En rolig studie det här. Man har undersökt hur många armhävningar (push ups) som försökspersonerna klarade av med en takt på 40st/min.

I det här fallet var försökspersonerna drygt 1100 brandmän. De var i genomsnitt 40 år när man gjorde testerna. När de inte klarat av att hålla takten eller om de fixade 40 armhävningar på en minut så avslutades testet. Sen följde man dem i 10 år.

Sen kollade man helt enkelt hur stor sannolikheten var att de efter 10 år inte fått hjärt och kärlsjukdom (står fel i bilden, det är inte död, utan hjärtsjuk). Som du kan se så var det betydligt fler bland de som klarade 0-10 armhävningar eller 11-20 som blev sjuka . Störst var risken för de mellan 0-10.

Det är så klart inget magisk med armhävningar. Brandmän som inte fixar 20 armhävningar är troligen i dåligt skick rent allmänt.

Det har gjorts en hel del studier av den här typen på äldre personer med. De med sämre styrka lever generellt sett kortare under uppföljningstiden. Precis som de med sämre kondition lever kortare.

Så man kan testa lite vad som helst egentligen. Folk som generellt sett är lite bättre tränade på något vis lever generellt sett lite längre än de som inte är tränade.

Hela studien https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2724778

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *