Fundera några sekunder och jämför bilderna innan du tittar på bild 2 för att få svaret.

Det här är en studie där man först analyserade hållningen på deltagarna när de var 17 år. De delades sedan in i grupper efter vilken ”hållningsprofil” de hade.

Sen följde man upp deltagarna 5 år senare när de var 22 åt för att se om någon av hållningsprofilerna oftare gav nackbesvär.

Resultaten var inte statistiskt signifikanta i den här studien. Rent statistiskt så kunde man inte säga att någon hållning korrelerade med en ökad eller minskad risk för nackbesvär.

Det här är trots att man hade med nästan 700 ungdomar och trots att hela 27% av dem rapporterade att de hade eller hade haft nackproblem som varat i 3 månader eller längre under de fem årens uppföljning.

Man kunde med andra ord inte förutsäga någonting vettigt alls om någons risk genom att analysera hur de satt.

Man delade sedan in ungdomarna efter kön och få fann man faktiskt en skillnad som var statistiskt signifikant. Kvinnorna som satt i stil med 2 och 3 hade haft mindre nackbesvär än de som satt upprätt, nr 1.

Hur många av er gissade på att hållning 1 skulle korrelera med ökad risk för kvinnor?

För männen var där inga statistiskt signifikanta skillnader. De hade inte heller någon trend till samma mönster som kvinnorna utan om något var det lite tvärt om 🤷🏻‍♂️.

Det här är en av de bästa studierna som finns där man tittat på friska för att se om det kan förutsäga risken för besvär i framtiden. Det gick alltså inte att göra det.

Det ska sägas här att även om man vill tro på resultatet för kvinnorna här så är det så klart inte säkert att den upprätta hållningen vid sittande har orsakat smärtan. Så det är därför inte säkert att en mer ihopsjunken sittställning hade sänkt risken hos kvinnor.

Vi vet helt enkelt inte så mycket om det här.

Det finns studier där man har tittat på om råd om ”bättre hållning” när man sitter kan påverka risken framöver och de visar på ingen effekt. Men här kanske man då har gett fel råd eftersom det som har ansetts vara ”rätt” är en mer upprätt hållning.

Det här är lite av en fortsättning på min förra post. Läs den med 😉

Länk till studien hittar du här.

Source

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *