Semper barnmat med smak av potatis och rödspätta
Vad ger energi i en burk barnmat?


Om du är en trogen följare så känner du kanske till att jag blev pappa för nästan precis ett halvår sen. Även om det här är en blogg så skriver jag ju inte direkt om mitt egna liv eller så mycket om vad som händer mig men jag har nämnt det någon gång och det kom ju också upp i mitt senaste avsnitt med BODY-Radio.

Hur som helst så innebär föräldraskap att bland annat att jag helt plötsligt ska börja ordna med mat till någon annan än mig själv. Min ambition har varit att jag ska ordna all ”riktigt” mat till min dotter själv men som troligen de flesta andra föräldrar och människor överlag så går inte alltid livet ihop perfekt med ens ambitioner.

Det här innebär att jag ett par gånger har köpt färdig mat. Varje gång jag handlat den här maten så har jag lite grovt valt bort de burkarna med färdigmat som jag ansett vara sämst sett till innehållet men det har inte varit någon nitisk genomgång och jag har ju också valt maten med målet att det ska bli en hel del variation i smak.

Något jag dock har irriterat mig väldigt mycket på när jag har valt bland maten som säljs är att där utan tvekan är en del ingredienser i den här färdigmaten som jag aldrig någonsin skulle tänka tanken på att addera själv till den aktuella rätten.

Så idag när jag hade använt en sådan här burk med färdigmat så bestämde jag mig för att titta lite närmare på ingredienserna och främst varifrån kalorierna kommer som min dotter fick vid sin måltid. Så jag läste vad det stod på burken och med hjälp av ingrediensförteckningen och näringsvärdetabellen samt lite logiska resonemang så kom jag fram till ganska bra uppskattningar. Exakta värden går tyvärr inte att få med den informationen som finns på en burk.

Den burk jag valde var en måltid med potatis och rödspätta från Semper. De har av någon anledning inte precis samma burk som jag  har här hemma på sin hemsida men den jag har är väldigt lik den här varianten.

Innehållet i barnmat med potatis och rödspätta

När du läser en innehållsförteckning så är det enligt lag bestämt att det som står först ska vara det som du hittar mest av i produkten. I just den här burken står potatis först och vi får dessutom reda på att det är 45 procent potatis. Att det är just 45 procent potatis behöver inte tillverkarna ha med fast det händer ändå att de lägger till det på vissa av ingredienserna.

Ingredienser i barnmat
Ingredienser i sempers barnmat med potatis och rödspätta

Det som ger kalorier efter potatisen är rödspätta, morot, vetemjöl och rapsolja i den ordningen. Vi får veta att det är 10 procent rödspätta men efter det vet vi inte exakt hur mycket det är av morot, vetemjöl och rapsolja. Det enda vi vet med säkerhet är att inte mer än 10 procent av innehållet är någon av de här ingredienserna eftersom de då hade stått före rödspätta i listan.

Utnyttja näringsvärdetabellen för att klura ut mer

Vi kan dock få lite mer information genom att använda informationen i näringsvärdetabellen. I det här fallet vet vi till exempel mängden potatis och rödspätta.

Med hjälp av livsmedelsverkets databas för ingredienser så kan vi räkna ut hur mycket fett som kommer från potatisen och rödspättan. Vi vet också sen att mängden fett i morot och vetemjöl är låg och därför kan vi anta att det mesta av det andra fettet i den här rätten kommer från rapsoljan.

Här är själva uträkningen. Den är som sagt inte exakt då det inte går att veta. Det här är en uppskattningen men den här gången så var det så mycket information med på burken så jag är säker på att de här värdena stämmer ganska väl med verkligheten.

Uppskattad mängd kalorier för de olika ingredienserna i barnmat.
Uppskattad mängd kalorier för de olika ingredienserna i barnmat.

Den här uträkningen går inte ihop till hundra procent. Som du kan se i bilden på själva burken så ska det vara 80 kcal totalt i maten men med min uträkning så blir det 87 kcal. Det kan mycket väl bero på skillnader i olika mätningar när det gäller kalorier i potatis och rödspätta mellan Semper och livsmedelsverket.

Den totala mängden fett stämmer inte heller i den här uträkningen. Enligt min uträkning här ovanför så är det endast 33 procent fett i burken medan det enligt burken är 39 procent fett.

Det som jag dock tycker är intressant är att i princip allt fett i den här maträtten kommer från rapsolja. Alltså rent tillsatt fett. Ett annat ord för det här är tomma kalorier. Räknar vi på det procentuellt så är det faktiskt lite drygt 30 procent av alla kalorier i den här rätten som kommer från rent fett.

Dessutom har man ju tillsatt vetemjöl till den här rätten med. Vi vet inte exakt hur mycket vetemjöl produkten innehåller men uppskattningsvis ligger det omkring 3 procent. Det innebär att ytterligare 10 procent av kalorierna i den här färdigmaten kommer från mjöl. Mjöl är också en väldigt raffinerad råvara som ger väldigt lite näring och jag skulle även klassa den som mer eller mindre tomma kalorier.

Så när min dotter har ätit en burk med potatis och rödspätta så har hon alltså fått i sig omkring 40 procent av alla kalorier från ingredienser som inte har bidragit med någon direkt näring. Potatis och rödspätta låter bra, men då är det ju potatis och rödspätta man vill betala för.

Jag tror inte på något sätt att den här maten är farlig. Det ingår säkert en hel del näring i maten och den går garanterat bra att leva på. Men det hade garanterat blivit mer näringsrikt om jag lagat maten själv.

Tar vi bort vattnet ur den här burken så skulle det faktiskt varit så att över 10 procent av själva maten varit vetemjöl och rapsolja. Skulle du laga maten på samma sätt om du gjort den själv? Troligen inte…

29 svar på “Stor andel tomma kalorier i barnmat”
  1. HAR DU BLIVIT PAPPA!? GRATTIS!! 😀 😀 😀
    Jäklar vad kul!
    (Och, artikel & analys också.) 🙂

  2. Om du lagar maten själv bör man tillsätta en tesked rapsolja per portion eftersom barn har ett högre behov av fett. Ingen skillnad mot det fett som är i burken alltså.

  3. Man vill ju tro att man ska kunna bestämma vad barnet skall äta, ja. Vid 5 mån ålder kom min dotter på att hon skulle tvärvägra bröstet och flaskan samt hemlagad mat. Hon åt nästan uteslutande färdig burkmat och pulvergröt i flera månader, haha! Inte optimalt, kanske, men hon har klarat sig fint ändå.
    Jag tycker det är tråkigt att så stor del av burkmaten är ”utfyllnad” typ stärkelse/fruktjiuce/olja, säkert vore det ur näringssynpunkt bättre med mer ordentliga råvaror. Samtidigt ser det ju bättre ut på barnmatsburkarnas innehållsförteckningar jämfört med färdigmat för vuxna. Och det finns sämre fetter än rapsolja.
    Lycka till med faderskapet!

  4. Martina:
    Om du lagar maten själv bör man tillsätta en tesked rapsolja per portion eftersom barn har ett högre behov av fett. Ingen skillnad mot det fett som är i burken alltså.

    Umm, kan ju vara en orsak. Totala mängden fett i den här rätten var omkring 34 E%, trots tillsatt fett så det kan ju förklara den extra stora mängden tillsatt fett i den här produkten.
    Men jag tycker det är fett tillsatt i en hel del rätter där det inte borde behöva fyllas på med extra fett med. De allra flesta typerna av mat som i alla fall jag lagar själv innehåller den mängden fett utan att jag har tillsatt extra olja. Särskilt inte i så stora mängder så det ger nästan 30 procent av energin. Som Hanna påpekar är det också en hel del annat som mest verkar finnas för utfyllnad i vissa burkar med.

  5. Jag tycker inte det är några konstigheter med den där maten, jag tillsätter en hel del vatten i form av buljongen jag kokat maten i för att få till rätt konsistens och sen tillsätter jag alltid extra fett i maten, vilket är enligt rekommendation. All barnmat som säljs på burk är näringsberäknad för att passa barn i den ålder som anges på förpackningen. Jag vet inte hur du gör men det är inte så ofta jag näringsberäknar maten jag själv gör. Dessutom har de otroligt tuffa regler för förekomsten av olika gifter och dylikt i barnmaten, t.ex. rester från bekämpningsmedel, mängd mögelgifter m.m. Så låga nivåer är det väldigt svårt att nå ner till som vanlig privatperson som köper sina råvaror på Ica. Jag ser inga problem med barnmat på burk, då barnen får i sig bra, näringsmässigt väl sammansatta måltider. Har man inte tid eller lust att göra egen barnmat är det bara bra att det finns. Barn behöver absolut näringstät mat men även det extra fettet, då mat med för mycket volym gör att de inte får i sig nog med energi. Olja är perfekt att tillsätta då det ger mycket energi på liten volym och dessutom tillför fettsyror som är viktiga för tillväxten i kroppen. Så även om det på ett sätt är ”tomma kalorier” är de viktiga kalorier för små barn med små magar men förhållandevis stort energibehov. Sen är det ju så att industrin alltid använder sig av lite ”specialgrejer” i sina produkter för att få det att smaka bättre, hålla längre och bli billigare. Det behöver ju dock inte betyda att barnmaten på burk är ett dåligt alternativ, utan snarare tycker jag de är bra att det finns alternativ.

  6. Jennifer: All barnmat som säljs på burk är näringsberäknad för att passa barn i den ålder som anges på förpackningen

    Med näringsberäknad så menar dem att den är framtagen för att vara nära det som SLV anser vara ”bästa” fördelningen mellan fett, kolhydrater och protein. Det har alltså ingenting med faktiskt näring att göra utan vilar på illusionen att makronutrientfördelning är viktigare än kvalité på livsmedlen. Här har du bra bevis på det, http://www.testfakta.se/foraldrar_barn/article25311.ece

    Jennifer: Det behöver ju dock inte betyda att barnmaten på burk är ett dåligt alternativ

    Det är ju precis det jag skriver i slutet av artikeln. Men det är inget man bör basera hela kosten på tycker jag.

  7. Till mina barn har jag använt burkmat när det behövs (resor, utflykter, ”bra-att-ha”-tillfällen) och när vi varit hemma eller haft frysmöjlighet lagat storkok och fryst in. Oftast med bas av kyckling, fisk eller kött med rotfrukter och grönsaker. Men jag har nästan alltid tillsatt fett. Är det verkligen ”tomma kalorier” i t.ex. raps- och olivolja? Det är väl rät vettiga fetter i som barnet behöver? OK att det inte är ”fet fisk-kvalitet” men jag har alltid tänkt att jag gjorde rätt som la till lite fett?

  8. Jo, rekommendationen är att man skall tillsätta fett. Dessutom blir det ju godare och barnen äter bättre. En skvätt grädde i potatismoset eller litet kallpressad rapsolja på grönsakerna, så går det ofta ner en litet större portion.

  9. Hallå Henrik!
    Definitionsmässigt så är det tomma kalorier. Det innebär inte att det per automatik är dåligt att äta. Framför allt bättre olivolja kan ge en hel del näring med förutom energi. Men i standard rapsoljan som de flesta köper (och livsmedelsföretagen med största sannolikhet använder) finns det inte särskilt mycket näring. Fetterna i sig är det inget fel på men när det utgör över 30 procent av energin i maten så blir det för stor andel tillsatt kalorier som inte ger så mycket näring. Hade man till exempel använt sig av 25 procent fisk i den här rätten istället för bara 10 så hade det blivit betydligt med näring per energimängd.
    Innan man tillsatte vatten till den här rätten så var det faktiskt bara omkring 14 procent av ”tallriken” som täcktes av fisk. Så gör man inte själv en portion. En mer normal mängd då hade troligen legat upp emot i alla fall 1/3. Och har du mer fisk i rätten så blir den också mer näringsrik. Särskilt jämfört med vetemjöl och rapsolja.

  10. Jo det såklart. Det var just fettet jag reagerade mot, för man måste ju nästan tillsätta fett för att få 30E% fett om man vill ha med rejält med kött/fisk och grönsaker också. Min barnmat var mer eller mindre deffmat fast med extra fett. Kanske till och med lite för mycket protein.
    Kycklingfärs med mos på sötpotatis, morot och potatis och örtkryddor (allt kokt och mosat tillsammans) har varit en favorit hos alla tre barnen, för övrigt.

  11. Jag håller inte med om att rapsolja är tomma kalorier. Tvärtom är väl rapsolja en av de bästa oljorna ur ett näringsperspektiv, tack vare bra fettsyresammansättning. Vetemjöl används troligen som redning för att få såsen tjockare. Själv har jag bara tagit till burkmat i yttersta nödfall. Det finns nämligen inga vettiga alternativ alls om man ger barnen veganmat (vilket vi gör). Det är i princip bara grönsaks- och fruktpureer som är mjölk-, ägg- och köttfiskfågelfria, med urdåligt proteininnehåll. Inte blir det bättre av att sötpotatis-pumpa-äppelpuré mest består av äpple… Frukt är ju lätt att få i barnen i färsk form!

  12. Josefine: Tvärtom är väl rapsolja en av de bästa oljorna ur ett näringsperspektiv, tack vare bra fettsyresammansättning.

    Poängen är att 30 procent av energin är en väldigt stor andel av energin från något som mest ger makronutrienter. Då spelar det ingen större roll om makronutrienterna i sig kan ses som bättre än några andra makronutrienter. En kost behöver mer än det.

    Josefine: Vetemjöl används troligen som redning för att få såsen tjockare

    Med tanke på att typ 35 procent av burken består av vatten så hade man ju utan problem kunnat adderat lite mindre vatten och lite mer fisk om nu målet varit att göra blandningen tjockare inte sant? Vetemjöl är med eftersom det är billiga kalorier.

  13. Hej,
    Barn behöver en stor andel fett i sin kost och 30 E% är enligt rekommendation. Givetvis innehåller burkarna från industrin bra mat och näring. De kontrolleras väldigt noga och maten följer de riktlinjer och lagar som finns kring detta.
    Tomma kalorier är kalorier som inte tillför näring. Rapsolja är viktigt för barn (och vuxna!) att få i sig på grund av de nyttiga fettsyror den innehåller.
    Dessutom är burken du tar upp riktad till bebisar från mellan 5-6 månader. Vid denna ålder har barnen inte hunnit prova så så många livsmedel än, och därför är antalet ingredienser i burken få. Ju äldre barnet blir desto mer ingredienser finns det i burken.
    Hälsningar från Lina.

  14. Hej Lina!
    Läs kommentarerna innan du kommenterar. 30 procent är en rekommendation som är totalt meningslös. Fokus ska ligga på kvalitén på livsmedel, inte andel fett, kolhydrater och protein. En måltid blir liksom inte bra bara för att du råkar träffa en viss mängd energiprocent från kolhydrater, fett och protein som en organisation satt som ”rekommendation”.
    Precis som du skriver är tomma kalorier något som inte tillför någon näring. Till det räknar man tillsatt fett. För övrigt är jag väldigt nyfiken på hur människor klarade sig innan de kunde pressa olja ur raps om det nu skulle vara något som är viktigt för oss att äta. Det går givetvis hur bra som helst för oss att äta. Men hade du som vuxen fått i dig 30 procent av dina kalorier från rapsolja över en längre tid hade du med största sannolikhet inte mått särskilt bra.

  15. Jacob Gudiol:
    Hej Lina!
    Läs kommentarerna innan du kommenterar. 30 procent är en rekommendation som är totalt meningslös. Fokus ska ligga på kvalitén på livsmedel, inte andel fett, kolhydrater och protein. En måltid blir liksom inte bra bara för att du råkar träffa en viss mängd energiprocent från kolhydrater, fett och protein som en organisation satt som ”rekommendation”.
    Precis som du skriver är tomma kalorier något som inte tillför någon näring. Till det räknar man tillsatt fett. För övrigt är jag väldigt nyfiken på hur människor klarade sig innan de kunde pressa olja ur raps om det nu skulle vara något som är viktigt för oss att äta. Det går givetvis hur bra som helst för oss att äta. Men hade du som vuxen fått i dig 30 procent av dina kalorier från rapsolja över en längre tid hade du med största sannolikhet inte mått särskilt bra.

    Ja. Exakt. Det ska vara bra kvalitet. Rapsolja är fett med bra kvalitet. Jag förstår inte vad du önskar att burken innehåller istället.
    Tomma kalorier för ett barn är godis, kakor, läsk och så vidare. Glöm inte att barn behöver bra fett.
    Hur man mådde förr i tiden kan jag inte svara på. Vet dock att man inte levde lika länge, men att man inte heller var stillasittande lika mycket. Generellt. Jag tror inte att allt var bättre förr.

  16. Lina: Jag förstår inte vad du önskar att burken innehåller istället.

    Fett ska givetvis helst komma från livsmedel som också ger näring. Inte från rent tillsatt fett. Och när det väl kommer från tillsatt fett så ska det inte vara i mängder så det ger omkring 30 procent av energin i måltiden.

    Lina: Tomma kalorier för ett barn är godis, kakor, läsk och så vidare. Glöm inte att barn behöver bra fett.

    Barn behöver först och främst näring och tillräckligt med energi. Behovet av olika fetter är väldigt lågt och det är inte ens relevant här då vi inte pratar om att uppfylla något behov. Vi pratar om en mängd långt över behovet.

  17. Intressant inlägg.
    Det blir väl lite knepigt med barn i den här åldern just för att de traditionellt mest ätit bröstmjölk, med inslag av lite tillskottsmat. Jag antar att man är rädd för att ha burkar med mycket protein för att om de blir en stor del av kosten kanske inte njurarna klarar det i den åldern?
    Sen tar väl tillverkarna chansen att använda billiga råvaror såklart. Just det här med vattnet tycker jag är rätt så värdelöst. Jag lyssnade på en mamma på öppna förskolan, när hon gav en burk fruktpuré: ”Det är bra att det är så mycket vatten i, då vet jag att han får i sig vätska.” Det är ju inte farligt med vatten, men det är lite billigare från kranen.

  18. Vänta bara tills du har barn i skolåldern. Då kommer eventuella tomma kalorier i barnmatsburkarna att kännas som ett mikroskopiskt problem i jämförelse med mängden socker och skräpmat som de bombarderas med dagarna i ända.
    Plättar med sylt är ofta det enda som finns på barnmenyn. Enda drycken som ingår är festis. På dagis och fritids bjuds det på glass varje gång någon fyller år, har namnsdag, har gjort något duktigt eller bara för att det är så fint väder. Fröknarna bakar bullar med jämna mellanrum och till frukost är det varm choklad och mackor med marmelad. Så fort man hälsar på någon åker kakfat och saft fram. Äter de borta får de cola till maten och far- och morföräldrar skall skämma bort dem med sötsaker så fort de ses. Alla ”familjeevenemang” man kan delta har godisregn och sockervadd och massvis med läsk.
    Det är helt jävla sjukt. Inte ens en sockerhatande paleotaliban som jag kan hindra barnen från att få i sig alldeles för mycket. Vi äter bara bra mat hemma, men resten av alla vuxna i barnens närhet gör ju typ ingenting annat än springer och viftar med fantaflaskor och karameller framför deras ansikten.

  19. Erik, jag håller med dig, det är en jäkla uppförsbacke. Det är helt knäppt att ”fika” blivit en vardagsgrej och mellanmål. Samtidigt gör jag mitt bästa för att sätta ett bra exempel redan nu medan jag har chansen och det ännu är ett par år kvar till grupptryck och egna pengar.
    Jag har barn på 2 och 4 år. Jag har ställt krav på mor- och farföräldrar, att de får skämma bort barnen kring speciella tillfällen, men inte när de bara är barnvakt.
    Om vi har besök på vardagar så bjuder vi på t.ex. banan till mellis. Jag hoppas att det ”sätter ribban” för de vi umgås med så att inte de heller tror att lyxigare/snaskigare än så förväntas.
    Hemma kör vi stenhårt på att försöka göra onyttigt till lyx. Lördagsgodis; fem bitar i lösvikt. Övrig helglyx kan t.ex. vara mosad banan blandad med ren kakao. Keso till pannkakor med extra ägg i. Popcorn och kolsyrat vatten på flaska. Osötat jordnötssmör på mackan. Vi serverar aldrig läsk eller saft hemma (undantaget saft med hostmedicin i) och juice endast om vi bjuder vänner på brunch.
    Jag tror att man bäst lär sig hantera frestelser med ”delayed gratification” och ”all in moderation” så att inget blir helt förbjudet. Lär dem också vad som är ”stark-mat” med fri tillgång (ex lax och äpplen) och vad man blir sjuk av om man äter för ofta. Har googlat fram bilder på oborstade tänder, ben med rakitis… oj så elakt det låter. Betonar lust i rörelse, dock inte prestation.
    På förskolan samlar de ihop alla födelsedagar till ett par tillfällen per år. Men i övrigt är det inte toppen… Vi får försöka ställa högre krav!
    Matsedel på min sons förskola denna vecka:
    ”Måndag, Pasta med sås (veg)
    Mellanmål, Yoghurt med flingor (naturell yoghurt, okända flingor)
    Tisdag, Dragonfisk med potatis
    Mellanmål, Choklad och smörgås
    Onsdag, Pasta med kalkonsås
    Mellanmål, Gröt med mjölk (tyvärr oftast med kanel+strösocker)
    Torsdag, Spenatsoppa och smörgås
    Mellanmål, Pannkaka med bär (osockrade)
    Fredag, Drumstick med ris och tomatsås
    Mellanmål, Mjölk och smörgås
    Mjölk och grönt serveras till varje lunch. På förmiddagen en frukt.”
    Tyvärr är det en hel del helfabrikat av t.ex. köttbullar, pannkakor och fiskgratäng. Mackor är ofta Skogaholmslimpa. Jag hade väl önskat mig t.ex. hårdkokta ägg till soppan, gröt med rivna äpplen+kanel, vettigare bröd, müsli ist. för flingor.
    Jag får försöka ge dem tydliga exempel på vad som borde förbättras. Ju bredare utbudet av nyttigheter är desto större blir chansen att det går åt (t.ex. tre olika grönsaker i en buffé snarare än bara pizzasallad och knäckebröd som när jag var liten.)

  20. Hej och grattis!
    Vill bara påpeka att det är ju inte så att semper har gjort barnmatsburkar för att vara snäll mot oss lite halvstressiga föräldrar. Allt i dendär burken är uträknat för att semper ska göra största möjliga vinst. Sen tutar man i alla att just deras mat är så himla näringsberäknad och att laga egen mat är bäst att låta bli för då kan barnet få massor utav näringsbrister.
    Tänk på barnmatsburken lite som ett mc donalds besök. Det är långt ifrån det bästa alternativet men det kan rädda en oplanerad dag.
    Annars är ju storkok överlägset! Räddar vilken dag som helst. Och on du vet att du inte kommer att hinna fixa det de närmsta dagarna så kan du ju bara ta de sista portionerna blanda med vatten och toppa med vetemjöl och olja så får du något liknanade som finns i sempers sortiment…
    Lycka till med matlagningen 🙂

  21. Grattis till barnet Jakob!
    Måste bara kommentera att rapsolja även används för att barnet inte ska bli hård i magen. Jag har själv en dotter på 8 månader och min sambo (barnsjuksköterska) är väldigt kostmedveten och har då lagat nästintill all mat själv till vår dotter. Men vi märkte rätt snabbt att hon blev hård i magen och gnällig (säkert lite ont i magen då) på nätterna när hon hade ätit en stor måltid med mat. Då fick vi börja ge henne rapsolja för att ”smörja” tarmsystemet. Det hjälper kan jag tala om, även fast det kanske inte tar bort alla besvär. Barnet måste ju dricka massa vatten också för att nå optimal bajs resultat 😀
    //Mella

  22. Hallå David!
    Jo, rapsolja har även vi fått använda under en kortare period. Men det tillsätter man ju själv vid behov.

  23. Bra artikel Jacob och grattis till den nya familjemedlemmen.
    Jag har testlagat och jämfört, inga analyserade värden utan näringsberäkande värden som kanske kan vara intressant att komplettera med. Jag kom fram till precis som du att den köpta barnmaten inte var speciellt näringsrik och den hemlagade maten innehöll både mer järn och mer kcal (på grund av mindre tillsatt vatten). Det som faktiskt förvånade lite var att till och med den hemgjorda linsgrytan innehöll mer järn än spagetti och köttfärssåsen i den köpta barnmaten. I och för sig kan biotillgängligheten diskuteras 😉
    Min jämförelse hittar du här: http://www.barnsmat.blogspot.no/2012/10/kopta-barnmaten-inte-bra-nog-men-ar-den.html
    Tack för en bra blogg!!

  24. Bröstmjölk borde väl utgöra referenspunkten för barnmat, och det är inte direkt någon näringsbomb. Barn behöver enormt mycket lättassimilerad energi för sin tillväxt, det är därför bröstmjölk har en näringstäthet som ligger närmare gräddglass än broccoli, och därför barn tenderar att föredra plättar med sylt framför grönsaker.
    Och jag fattar inte heller varför rapsolja anses vara någon sorts optimal fettkälla för barn, hur lik är den fettsammansättningen i bröstmjölk?

  25. Collden: Bröstmjölk borde väl utgöra referenspunkten för barnmat, och det är inte direkt någon näringsbomb. Barn behöver enormt mycket lättassimilerad energi för sin tillväxt, det är därför bröstmjölk har en näringstäthet som ligger närmare gräddglass än broccoli, och därför barn tenderar att föredra plättar med sylt framför grönsaker.

    Enligt SLVs näringsdatabas innehåller bröstmjölk 75 kcal/dl. Söker man rundor lite så är det samma värden som ges på andra ställen med. Det är inte speciellt energirikt.

  26. Jacob Gudiol: Enligt SLVs näringsdatabas innehåller bröstmjölk 75 kcal/dl. Söker man rundor lite så är det samma värden som ges på andra ställen med. Det är inte speciellt energirikt.

    Vad har detta med något att göra? Du skriver ju om tomma kalorier så gissningsvis är du medveten om att det är mer relevant att jämföra näringsinnehåll per kalori än vikt.

  27. Ok, du kanske syftade på ”enormt mycket energi” och undrar varför mjölk i så fall inte är energitätare? Jag vet inte, men gissar för att vatten även är en rätt viktig faktor för tillväxt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *