Efter att jag i förrgår kritiserade tänket om att man ska/kan kompensera med träning efter att man ätit något onyttigt så fick jag ett par kommentarer om att det är bättre att folk äter dåligt och tränar lite än att de bara äter dåligt.

Den kritiken stämmer just för stunden. Det är givetvis, precis som jag skrev i min status redan då, i princip alltid bra att träna.

Problemet ligger dock inte där utan problemet ligger i tron att träning har en så pass stor effekt så att det på något sätt kan kompensera fullt ut för att du äter dåligt. Det kan inte träning göra för de allra flesta människor.

Visst, är du på elitnivå inom en mer intensiv idrott så är oftare problemet att få i sig tillräckligt med energi och då kan det spela mindre roll men för alla andra så leder den här tron sannolikt till negativa effekter.

Det du kan se i den här bilden är resultatet i en enkel studie där man lät folk skatta vad de trodde var viktigaste för att bibehålla en bra vikt, träning eller kost. De kunde också skatta de två som lika viktiga.

Som du kan se är det tydligt så att människor som tror att träning är viktigare eller lika viktigt väger mer än de som tror att kosten är viktigast.

Det här är en tvärsnittstudie så det går inte att säga något säkert om orsakssambandet men baserat på annan kunskap så skulle jag gissa på att det beror på att de som tror mer på träning helt enkelt oftare rationaliserar för sig själva varför de kan äta den där kakan just då oftare. Så i slutändan har de ätit mer skitmat och då väger de också mer.

Det var PRECIS det här som Katrin Z mfl uppmuntrade till i en massa artiklar på fettisdagen. Det är av allt att dömma rent kontraproduktivt. Folk ska veta att träning är nyttigt och väldigt viktigt för hälsan. Men de ska också veta att kosten är viktigare än träningen när det gäller vikten. Gör det inte det, så kan det troligen bli fel för många.

Jag har skrivit mer om den här studien här: http://traningslara.se/det-ar-inte-brist-pa-motion-som-gor-dig-fet/
Själva studien finner du här: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23740551

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *