Jag skrev en artikeln för SvD förra året där jag bland annat berättade om studier där man lurat människor att prestera lite bättre genom att säga till dem att de skulle cykla mot en avatar av dem själva när de tidigare cyklat så fort de kunnat.

Den här gången har man dock, utan att försökspersonerna vetat om det, ökat på hastigheten på avataren med ungefär 2 % vilket alltså innebär att försökspersonerna tror sig tävla mot sitt eget personbästa men i själva verket tävlar det mot någon som är 2 % snabbare.

Det här leder ofta dock till att personerna förbättrar sina personbästa. Tron att de ska kunna hänga med gubben på skärmen är nog för att de också ska klara av det.

Nyligen publicerades en intressant studie som tog det hela ett steg längre. De började själva upplägget på samma vis och de ”lurade” deltagarna till att prestera bättre men sen efter det så berättade de för deltagarna vad de hade gjort och därefter fick deltagarna återigen försöka prestera så bra de kunde.

Det man fann då var att deltagarnas prestationsförmåga bestod, de var alltså fortfarande aningen bättre än innan de blev lurade. 😊. Det här är ju väldigt preliminärt och behöver bekräftats osv men det verkar i alla fall som att det är möjligt att först lura personer att prestera lite bättre och sen när de väl har gjort det så kan de bibehålla den nya nivån igen. Gissningsvis för att de nu faktiskt vet att de kan prestera på den nivån.

Artikel i SvD: Lurad att prestera bättre
Ny studie: Using Deception to Establish a Reproducible Improvement in 4-Km Cycling Time Trial Performance

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *