ av träning.

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *