Ny svensk studie på så kallad antiinflammatorisk kost vid reumatism som publicerades för en vecka sedan. Man fann ingen effekt på det primära utfallet. När man analyserade datan mer så kan där möjligen ha funnits mindre positiva effekter.

Det här är en väldigt väl genomförd koststudie där man blindade försökspersonerna så gott man kunde och man delade även ut en hel del av maten till deltagarna för att öka chanserna att skulle följa råden.

Det är viktigt här att titta på vad dieten verkligen bestod av när du ser någon studie på antiinflammatorisk kost. Som jag har påpekat många gånger om så finns det ingen faktisk ”antiinflammatorisk diet”. Det är en term som används väldigt olika i olika sammanhang och kan representera många olika dieter eller kostmönster.

I dietboksvärlden är det vanligen bara författarna som har hittat på allting själv från nästan ingenting medan det i forskarvärlden är någon enskild forskare eller forskargrupp som försöker gissa sig till en diet som de tror skulle kunna minska inflammation mer än någon annan baserat på sparsam forskning.

Hur dieterna såg ut i den här studien kan du se i bild 2-3 och i bild 4 kan du läsa när forskarna själva säger att vad som faktiskt ska kallas en antiinflammatorisk diet är tvetydigt, dvs oklart.

Som du kan se är det ändå betydande skillnader på dieterna som gavs och när försökspersonerna åt den antiinflammatoriska kosten så fick de även probiotika.

Jag skulle säga att den här studien tydligt visar att den kosten som gavs här inte har några stora effekter. I alla fall inte över tio veckor. Sen kan man inte utesluta att det finns en mindre positiv effekt eller att det skulle kunna bli en större effekt över längre tid.

I nästa sista bilden (nr 5) kan du läsa forskarnas egna slutsatser kring deras studie.

Sen till sist lite tips på läsning i fall du blev förvånad när jag skrev att det inte egentligen finns något som idag kan kallas för antiinflammatorisk kost och att alla menar olika, Allt du behöver veta om antiinflammatorisk mat.

Det finns även ett avsnitt av podcasten Tyngre Träningssnack om samma ämne i fall du föredrar att lyssna framför att läsa, Allt om antiinflammatorisk kost.

Artikeln och podden finns direktlänkade vi min story. Ser du det här sent och det inte ligger kvar så googla 👍

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *