Jag skulle gissa att det är ganska få av mina läsare som har missat att det börjar komma mer och mer produkter med fokus på protein. Det spelar nästan ingen roll vilken kategori av livsmedel det är så hittar du numera någon variant som heter protein före. Vi har proteinpasta, proteinbröd, proteinpannkakor, proteinmjölk, proteinbars osv.
Som vanligt är vi givetvis inte först med trenderna utan det här satte fart i USA för ungefär fem år sen och har började väl dyka upp här för kanske 1-2 år sen ungefär. Här under kan du se trenden i USA fram till och med 2013.
Även produkter som förr nästan uteslutande varit populära bland styrkefolk likt kvarg och keso har börjat säljas i helt andra mängder och enligt en artikel i Metro som jag läste för några månader sen så har försäljningen i Sverige ökat med 200 procent på knappt två år (1).
Jag är i princip för protein och fram tills för kanske ett år sen ungefär så brukade jag rekommendera folk att leta efter mer proteinrika livsmedel i butikerna när de är och handlar. Mitt resonerande här var att Skitmat i princip alltid innehåller mindre protein eftersom det man tillsätter i skitmat främst är socker, fett och raffinerade kolhydrater vilket höjer kaloritätheten men det minskar normalt andelen protein.
Till viss del tycker anser jag fortfarande att det är sant men med den nya proteintrenden som råder har det börjat dyka upp allt mer produkter som rent ut sagt är skitmat. Ofta är det bara en vanlig produkt där man tillsatt lite proteinpulver. Så låt mig vara väldigt tydlig här:
Ett livsmedel blir inte nyttigt bara för att du tillsätter proteinpulver.
Ett livsmedel behöver givetvis inte bli sämre på något sätt heller för att du tillsätter proteinpulver men det är ju sällan kategorin grönsaker som man försöker ”hotta upp” med det trendiga ordet protein utan istället är det ofta produkter som du kanske inte ska äta så mycket av oavsett. En proteinbar innehåller givetvis extra protein som kan vara bra men överlag så ska du nog se dem som mer godis än näring.
Andra väldigt uppenbara exemplen på livsmedel som säljs med marknadsföringen mycket protein men som överlag inte är någon höjdare är smaksatt kvar och keso som likt i princip alla andra smaksatta mejeriprodukter innehåller stora mängder socker. Flera av de smaksatta kesovarianterna på marknaden innehåller dessutom mycket mindre protein än den naturella varianten. De är alltså bra exempel på det jag skrev ovan. När livsmedelsföretagen tillverkar skitmat så adderar de socker, fett och/eller raffinerade kolhydrater och tar bort protein.
För att ge lite perspektiv på hur mycket socker som verkligen tillsätts i många av de smaksatta produkterna så finns det i flera av dem mer socker än vad det finns bär. Tänk dig själv att du skulle sätta dig med en tallrik yoghurt där hemma och sen häller du på lite hallon, efter det tar du fram sockret och adderar mer socker än du adderat bär? Är det något som du tycker är rimligt? För de allra flesta människor är det givetvis inte det, de skulle inte hälla på lika mycket socker i vikt som de hällt på hallon. Men livsmedelsföretagen gör det till dig och läser du inte där bak på förpackningen och vet hur du ska tolka en innehållsförteckning så vet du inte om det.
Hallonsmak, utan tillsatt socker, men utan frukt
Förutom de här uppenbara skitprodukterna som nog mer borde klassas som en halvtaskig efterrätt så finns det även en del nya kvargprodukter på marknaden utan tillsatt socker. Även om jag inte tycker att de kan klassas som onyttiga är de i min mening lite udda produkter. Ta till exempel Lindahls kvarg med hallonsmak utan tillsatt socker. Det som de har glömt att nämna med tydlig text på förpackningen är att produkten också är helt utan hallon. Hallonsmaken kommer istället från svartmorotkoncentrat, aromer och sen har man adderat lite färgämnen för att, jag gissar, göra den lite mer rosa.
Det här är ju egentligen inte allvarligare än att du själv blandar upp kvargen med Fun Light vilket har varit, och fortfarande är, väldigt populärt inom fitnesskretsar. Så jag tror inte det är farligt eller dåligt på något sätt. Men vad hände med att addera hallon till något om du vill ha hallonsmak på det? Hallon (och andra frukter och bär) är ju faktiskt nyttigt och det gör maten bättre/nyttigare.
Sen undrar jag om det bara är jag som känner mig lite blåst om jag köper en produkt med smak av ”något” utan att det ”något” faktiskt finns i produkten? I alla fall i mejerihyllan är det något jag förväntar mig*. I deras sockrade varianter har de tillsatt riktiga frukter så vi vet att de hade kunnat om de velat.
Hur som helst så tänkte jag idag ge mig på min första vlogg (video-blogg) för alla er. I det första avsnittet visar jag hur du gör Kvarg med hallonsmak, utan tillsatt socker, med hallon.
Ja, jag vet att jag tabbade mig lite i klippet och sa utan socker istället för tillsatt socker, men jag orkade inte göra om allting igen. Kvarg med hallon är för övrigt väldigt gott.
* Givetvis är det inget jag tror på när jag köper godis med ”fruktsmak”, så kanske är det bara jag som är löjlig här. Men förhoppningsvis har jag fått dig att bli lite mer benägen att titta på innehållsförteckningen när du handlar nu 🙂
Lämna ett svar till Andreas Avbryt svar