Jag skrev om det här på facebook precis men jag tycker att det förtjänar ett inlägg även här på bloggen. Det här blir ett litet tråkigt inlägg. Jag för någon timme sen reda på att Per-Olof Åstrand (till höger i bilden) har gått bort.
Per-Olof Åstrand var en av de allra första forskarna inom området arbetsfysiologi i hela världen. Han var en av de första som gjorde tester på arbetsförmåga, syreupptagning med mera där han tillsammans med andra utvecklade många av testerna som är standard idag. Hans submaxtest för att uppskatta VO2max är fortfarande ett av de mest använda.
Han var också en av personerna som låg bakom att i princip varje kommun i Sverige idag har ett eller flera löpspår. Något som i alla fall jag ser som en självklarhet idag men det var det inte för en 40-50 år sen.
Hans bok Textbook of Work Physiology är garanterat en av de mest lästa böckerna någonsin inom träningsfysiologi. Jag är själv inte någon historieälskare men när jag hittade en upplaga av den boken från 1986 på ett antikvariat i London så köpte jag den direkt.

Bengt Saltin och Per-Olof Åstrand
Bengt Saltin och Per-Olof Åstrand. Två av Sveriges största forskare inom idrottsfysiologi har nyligen gått bort.

För drygt fyra månader sen gick även en annan av Sveriges främsta idrottsforskare bort, Bengt Saltin (till vänster i bilden). Bengt kom i generationen efter Åstrand och var med att släppa de första studierna om muskelglykogenets betydelse vid trötthet i slutet på 60-talet som haft en enorm inverkan ända fram till idag.
Bengt Saltin tog över som efter Per-Olof Åstrand på GIH när han gick i pension men det mesta av tiden spenderade han i Köpenhamn och han var också en del i Lund.
Jag hade turen att träffa Bengt Saltin en gång på en idrottsmedicinsk konferens för drygt fyra år sen och inte bara tog han sig tid att prata med mig i ungefär 20 minuter. Dagen efter kom han med ett kuvert där han lagt ner fyra studier på ämnet som ännu inte var publicerade som han hade för peer review. Det ska tilläggas här att Bengt givetvis inte hade någon aning om vem jag var, han var bara väldigt trevlig och ville dela med sig.
Du kan läsa mer om både Per-Olof Åstrand och Bengt Saltin på centrum för Idrottssveriges hemsida: Per-Olof Åstrand – fysiologen som förändrade träningen och Bengt Saltin 75 år.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Ett svar på ”Två av Sveriges främst idrottsforskare har gått bort”
  1. Per-Olof Åstrand hade en föreläsning för oss när jag läste till sjukgymnast på Karolinska. Kommer ihåg att det var en trevlig föreläsning av en mycket kunnig person, men det som fastnade var en mening han sa: ”Tandläkarna har lyckat med nåt som läkarna har misslyckats med, nämligen att få hela befolkningen att förstå vikten av att borsta tänderna ett par minuter varje dag för att få effekt. Det finns väl ingen som sparar tandborstningen till helgen och då borstar en halvtimme eller en timme, men det är så många gör när det gäller motion”.
    Jag tror att jag, tack vare Per-Olofs föreläsning, har lyckats intala mina patienter vikten av att börja träna nu, och inte till helgen, och att träna lite lite men varje dag så gör det effekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *