Jag får efter att jag medverkat i tidningen friskispressen ett par gånger numera varje nummer i min brevlåda. En ganska trevlig tidning som slår SATS motsvarighet ganska lätt tycker jag. I senaste numret av Friskispressen har de en artikel kring huruvida instabila skor ger muskler. På ja-sidan finns det en fotkirurg/ortoped som heter Per-Henrik Ågren och på nej-sidan Michael Weber som är podiater.

Reebok easytone
Reebok har i USA blivit tvingade att betala skadestånd för sin falska marknadsföring när det gäller skorna Easytone.

Jag känner till Weber sen tidigare och har läst en del som han har skrivit och jag vet att det är en väldigt vetenskapligt inriktad man som är noga med vad han säger. Han svar är också väldigt nyanserat där han nämner ett par studier och han tar även upp att Reebok blivit fällda i USA för vilseledande reklam när det gäller Easytone och Runtone skorna som även jag skrivit om tidigare på traningslara.se, Reebok EasyTone – ännu en produkt som lever på falsk marknadsföring?.
Weber tar också upp att även om skorna inte ger några direkta muskler så kan de ändå vara bra skor för olika personer i olika situationer. Att det som är gemensamt för skorna är att de kommer förändra hållningen och sättet att gå och att om det sen är bra eller dåligt beror på individen. Allt som allt ger Weber ett så bra svar som jag tycker att man kan ge i den här typen av korta intervjuer i ett magasin.
När det gäller Per-Henrik Ågren så lämnar däremot svaret en hel del att önska. Det första argumentet han drar till med är att man kan få träningsvärk av skorna. Det här säger precis ingenting. Du kan få träningsvärk av att promenera i två timmar om du inte är van, det är inte styrketräning för det och det kommer inte att ge dig några muskler.
Sen fortsätter Per-Henrik Ågren att prata om att skorna teoretiskt borde innebära en större utmaning för fötterna att hålla balansen. Sen lägger han till att för de med en normal fot så håller oftast reklamen för MBT-skor vad den lovar. Han lägger dock till brasklappen att det är individuellt, en klassisk kommentar bland försäljare inom träning och hälsobranchen. ”De flesta får jättebra resultat….men det är individuellt”. Avslutningsvis får vi läsa det här stycket:

Om man börjar använda MBT-skor märker man skillnad genom allt från att bli smärtfri från förslitningsbesvär i foten till att foten stramar upp sig. Foten kan krympa en hel storlek i sådana här skor. Man kan också märka skillnad genom att besvär som knä-, höft- och ryggbesvär minskar

Notera hur ”men det är individuellt” är borta från den här avslutningen. Det räcker ju med att den frasen är med en gång i texten sen är man på säker mark 🙂
Jag blev lite nyfiken på hur en läkare och dessutom ortoped kan slänga ur sig sånna här påståenden och det tog mig inte många minuter att hitta att läkaren i fråga givetvis säljer MBT-skor på sin mottagning. Det här är det klassiska mönstret i tidningar och magasin där man har en ja-sida och nej-sida. I nio fall av tio är det en av de två som säljer något och därför säger de som de gör. De behöver givetvis inte nödvändigtvis har fel för det. Men om deras bästa argument är anekdoter medan den andra tar upp forskning bör man bli lite skeptiskt…

Ett svar på ”Instabila skor och träning av muskler i Friskispressen”
  1. Jag har ett par sådana reebok. Jag upplever att jag går lättare steg och snabbare med dessa. och då får jag ju även såklart ondare i benen och mer träningsvärk, för jag springer nästan. DOCK somnar typ ena foten i den ena skorn så tror inte dom är så bra för mig egentligen, kanske därför jag går så jävla snabbt? Men jag tycker dom är snygga! mina e svarta och lila.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *