Problemet med när människor tror att deras egen upplevelse representerar alla andra upplevelse med.

Jag har i mina kanaler i princip bara fått positiv feedback på min artikel på Tyngre igår men jag gjorde ett litet försök att hitta kommentarer även i andra kanaler och där hittade jag lite kritik i stil med den här kommentaren (just här blev jag taggad).
.
Det här är ett utmärkt exempel på ett problem med fettaktivism. Pulverdieten som nämns var min hänvisning till DIRECT-studien (bild 3). Det här var en studie där man tog drygt 300 personer som nyligen fått diagnosen typ 2 diabetes och gav dem en pulverdiet för att snabbt få dem att gå ner i vikt.

Resultatet visade att nästan hälften av deltagarna fick tillbaka en fullgod blodsockerkontroll utan några mediciner och de hade kvar den kontrollen efter ett år (bild 4). Deras typ 2 diabetes var i princip borta.

Det här gällde alltså 46 procent av deltagarna. Deltagare som i genomsnitt hade en BMI på 35 när studien började. Det var helt vanliga människor som fick hjälp på vårdcentraler av personal med bara någon dags utbildning (pulverdieter är lätt).
.
Den här studien blir då avfärdad av den här fettaktivisten för hen har ju själv provat pulverdiet och hört andra talat om att de provat så därför vet hen att det inte fungerar.

Om man nu är fet, precis har utvecklat typ 2 diabetes, och följer den här personen så kanske man aldrig provar en pulverdiet.

Nu vet jag i princip ingenting om den här personens 14 000 följare men jag är ganska säker på att där finns i alla fall några som passar in på beskrivning av försökspersonerna i DIRECT och då har en möjlighet att bli av med sin typ 2 diabetes.

Men då måste de ju prova på riktigt. Kommentarer likt den i bilden här ovanför hjälper då givetvis inte till på något sätt. Den förstör.

Människor måste börja fatta att de själva inte representerar alla. När man testar det här på slumpmässigt utvalda personer så fungerar det alltså nästan hälften av gångerna.

Vi vet inte från början säkert vem det kommer fungera för och därför måste man prova på det, på riktigt. Helst med stöd från båda sjukvård, anhöriga OCH förebilder man har i sociala medier

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *