SVT skriver idag om en intressant studie från Norge, Experter varnar för kosttillskott – kan innehålla dopningsmedel. Tyvärr tycker jag att de missar flera essentiella saker i sin artikel.

Det här är en studie där man har försökt att hitta suspekta produkter (1). Jag har skrivit om den typen av metoder tidigare när det varit den här typen av rubriker i media.

Om man ska säga hur vanligt det är med någonting så måste man ta ett representativt stickprov. Du kan tex inte gå på en fotbollsmatch och fråga hur många som tycker om fotboll i fall du vill veta hur många som tycker om fotboll i befolkningen.

Du kan inte heller aktivt börja leta efter suspekt kosttillskott och sen använda antalet träffar du får då som ett representativt värde för hur många kosttillskott som innehåller farliga eller dopingklassade ämnen.

I den här studien har forskarna försökt att hitta suspekta produkter. Men nyheten framställs som att deras träffprocent gäller kosttillskott i allmänhet.

I den här studien började forskarna med att titta på en lista som USADA har tagit fram med suspekta tillverkare av kosttillskott. USADA är då antidopingorganet i USA.

Sen när man hade den listan så letade man upp nätbutiker som sålde dessa tillskott på den norska marknaden.

Dessutom la man till nätbutiker som man såg att det snackades om sålde suspekta produkter på träningsforum.

Totalt blev det nio nätbutiker i studien där åtta var registrerade i Norge och en i Sverige.

Från dessa köpte de sedan alla produkter som de kunde hitta som utlovade en muskelbyggande, fettförbrännare, uppiggande eller hormonregulerande effekt (typ testobosters).

De kategorier av tillskott som valdes ut i studien och från vilka länder de kom

Totalt blev det 93 tillskott av olika typ som blev utvalt. Av dessa var det sedan åtta stycken som innehöll ett dopingklassat medel.

Alla dessa åtta produkter kom från USA och alla dessa produkter hade deklarerat dopingämnen i innehållsförteckningen. Sju av de åtta produkterna kom även från producenter på USADAs lista med suspekta producenter.

Alla åtta produkterna var sålda från en svensk nätbutik. Svenska regler kring kosttillskott är betydligt sämre än de Norge så det är kanske inte särskilt överraskande. Men det är ju ändå relevant.

Typen av produkt och vilka de otillåtna preparaten var i de dopingklassade produkterna.

Utöver de dopingklassade produkterna så var det ytterligare nio produkter som inte borde få säljas då de innehöll läkemedel. Rapporten berättar inte om dessa stod på innehållsförteckningen men jag skulle tro att det hade nämnts tydligt i rapporten om det inte varit så.

Typen av produkt och de läkemedelsklassade ämnen som man hittade i produkterna vid tester.

Sen var det fyra produkter som gav mer än den tillåtna dosen på 300mg koffein per dag.

Av de här 13 andra produkterna var 12 från USA och en från Sverige. Tyvärr berättar de inte om den svenska produkten innehöll läkemedel eller om det var för stor dos koffein.

Något annat värt att påpeka här är att man faktiskt köpte in 24 produkter med kreatin, protein eller aminosyror. Detta kan du se i den första bilden. Inga av dessa innehöll några otillåtna ämnen eller läkemedel.

Trots att man alltså i den här studien letade efter de mest tveksamma återförsäljarna och de mest tveksamma produkterna sett till påstående i marknadsföringen.

En väldigt anmärkningsvärd sak finns även i diskussionen av rapporten där forskarna berättar att en norsk försäljare hörde av sig till dem efter de lagt sin order och berättat att det fanns andra produkter att köpa som inte låg uppe i shoppen på grund av norska regler.

Har du koll på vad du köper verkar risken väldigt låg

Så slutklämmen med den här artikeln är mest att om du vill köpa otillåtna saker så kan du göra det över internet. Du kan hitta produkter med otillåtna medel på innehållsförteckningen och köpa dessa om du vill det.

För den som inte vill få i sig de här sakerna så verkar det klassiska råden fungera bra.

Kolla upp vad det är i produkten du köper. Köp enkla produkter med ämnen som har en bevisad effekt. Undvik fettförbrännare, pre workout produkter, testobosters eller annat som påstås påverka dina hormoner. Köp inte en massa coctailprodukter där tillverkaren verkar ha försökt blanda i precis allt som finns och håll dig till tillverkare från länder där man inte är väldigt liberala med vad som är tillåtet likt USA.

I introduktionen av den här artikeln nämns också att man 2015 testade 116 kosttillskott som såldes i butik i Norge. Inga av dessa innehöll dopingpreparat men vissa innehöll läkemedel, de säger inte hur många. Den här datan är av någon anledning opublicerade.

Det hade varit väldigt intressant att få veta hur metoden var i den studien. Jag har svårt att tro att de valde kosttillskott helt slumpmässigt så att de inte har lyckats hitta en enda dopingklassade produkt talar ju gott för butikerna i Norge.

Nu är reglerna som sagt betydligt sämre här i Sverige så jag tror inte du skulle få samma resultat här. Om du aktivt försöker hitta suspekta produkter som kommer du att hitta det.

Det säger en del att det faktiskt var en svensk nätbutik som i princip sålde allt skit som de hittade i den här studien.

Ett svar på ”Kosttillskott som innehåller dopingpreparat”
  1. Får mig annars att tänka på denna historia:
    https://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/a/L0m3kQ/ekarv-fast-for-dopning
    Minns att jag blev väldigt förvånad då historien först rullade upp. Trodde det handlade om dåliga bortförklaringar från Ekarv, men så verkar inte fallet ha varit. Det mesta tyder på att han verkligen handlade i god tro. Gissar dock att detta är något väldigt ovanligt med sådana här historier.
    Sedan vill jag också minnas att han var skadad under straffet, så det blev inte så mycket till straff överhuvudtaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *