Det här är ett äldre inlägg som jag faktiskt inte hade tänkt att publicera då jag inte orkade skriva klart det men igår fick jag en fråga kring bisfenol på facebook och då tänkte jag att lägger upp det halvfärdigt ändå.
SvD har den senaste tiden uppmärksammat kemikalien Bisfenol A i ett par intressanta artiklar och på en av deras bloggar. Personligen tycker jag att det är väldigt bra att man uppmärksammar hur kemikalier och liknande kan påverka våra kroppar och att det kommer igång en debatt. Deras rapportering av det hela är däremot minst sagt underlig.
Särskilt de fullständigt ologiska reaktionerna från journalisterna som deltar i deras egna lilla experiment är värda att nämna. Det som de har gjort är att de först under en dag helt försökt att undvika all kontakt med Bisfenol A. Detta är en minst sagt svår uppgift för en människa i dagens samhälle men det gav det ett ärligt försök i alla fall. Efter detta har de sen haft två dagar som de kallat för ”konservdiet” där de mer eller mindre försökt att utsätta sig själv för så mycket Bisfenol A som möjligt.
Innan det här försöken började tog man ett prov, dagen efter ”detoxen” tog det ett prov och sen en gång varje dag när de försökte få i sig så mycket som möjligt. Resultatet blev en väldigt kraftig höjning av Bisfenol A de dagar som de försökte få i sig så mycket som möjligt. Grafer och liknande för de fyra journalisternas resultat kan du se på SvDs blogg.

Kort och gott kan man säga att journalisterna som genomförde det här försöket skriver inlägg där det låter som att de numera inte ens vågar titta på plast eller konserver. När försöken började var de alla under uppsatta säkerhetsgränser men nu när försöken är genomförda skriver de i princip att de ska undvika all plast för all framtid. En mer rimlig reaktion tycker man ju hade varit att gå tillbaka till det livet de hade tidigare med lite mer medvetenhet när det gäller att välja plastflaskor och plastburkar för mat och dryck.
Inte heller får man någon särskilt bra information på SvD om hur man undviker bisfenol på ett lite mer sunt sätt än att bara vara rädd för all plast. För det är faktiskt ganska enkelt. Alla plastförpackningar har i botten på förpackningen en liten siffra och antingen hela plastens namn utskriven eller en förkortning av det namnet. Namnen är ganska krångliga och vill du lära dig dessa får du googla dig till det. Men de siffror som du bör undvika när det gäller bisfenol är:

 • 3, PVC eller V
 • 6, PS
 • 7, Other eller andra

De siffror som är säkra när det gäller bisfenol är:

 • 1, PETE eller PET
 • 2, HDPE
 • 4, LDPE
 • 5, PP

Vill du alltså se till att du inte utsätts för onödiga mängder Bisfenol (lycka till att isolera dig helt, du är körd :)) så dricker du endast ur plaster med numren 1, 2, 4 eller 5. Nummer 1 eller PET som är den typen av plast som nästan all dryck säljs i som du köper i affärerna är säker när det bisfenol men plasten är i sig tunn och drar lätt till sig smaker från andra vätskor som tidigare varit i vattnet. De är inte heller direkt smart utformade om man skulle villa tvätta eller rengöra dem så det byggs lätt upp bakterier inne i flaskan.

Min nuvarande shaker
Min nuvarande shaker, skruvkorksvarianterna som finns gillar jag inte.

Det jag använder mig av är en shaker som är av typen 5/PP. Visst det kan se lite töntigt ut med en shaker på till exempel golfbanan men det finns ju finare shakers som inte ser ut som kosttillskottsförsäljsarnas om man bryr sig om det. Flaskor av metall och glas fungerar ju också bra men de är dyrare och de väger vanligen lite mer. Dessutom kan man inte se så bra om något är utblandat i en metallvariant och glasvarianten behöver man vara lite försiktig med. Så jag kör på plast.
Då jag antar att de flesta av mina läsare har någon typ av shaker och nu är på väg att titta på botten av denna så skulle jag verkligen uppskatta lite feedback här. Jag har aldrig någonsin sett en shaker tillverkad av någon av de ”farliga” plasterna så om det är någon som läser detta som faktiskt har en shaker av en dålig plasttyp så hade jag velat veta detta. Mest för om man ska vara lite mer vaken i fall man skulle köpa en ny.
Uppdatering:
Sen jag skrev det här inlägget hade det tydligen hänt en hel del till i frågan. Här är lite artiklar från olika tidningar för den som vill läsa mer kring eventuella förändringar i regelverk mm:


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

8 svar på “Skit i logiken – nu blir vi rädda!!!!”
 1. Jag har en shaker från Body Science med en ”3” under. Läcker gör den jäveln också…

 2. Fredrik:
  Jag har en shaker från Body Science med en “3″ under. Läcker gör den jäveln också…

  Där ser man. Antar att man borde kolla när man köper shaker då med. När det gäller din shaker så släng skiten och införskaffa en som fungerar. Tack för infon Fredrik

 3. Min shaker från Gymvaruhuset är gjord av polypropen (PP). Känns tryggt.

 4. Jag har bara 3:or och 6:or.
  Samtliga från Buchsteiner med märken från Gymvaruhuset, Fightline, MM.
  Min Fairing-shaker från Dackefejden står det inget på förutom PP under pilar som bildar en triangel (recycle).

 5. complete:
  Jag har bara 3:or och 6:or.
  Samtliga från Buchsteiner med märken från Gymvaruhuset, Fightline, MM.
  Min Fairing-shaker från Dackefejden står det inget på förutom PP under pilar som bildar en triangel (recycle).

  Det verkar som att jag mest haft ”tur” när det gäller att köpa shakers. Angående din Fairingshakers så står ju PP för polypropen och det är alltså nr 5. Safe sett ur bisfenol A synpunkt med andra ord.

 6. Har en några år gammal shaker från Top formula med nr 3 i botten.
  (Fick nyligen hem en nyare med en etta tack och lov)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *