Obligatorisk läsning för dig som inte vill bli lurad av rubriker kring kost!

Det här är några bilder från en väldigt bra text som belyser någonting som vi ofta tar upp i Tyngre Rubriker och som jag också har skrivit och föreläst om många gånger.

Detta är tillsammans med att man får in så dålig data vid självrapportering de stora uppenbara problemen med nutritionsepidemiologi och också orsaken till att alldeles för många rubriker kring kost och hälsa är rent trams.

Den här texten belyser också varför det är viktigt att titta på all forskning inom ett område och inte bara välja ut enskilda studier. Särskilt när det gäller nutritionsepidemiolgi så kommer du att få studier som pekar åt olika håll. Du måste därför titta på helheten och inte bara försöka leta upp studier som man tycker passar med det man vill tro.

Det är tyvärr väldigt vanligt att olika dietförespråkare bara lyfter fram eller visar de studier som passar med deras tro när de ska visa på ”vetenskapen” för sina följare.

Det är också väldigt vanligt att vanliga privatpersoner som försöker hitta svar på en fråga sätter sig och söker på nätet och så hittar de en eller några tidningsrubriker som bara lyfter upp en sådan här osäker epidemiologisk studier och så tror de på det som står i artikeln och att det är var ”vetenskapen visat”. Sen några månader senare så får de läsa en rubrik som säger motsatsen och då börjar de göra sig onda över att vetenskapsmän aldrig kan bestämma sig och säga saker i stil med ”allt ger cancer”. I själva verket så är det dock bara de som inte förstår problemet med nutritionsepidemiologi tillsammans med alldeles för många journalister som gillar att rapportera om dålig eller osäker forskning som är det största problemet.

Men den här typen av kass epidemiologi kunde man gott sluta med att publicera med, precis som det står i artikeln 😀 Som du så klart ska läsa nu!

Här hittar du hela artikeln, Viewpoint: Why so many scientific studies are flawed and poorly understood

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *