Då är jag hemma igen från min lilla semester i London och det är dags att återgå till vardagen. Tänkte börja med att ta upp en studie som publicerades någon dag efter det att jag åkte iväg. Denna otroligt revolutionerande studie visar att det inte spelar någon roll om man får i sig 10 E % eller 20 E % från socker eller HFCS vid viktnedgång om kaloriintaget är det samma.

Nutr J. 2012 Aug 6;11(1):55.
The effects of four hypocaloric diets containing different levels of sucrose or high fructose corn syrup on weight loss and related parameters.
ABSTRACT: BACKGROUND: The replacement of sucrose with HFCS in food products has been suggested as playing a role in the development of obesity as a public health issue. The objective of this study was to examine the effects of four equally hypocaloric diets containing different levels of sucrose or high fructose corn syrup (HFCS). METHODS: This was a randomized, prospective, double blind trial, with overweight/obese participants measured for body composition and blood chemistry before and after the completion of 12 weeks following a hypocaloric diet. The average caloric deficit achieved on the hypocaloric diets was 309 kcal. RESULTS: Reductions were observed in all measures of adiposity including body mass, BMI, % body fat, waist circumference and fat mass for all four hypocaloric groups, as well as reductions in exercise only group for body mass, BMI and waist circumference. CONCLUSIONS: Similar decreases in weight and indices of adiposity are observed when overweight or obese individuals are fed hypocaloric diets containing levels of sucrose or high fructose corn syrup typically consumed by adults in the United States.

Dieterna som man använde sig av i den här studien var enligt följande:

  1. Grupp 1 fick 10 E % av sina kalorier i form av HFCS.
  2. Grupp 2 fick 20 E % av sina kalorier i form av HFCS.
  3. Grupp 3 fick 10 E % av sina kalorier i form av socker
  4. Grupp 4 fick 20 E % av sina kalorier i form av socker

Allt socker fick deltagarna i sig via sötad mjölk. Deltagarna fick i övrigt en bestämd diet anpassad för att vara ge ett kaloriunderskott på 500 kcal hos varje deltagare.
Givetvis var jag ironisk när jag skrev att den här studien var revolutionernade. Det finns ingen anledning att tro att resultatet skulle bli annorlunda. Deltagarna fick en meny som skulle ge dem ett visst kaloriunderskott och detta gav dem en viss viktminskning.
Den här studien är sponsrad av majsindustrin i USA och i introduktionen och diskussionsdelen är detta väldigt uppenbart. Hela introduktionen är mer eller mindre en text till för att friförklara socker och till viss del alla former av kolhydrater från all skuld när det gäller övervikt. Här är ett exempel på en formulering:

Given the complexity of energy regulation, it is unlikely that one, single component of the diet causes obesity. Nonetheless, many myths persist in this area and are given traction when prestigious scientific organizations such as the American Heart Association (10) recommend restricting one specific component of the diet.

Senare i introduktionen talar man om hypoteser att fruktos i socker och HFCS spekuleras vara en förklaring till ökad viktuppgång via störning av våra mättnadssignaler. I den här studien har man dock gett alla deltagare en diet med en bestämd mängd kalorier så den här studien kan ju inte testa om fruktos har någon negativ effekt på mättnaden. Detta är också en aspekt man helt utelämnar senare i diskussionsdelen. Fokus där är mest på att friskriva HFCS. Att HFCS i princip är det samma som socker tar man upp och där håller jag med. HFCS verkar mest vara USAs senaste ursäkt till varför de är mer överviktiga än andra länder.
Artikeln är fri för alla att läsa och är du sugen på att få veta hur man retoriskt försöker fria tillsatt socker från all skuld så kan introduktionen och diskussionen vara intressant att läsa. I övrigt är detta en ganska meningslös studie som troligen mest kommer användas av socker- och majsindustrin för att dra för stora slutsatser i stil med det som skrivs i diskussionsdelen.

The present data further support the theory that, when consumed at levels up to the 50th percentile for fructose in the context of a hypocaloric diet, neither HFCS nor sucrose impedes weight loss. These data provide further support to the concept that overall caloric consumption rather than one particular component of the diet is most important for achieving weight loss.

Detta är ett påstående som definitivt är sant, men när man ställer det för sig själv så väljer man att ignorera flera andra viktiga saker. Det finns enklare och svårare sätt att gå ner i vikt. Det finns också mer hälsosamma sätt att gå ner i vikt och mer hälsosamma sätt att äta för att hålla vikten. En stor mängd socker eller HFCS är i princip aldrig hjälpsamt ur den synpunkten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *