När journalister överdriver vad andra journalister har överdrivit när de vill sälja sin bok.

Det här är alltså baserat på en enda epidemiologisk studie och ett resultat från en annan epidemiologisk studie som inte ens är publicerat.

I den publicerade studien fanns inte sambandet alls för kvinnor och för män var det precis signifikant, alltså precis på gränsen. För er som vet vad konfidensintervall innebär så var det 1.02-1.48. Så sambandet är inte starkt, det är extremt osäkert.

Det publicerades väldigt nyligen en systematisk översiktsartikel med meta-analys där man tittade på kosten och risken för depression.

Det här är också epidemiologi med alla problemen det har men det är i alla fall fler källor än en studie med osäkra resultat för män. Det man fann i den här översiktsartikel förvånar nog inte många men det måste upprepas och tjatas.

Personer som äter en kost mer likt medelhavskost eller de kostråd som finns är i tydligt lägre risk (bild 3). Här är resultatet mer eller mindre konsekvent signifikant.

Där var också en doseffekt, de som åt väldigt bra var i lägre risk än de som åt ganska bra.

När man däremot vänder på det för att se om där är något som verkar öka risken så är det inte lika solklart (bild 4). Här ser du inte vad det är som ökar risken och när man summerar det är resultatet inte signifikant.

Här fanns inte heller någon tendens till doseffekt. Det här är alltså vad forskningen visar just nu. Med hjälp av epidemiologi som alltid är tveksamt när det gäller nutrition.

Men det känns ju inte osannolikt att kosten inverkar. Mycket annat som kosten inverkar på likt övervikt vet man ju redan är en riskfaktor.

Så ät bra mat och minska på skitmaten så kan du tills vidare strunta i rubriker likt dagens.

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *