Två intressanta grafer från min senaste artikel på tyngre. Den översta grafen visar skillnaden i blodsocker och insulin mellan tre olika typer av bröd och pasta.

Den andra grafen visar också blodsocker och insulin men denna gång efter att försökspersoner fått äta antingen:

1. Hela äpplen.
2. Puré som åts så fort som möjligt.
3. Puré som åts över samma tid som det tog att äta äpplena.
4. Juice som dracks så fort som möjligt.
5. Juice som dracks över samma tid som det tog att äta äpplena.

Som du kan se så visade båda studierna att blodsockerkurvan var ganska lik för de olika situationerna men mängden insulin som krävdes var uppenbart olika.

Poängen här är att hur blodsockerkurvan ser ut inte rakt av speglar hur mycket insulin som kommer krävas. Det här är mest relevant för personer med insulinbehandlad diabetes eftersom det gör det svårare för dem att dosera insulinet rätt.

Men det kan ju också vara relevant för resten av oss i att veta så man inte faller för förenklade förklaringsmodeller om varför vi blir feta och sen tror att fullkornsbröd på råg är det samma som vitt bröd bara för att det innehåller lika mycket kolhydrater eller har samma GI.

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *