Jag har redan kommenterat den här nyheten via Facebook men jag tänkte att det kunde vara värt att skriva ihop någonting kort här med då det kommer ganska mycket frågor.
Det som har hänt idag är att WHO har klassat processat kött som cancerframkallande (1). Det här är ingen omvälvande nyhet utan det är som det allt som oftast är när det gäller verklig vetenskap, en slutsats som har varit på gång länge.
Att det funnits ett samband mellan främst processat kött och koloncancer har man sett rent epidemiologiskt i många år nu och efterhand har det även kommit fler och fler förklaringar till varför det skulle kunna vara så att processat kött verkligen höjer risken. Jag har skrivit en hel del kring det här en bit ner i artikeln, Kritik av dokumentären Forks over knives” på Träningslära.
Det som WHO i praktiken har sagt idag är alltså att de anser att sambandet mellan processat kött och cancer är ett orsakssamband. Det anser alltså inte att det bara är så att folk som äter mycket processat kött lever ohälsosammare liv än de som äter mindre och att det troligen är någonting annat som ökar risken.
Vad som menas med processat kött
Den definition som WHO använder sig av när de säger processat kött är följande.
Processed meat refers to meat that has been transformed through salting, curing, fermentation, smoking, or other processes to enhance flavour or improve preservation. Most processed meats contain pork or beef, but processed meats may also contain other red meats, poultry, offal, or meat by-products such as blood.
Examples of processed meat include hot dogs (frankfurters), ham, sausages, corned beef, and biltong or beef jerky as well as canned meat and meat-based preparations and sauces.
Det här är som du kan se en kategori som innehåller många livsmedel som givetvis har likheter men också många olikheter. Varningen gäller dock hela den här kategorin och man särskiljer inte direkt på olika livsmedel inom den kategorin. Troligen för att man rent epidemiologiskt oftast använder samma eller väldigt liknande definitioner på processat kött.
Det innebär dock inte per automatik att alla former av kött inom den kategorin är lika dåliga. Det är bara så att man ännu inte har forskning nog för att särskilja olika livsmedel inom kategorin. Så vill du följa rådet att minska på mängden processat kött för att minska risken för framför allt koloncancer så är det säkrast att minska på intaget av alla livsmedel från den här kategorin.
Rent spekulativt så skulle jag dock säga att det troligen finns en tydlig skillnad mellan de olika livsmedlen om du tittat på dem var för sig. Till exempel så finns det oftast även ett rent epidemiologiskt samband mellan rött kött och koloncancer medan det saknas ett samband mellan koloncancer och vitt kött samt fågel. Därför skulle jag gissa på att det rimligen är så att risken från processat rött kött är högre än risken är för annat processat kött. Ren spekulation så klart..
Hur stor är verkligen risken?
En annan aspekt som är viktig när den här typen av varning kommer är den verkliga risken. När det kom rykten om det här i slutet av förra veckan var det flera medier som misslyckades totalt på den här punkten och man jämförde med rökning, arsenik och alkohol.
De här ämnena och processat kött ligger numera på samma lista inom WHO, listan med ämnen som ökar risken för cancer, men det är också det enda de har gemensamt. Det finns också en risk att du ska bli påkörd om du går över en biluppfart ute på någon enslig bondgård precis som det finns en risk att du ska bli påkörd om du försöker springa över en motorväg i rusningstrafik, det innebär dock inte att man ska likställa de två situationerna.
När det gäller processat kött så ökar risken för koloncancer, beroende på vilken studie du vill lyssna på med omkring 15-30 procent när du ökar ditt intag av processat kött med omkring 50-120 gram varje dag där den lägre riskökningen generellt sett finns i studierna där man tittar på mindre stegvisa ökningar i intag.
Det här är dock relativa riskökningar. En relativ riskökning innebär att det är en procentuell ökning av en risk. Det är alltså inte så att 15 % av alla som äter mer än 50 gram processat kött om dagen kommer att få koloncancer.
Risken att du ska få koloncancer inom 10 år om du är en frisk 50 åring är 0,68 procent. Det är alltså mindre än en på hundra som drabbas inom 10 år.
Risken för en person som äter 50 gram mer processat kött varje dag ökar därifrån med 18 procent vilket är den siffra som WHO nu uppger. Det innebär att risken för den här personen istället för 0,68 procent är 0,8 procent, fortfarande ganska lågt och i absoluta tal är det riskökning på endast 0,12 procentenheter.
Riskökningen från det att du är 50 år och resten av livet ligger omkring 1,8 procent (2). Så ökar du på det med 18 procent där så är risken istället 2,12 procent. Äter du sen 100 gram processat kött per dag istället så blir risken 2,5 procent och så vidare.
Siffrorna jag tagit upp här ovanför gäller för personer utan koloncancer i släkten. Om du har det så är risken för dig högre, ungefär dubbelt som stor om du har en släkting och fyra gånger så stor om du har två eller fler släktingar (2).
Infografiken här under visar väldigt tydligt varför man inte ska jämföra rökning med kött likt många tidningar och nyhetsredaktioner har gjort den senaste tiden.

Summering
Att förhålla sig till risker är inte alltid det lättaste och många har svårt för det. Förhoppningsvis blev det aning tydligare nu.
Processat kött verkar öka risken för cancer och evidensen är stark nog för att WHO ska säga att det är så. Det går inte att säga exakt hur stor riskökningen är med olika former av processat kött men som kategori är det negativt.
Men när det gäller processat kött som en kategori för sig själv så är riskökningen för cancer inte alls lika stor som de riktigt stora bovarna i samhället. Att därför jämföra processat kött med rökning som nu är skett är både fel och rent ut sagt oansvarigt.
Vill du läsa mer kring skillnaden mellan risk och styrka i evidens så rekommenderar jag den här artikeln i Guardian: Meat and tobacco: the difference between risk and strength of evidence. Den går igenom det bra med dagens rubriker som exempel.
Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.
Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.
Lämna ett svar till FIT by Emma Hå Avbryt svar