Om det finns någon nytta med att folk använder mask har börjat diskuteras lite senaste två dagarna.

Det här från en studie utförd 2013 där forskare försökte undersökta hur väl material som människor har hemma kan tänkas fungera som en mask.

I korta drag så kan man säga att det inte fungerar särskilt bra (bild 2-3). Men de ansåg ändå att det var bättre än ingenting i fall man inte har tillgång till en mask och det är tydlig risk för smitta. Så det minskar möjligen risken något som bäst.

Som du kan se så stoppar en dammsugarpåse i princip lika mycket småpartiklar som en ordentlig kirurg mask och sen efter det kommer kökshandduk, bomullströja och ett så kallat antimikrobiellt örngott.

En kirurgmask anses dock egentligen inte som tillräckligt för Corona utan ska man skydda sig bra då behövs en masktyp som kallas N95 eller något ”ytterligare” än det (bild 4).

Man testade även om det blev bättre med dubbla lager av de olika tygen men det hade ingen betydande effekt.

Sedan testade man även hur lätta materialen var att andas igenom och då var det bomullströjan och örngottet som var bäst (bild 5).

Det var också slutligen de här två materialen som man rekommenderade som bästa alternativ i fall man inte har tillgång till någon faktisk mask som tillverkats för tillfället (bild 6). Helt enkelt för att det tydligen är otroligt svårt att andas genom dammsugarpåsar och kökshanddukar.

Det är viktigt att trycka på att det här är ganska dåliga alternativ. Kirurgmasken var tre gånger så bra som dessa och då är alltså kirurgmasken inte ens tillräckligt bra egentligen.

Men om du verkligen måste ut av någon orsak och någon börjar hosta bredvid dig så kan det sannolikt minska risken något att du blir utsatt och sjuk 😷.

Är du smittad utan att veta om det så skyddar du kanske också någon annan litegrann.

Så egentligen inget bra men ändå bättre än inget verkar det som. Avstånd och allmänt mindre fysiska möten is the shit 👍

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *