En artikel i SVT från igår. Egentligen står det inte mycket mer i artikeln än vad rubriken och bildtexten tar upp.

Efter att jag delat den här artikeln på facebook så uppstod det dock en diskussion kring fri vilja, reglering osv som för ovanlighetens skull faktiskt blev ganska bra så för den som är intresserad så lägger jag en länk i mon profil dit.

Här under är en av mina senaste kommentarer därifrån:
_______________________
Det är självklart att människor har ett eget ansvar. Men det ska vara rimliga ansvar vi ger dem baserat på deras förutsättningar.

Återigen tillbaka till min liknelse med skolan ovan. Det är inte rimligt att begära att alla ska bli kärnfysiker, det går liksom inte. Om vi vill att alla ska kunna uppnå en viss nivå så måste vi sätta en ribba som även de flesta med dåliga förutsättningar kan klara av med rätt vilja. Att klara gymnasiet är nog rimligt då. Visst finns det folk som inte har förutsättningarna för det heller men dessa är väldigt få.

När det gäller övervikten idag så har vi satt ribban så att en stor del av befolkningen inte klarar av hindret. De blir överviktiga, de kan inte hantera miljön de lever i.

Och med många så menar jag verkligen många. Mer än hälften av befolkningen i Sverige idag är överviktig och de flesta som inte är det är fortfarande unga och följer de samma kurva som alla generationer före dem så kommer många av dem också att bli överviktiga till sist.

Vi har gjort många försök i olika studier att försöka utbilda folk, ge dem assistans så de kan ta sig över den där ribban men det hjälper väldigt lite. Visst får vi över någon procent mer men i det stora hela så hade det inte haft någon betydande effekt även om vi skulle ge hela befolkningen den utbildningen.
Så lösningen blir då så klart att vi får sänka ribban. Vi får göra världen som människor lever i till en lite lättare värld så fler kommer över ribban.

Det innebär inte att vi ska ta bort ribban, dvs förbjuda saker. Det innebär att vi gör vissa saker lättare. Ett sådant sätt är att ta bort seriefigurer från matförpackningar.

Gör vi flera sådan förändringar så kanske ribban hamnar på en mer lagom nivå till sist.

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *