Priset ärets folkbildare och årets förvillare har tillkännagivits idag av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Det var instagramkontot @kvinnokliniken som vann priset vilket är välförtjänt. Tre läkare som förutom det vanliga jobbet då lägger upp bra information på Instagram.

De får också handskas med en hel del pseudovetenskap och dåliga argument i sitt kommentarsfält. Läsning som jag ska erkänna att jag ibland har som någon typ av underhållning även om det så klart inte är kul att allt det där finns där ute.

Ett tips är tex att kolla in kommentarsfältet i deras inlägg från den 9 december 2023 om ett barn som avled i samband med hemförlossningen 🫣. Det är många som blandar ihop åsikter med data, deras egen upplevelse med genomsnittet osv.

Årets förvillare blev Swedish Paleo AB och Paleo Institute. Ingen av dem är särskilt kända för allmänheten skulle jag tro men framför allt Paleo Institute har bidragit till mycket disinformation inom hälsovärlden här i Sverige över flera år.

Ägaren av Paleo Institute har tidigare skrivit böcker om LCHF och utbildat kostrådgivare där. Sen blev andra saker populära så idag har han döpt om sakerna så de går mer i tidens anda. Han har också utbildningar inom Funktionsmedicin via det han kallar för funktionsmedicinska institutet.

Den mest kända eleven från dessa utbildningar är nog Johannes Cullberg. Som då har noll utbildning kring nutrition förutom en kurs han har gått hos årets förvillare 🤷🏼‍♂️

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *