Det finns ingen orsak alls att tro att det i listan i bild 1 stämmer. Allting vi vet idag pekar istället på motsatsen. Även om vi inte kan säga att vi vet med 100% säkerhet.

En sak som jag tycker har kommit mer och mer de senaste åren är det jag kallar för ”låtsasexperter”. I princip bygger de upp hela sin egen profil som ”påläst” med att kritisera enskilda studier.

Det är otroligt lätt att kritiera enskilda studier. Särskilt när det gäller hälsa och livsstil. Oftast är det antingen observationsstudier där du har enormt många olika variabler och sen ska du försöka hitta riktiga samband i bruset eller så har du interventionsstudier där du har problem med följsamhet och bara kan testa några enstaka saker mot varandra, när hälsa och livsstil egentligen är väldigt många olika faktorer som ofta också påverkar varandra.

Så att kritisera en studie är allt som oftast svinenkelt. Du kan säga att det var för få deltagare, för kort uppföljning, den inte nödvändigtvis visar på ett orsakssamband, saknar en mekanistisk förklaring, inte är utförd i realistiska förhållanden, den har jämfört fel saker, inte kontrollerat för confounders ordentligt osv osv.

En del personer verkar idag utnyttja det här för att få egen status. Genom att visa att man kan hitta fel i enskilda studier så verkar man utåt som väldigt kunnig och duktig. Man ger då följarna intrycket av att de slutsatser man har i övrigt måste vara väl underbyggda.

Men ofta är det inte så idag. Istället så är slutsatserna mer ideologisk drivna och ”vetenskapligheten” när man kritiserar enskilda studier är bara till för att kritiserar delarna så man kan låtsas som att det som forskningen pekar mot i sin helhet är helt fel.

Vi kommer aldrig få 100% säkra svar kring de flesta stora frågor kring hälsa och livsstil. Däremot har vi många frågor där vi kan säga att vissa åsikter är rimliga och passar med forskningen i stort, trots att varje studie i sig inte är felfri.

Sen från det vi ändå vet får vi spekulera och extrapolera. Som här det rimligt att tro att allting ska vändas och bli precis tvärt om efter x antal år? Varför? Ska vi också vara så stensäkra på den slutsatsen så vi börjar starta drev mot sjukvårdspersonal?

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *