Träning med TRX där hemmaDå var det dags för ytterligare ett julklappstips. Förra året tipsade jag om kettlebells som julklappstips med motiveringen att det är väldigt tidseffektiv träning som du snabbt kan genomföra hemma utan någon större förberedelsetid. Sen dess har jag faktiskt tillförskansat mig ytterligare en kettlebell med lite högre vikt.
Idag tänkte jag tipsa om ytterligare ett sånt verktyg och det är TRX. Hur TRX ser ut kan du se i bilden här till höger. Det är en väldigt enkel konstruktion som gör det möjligt att hänga upp bandet i en dörr, gren, ribba eller liknande och därefter kan du träna en väldig massa övningar med kroppsvikten som motstånd.
Det som gör TRX bra är att det är väldigt praktiskt. Jag har haft flera olika varianter av den här typen av band tidigare som alla har sina för och nackdelar men TRX är den jag tycker fungerar bäst i de flesta situationer då den är lättare att hänga upp och ställa in. Innan det blev så tråkigt kallt hade jag faktiskt med mig en TRX i barnvagnen och ibland blev det ett par sätt när jag stannade till på ”gymmet” som vi har i ett löpspår nära mig. Lätt att hänga upp i chinsställningen där.

Min egna lösning när det gäller upphängning av TRX
Min egna lösning när det gäller upphängning av TRX

En liten nackdelen med TRX är som jag ser det att banden kommer ner från en central punkt. Detta är kanske bara något jag behöver vänja mig vid men de flesta tidigare varianterna som jag haft på den här typen av band har inneburit att du också kan förändra bredden mellan de två handtagen vid sitt fäste. Jag har dock löst detta genom att helt enkelt hänga upp min TRX på ett sätt som den egentligen inte ska hängas upp vilket du kan se här till höger 🙂
Den här lösningen kräver som du ser också någon form av trapets som tillåter det. Men jag föredrar i alla fall att göra mina omvända armhävningar när repen hänger så här istället för när de båda kommer från centrum. Om jag gör någon form av armhävningar störs jag dock inte alls av detta så det sitter nog mycket i mitt huvud.

En väldig massa övningar

Om du köper en TRX för du med ett lösenord och ett serie nummer som du kan använda för att registrera dig på deras sida. Där kan man sen få se flera instruktionsvideos, få några tips på program mm. Detta är inget jag har utnyttjad tidigare men jag registrerade mig idag för att jag skulle kunna recensera det lite snabbt här.
Kort och gott kan man säga att du får mycket tips på övningar och även instruktioner på hur du ska fästa din TRX på sidan. Övningarna är som jag ser det lite för lätta för mig i de flesta fall. Ibland verkar det mest som att personen gör en övning medan han eller hon håller i banden 🙂 Är du nybörjare eller inte tränar särskilt ofta så kan
Men jag har ju lyckats hitta på lite egna varianter på övningar som utmanar mig. Här hemma har jag också en viktväst som jag använder för att stegra övningarna och då kan det bli riktigt utmanande. Skulle du vilja hitta fler övningar så finns det hur mycket som helst på Youtube.
TRX har ju också en stor fördel när det gäller övningar med för balans, kontroll och rehabilitering. Än så länge har jag inte använt min TRX till detta men de tidigare banden använde jag ibland till det och då jag åker på skador ganska frekvent så kommer jag säkert få nyttja detta senare med.

Instabilitet och träning – fördelar och nackdelar

TRX är ett redskap som vanligen marknadsförs som ”funktionell träning”. Om det är något ord som det verkligen är inflation på inom finessvärlden så är det funktionell träning. För mig säger det precis ingenting om någonting. Det är ett ord som mer förstör än det bidrar. Minst 99 procent av alla som säljer någon utrustning slänger in ordet funktionell och till sist blir det bara ett ord som finns där och tar upp plats i varje mening. Så nästa gång du hör någon säga det ordet så ignorera det. Du får gärna himla lite med ögonen med så kanske vi efterhand får folk att sluta säga det hela tiden.
TRX är i själva verket en form av instabil träning. Instabil träning har sina fördelar och nackdelar. Fördelarna är att den ger dig en ökad stabilitet. När du tränar med något som är instabilt så ökar kontraktionen från flera muskler kring de leder du tränar och din kropp blir bättre på att hålla leden på rätt ställe och utföra stabila rörelser i lite oberäkneliga miljöer. Detta är också orsaken till varför instabila underlag används en hel del inom rehab. För ofta är då målet att försöka stabilisera kring en skadad struktur likt en stukad fotled, instabil axelled mm.
Nackdelarna med instabil träning är precis de sakerna som gör den positiv när det gäller stabilitetsträning. Att många leder kontraherar kring en led är direkt kontraproduktivt om du vill bli bra på att skapa kraft snabbt och explosivt. I dessa situationer vill du att precis de muskler som skapar en stor och stark rörelser kring leden ska arbeta. De andra musklerna som eventuellt skulle kunna motverka denna rörelse vill du ska aktiveras så lite som möjligt.
Så om du vill verkligen vill bli explosiv och stark så kan du inte träna upp det i en instabil miljö. Det finns faktiskt till och med studier som visat att collegeidrottare som utförde utfall på ett mjuk underlag inte utvecklade sin snabbhet lika mycket som andra idrottare som gjorde samma övning fast på ett stabilt underlag (1).
Så om en övning eller träningsform är funktionell eller inte beror helt enkelt på vad du vill uppnå. Det finns alltså ingen träning som är funktionell alltid. TRX är väldigt bra om du inte har något behov av att verkligen kunna prestera maximalt i en sprint utan istället fokuserar på att ha en bra balans och stabila leder.
Är du otränad så kommer givetvis alla typer av träning att förbättra i princip alla kvalitéer. Så även om du främst vill bli lite starkare eller snabbare så fungerar TRX utmärkt om du börjar på en otränad nivå och inte har som mål att nå en väldigt hög nivå.

Summering

TRX är ett väldigt behändigt träningsredskap. Förra året tipsade jag om kettlebells då jag tycker att det är väldigt smidigt att ha hemma. Mina kettlebells ligger i källaren och som mest flyttar jag dem ut till trädgården. En TRX kan du dock ta med dig i princip överallt och med hjälp av lite fantasi eller youtube kan du få till en träning som är jobbig och givande nästan oavsett hur vältränad du är. Det är inte säkert att det blir ett optimal pass för dig och dina mål. Men det blir bra träning.
TRX finns i lite olika paket. Jag köpte ett som de kallar home för 2000 kr på motion.se. De verkar kosta nästan precis lika mycket överallt enligt prisjakt. 2000 kr är ju en del pengar och är du osäker på om det är något för dig så finns det många gym som har TRX-pass. Du kan ju alltid gå på ett av dem och sen utvärdera vad du tycker.
Som jag har nämnt tidigare så har jag innan ägt lite andra varianter och vissa av dessa har varit billigare varianter. Dessa fungerar bra men du får leva med att det blir mer omständligt att ställa in höjden på bandet och handtagen på de varianterna jag ägt har inte heller varit lika bekväma. Även det extra bandet för fötterna är bättre på TRX men dessa använder jag sällan. Men i alla fall. Om du gillar redskapet och tror du kommer använda det en hel del är det värt pengarna med att köpa en TRX tycker jag.

17 svar på “Julklappstips 3 – TRX för när du vill träna hemma”
  1. Helt orelaterat: sliter din chins-tarpets på karmarna i dörren?
    För att bidra med något så har jag en trx-variant från Casall, helt ok men inte lika snygg som originalet.

  2. Jag kör med Jungle Gym (http://www.gymgrossisten.com/1/sv/artiklar/jungle-gym-xt) som sägs vara orginalet om än inte lika duktiga på marknadsföring 🙂
    TRX har ”skumgummi” på handtagen, JG gummi
    TRX har mjuka band till fötterna, JG en bygel
    TRX sitter som du sa i en punkt så man behöver inte vara supernoga med längdinställningen, JG är lätta att justera och man kan utan problem bestämma bredden.
    Smaken e som baken… och när jag kollade på GymGrossisten idag så var JG halva priset trots rabatt på TRX.
    Oavsett TRX, JX, spännband från Biltema eller vad man nu använder så är det en skapligt effektiv träningsform som tar liten plats när den inte används och man kan ta med den på semestern så man kan träna varje dag 😉

  3. Robin: Helt orelaterat: sliter din chins-tarpets på karmarna i dörren?

    Jag har haft den i 4 år och inte märkt av någonting. Sen använder jag den inte varje vecka direkt men under vissa perioder blir det ganska flitigt.

  4. TRX 2000kr
    JG 1000kr
    Göra själv = 57kr
    (Spännband ett par på 3,5 meter på Ö&B = 26kr
    VP-rör (sådana man drar elledning i) 2st (en större en mindre) såga av ca 12cm-längder och trä den mindre i den större och trä på dem på spännbanden = 23kr (du får över ca 1,75 meter av varje, bygg en pilbåge till ungarna av det med hjälp av en varmluftpistol)
    Rörisolering = 8 kr)
    Gör man det själv får man dessutom en mycket bättre produkt än skiten man kan köpa. Du kan själv välja om banden ska utgå från samma punkt eller inte, du kan ställa in längden mycket snabbare osv. Du kan dessutom bygga ihop flera stycken och lämna dem där du använder dem, i sommarstugan, barnvagnen eller var det nu är.

  5. TRX finns annars också på tradera eller ebay för 600-800 kronor.

  6. Tack för tipset förresten. ”Suspension Training” är jättekul, särskilt när det är sommar och man kan träna ute.

  7. Henrik Svedlund
    Jag tycker att de där hemgjorda är onödigt avancerade och krånglar till det. Extra öglor m.m. finns ju på de man köper för att det inte ska vara för uppenbart att det bara är spännband med handtag.
    Om du tar den i din första länk men hoppa över karbinhakarna och låt spännbanden utgöra en enda stor öggla som det finns ett skjutbart handtag på (PV-rören) så får du ut alla funktioner och det blir lättast att reglera och ordna. Jag har testat alla varianter.
    Ska man ha fötterna upphängda så lägger man dem bara i öglan mot spännbandet. När man använder händerna måste man dock ha ett handtag eftersom det annars gör ont när spännbandet pressar ihop händerna.
    Att ha en enda stor ögla är dessutom bra i många övningar. T.ex. om man vill göra hängande benlyft, då ställer man in öglan så att man kan vila armbågarna i den medan man håller i stången (eller högre upp på bandet) . Eller om man vill göra assisterade räcckhäv, då har man vristen i spännbandet och när man inte orkar mer så låter man benen glida bakåt genom öglan så att man slipper risken att stå på näsan för att man inte kom loss med fötterna.
    Det näst bästa alternativet är att ha ett tjockare rep utan handtag och som hålls ihop av en åtta. Men det är mycket bökigare att hänga upp och bökigare att ställa in längden, plus att det är dyrare.

  8. Hej!
    Är det inte bara att träna med TRX:en under en period och köra tung och explosiv styrketräning under en annan för att få det bästa från båda världarna; stabila leder och starka och explosiva muskler?

  9. Michael: Är det inte bara att träna med TRX:en under en period och köra tung och explosiv styrketräning under en annan för att få det bästa från båda världarna; stabila leder och starka och explosiva muskler?

    Nej, inte nödvändigtvis i alla fall. För det förutsätter ju att man behöver förbättra både stabilitet och explosivitet för att prestera på bästa nivå. Men det kan mycket väl vara så att du uppnår en nivå vartefter mer av någonting inte bidrar till en förbättrad prestation inom din idrott.

  10. Hej Jacob,
    Du skriver att instabil träning inte passar alla utan beror på vad man vill uppnå. Har du lust att utveckla det lite för en nybörjare? När passar vilken sorts träning? Jag tränar (främst överkroppen) med kettlebell 1-2 ggr/v som ett komplement till löpningen. Älskar att terränglöpning och har fått för mig att kettlebellträning stärker alla de där musklerna som behövs för att göra tvära svängar, ducka under granruskor och inte trilla ner för berg.
    Tja, kort sagt: tycker du jag är rätt ute? 🙂
    Hälsningar
    Anders

  11. En av fördelarna med ”TRX”-träning är att bålen (”core”) får sig en hel del vilket du som löpare kan ha en hel del nytta av. Det får du iofs också med KB men ”TRX” tenderar att bli lite mer ”statisk träning” som kommer åt musklerna på ett litet annat sätt.
    Min erf iaf

  12. MJ:
    Michael
    Varför inte köra tungt och explosivt med TRX:en också?

    För att det inte går att köra lika explosivt och tungt när du blandar in instabiliteten för mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *