Det här blir ett kort inlägg från min sida men jag ville bara ta upp det sålänge nyheten är ”färsk” så att säga. Det gäller en artikel från gårdagens Aftonbladet med titeln ”Undviker fettfällorna på midsommarbordet”. En artikel som jag tycker blandar ovetenskapliga tips och högst tveksamma slutsatser på ovetenskaplig grund med en allmänt trist ”självspäkningsattityd” som känns skuldbeläggande inför midsommarfesten.

Artikeln

I artiklen varnar hon för ”fettfällor” som sill och majonnäs och berättar om hur ”onyttigt” det är med grädde (läs gärna ”Om mättat fett, kolesterol samt tips för att öka på fettet i kosten” och ”Om kolhydrater, mättat fett och ’skräpmat’”). Såser och grädde ”förstör” det nyttiga i potatis och jordgubbar enligt dietisten bakom artikeln. En totalt ovetenskaplig artikel som helt bygger på en tro att fett i sig gör dig fet och att mättat fett från smör och grädde är ohälsosamt.
Hennes råd inför midsommar är i stort sett ”plocka bort det mesta och ha trist i midsommar” som jag upplever det.

Midsommarbordet är gott – men fett. För att hålla vikten över midsommar gäller det att välja rätt på bordet.
En av de värsta fettfällorna är sillen. Men det är inte själva fisken som är onyttig – ofta är det såsen runt om.
– Matjesilltårta är mastigt som tusan, gjord på söt kavring och fet crème fraiche. Ta bara en liten bit. Se också upp med sill som simmar i vit sås – välj sill som ligger i någon sorts lag istället, säger dietisten Mia Troberg Elonq på Tasteline.

Att bara skriva ”….gott – men fett” gör artikeln oseriös redan från början. Var finns det vetenskapliga stödet för att just fettet skulle behöva ett nedvärderande ”men”? Varför inte peka på socker eller alkohol? Och varför överhuvudtaget varna för godsaker vid ETT kalastillfälle?

Nyttiga råvaror i onyttiga kläder

Grädde är gott – men som bekant onyttigt och vi svenskar har för vana att dränka även de nyttiga delarna av våra midsommarbufféer i grädde eller gräddbaserad sås. Nyttigheter som potatis och jordgubbar blir onyttiga när de serveras med sås och grädde.

– Potatissallad är en given fettfälla. Välj hellre en fransk potatissallad än en gräddig svensk. Jordgubbar serveras oftast på en gräddig tårta eller med glass eller vispad grädde. Ät mer jordgubbar och mindre grädde, ett enkelt och gott råd.

En fräsch och god midsommarlunch från Birgitta Höglund som skriver på bloggen Birgitta Höglunds mat. Räkor. ägg, avokado, fransk senap, keso och tomater. Till efterrätt vet jag (efter att ha läst hennes blogg) att det serverades jordgubbar med grädde. Tur att inte dietisten från Aftonbladet var inbjuden. 😉

Grädde är ”som bekant” onyttigt tydligen. Där håller jag inte med henne för fem öre och skulle vilja veta mer ingående vad hon anser om senare tids vetenskapliga debatt om mättat fett som skadligt eller ej (referenser i länkarna ovan). Dessutom är diskussioner om just mjölkfett ett kapitel för sig. Hon behöver inte rabbla studier i en liten kvällspressnotis givetvis men hon gör bort sig genom ett så kategoriskt uttalande tycker jag. I synnerhet inför en högtid som midsommar. Hon borde, med sin utbldning, även vara medveten om värdet i traditioner och rutiner och hur mat betyder så mycket mer än bara näring. Att då föreslå att man undviker majonnäs, grädde och de goda sillrörorna på midsommarbordet tycker jag är fel.

Slutord

Det här var en mycket kort text, ovanligt kort för denna bloggen. Men jag tycker det är synd att låta en sådan här löjlig kvällspressartikel gå omärkt förbi.
Oavsett hur nyttigt/onyttigt man tror att mättat fett, socker, mjöl, omättat fett m.m. är så tycker jag det är trist att det skall varnas för klassisk god midsommarmat. Och att man per automatik skulle bli fetare av den feta maten är lika logiskt som att man skulle bli blå av blåbären i tårtan.
/Nicklas
Tack som vanligt till Birgitta Höglund som tillåter at vi använder hennes matbilder. Hennes midsommarlunch hittar du här och bloggen i sin helhet här.

19 svar på “Ha riktigt tråkigt och få dåligt samvete i midsommar önskar Aftonbladet!”
  1. Härligt att någon tar upp och byter ned såna där tveksamma och dåliga artiklar.
    Tack för en mycket bra blogg som följs!

  2. Nicklas, du glömde nämna att artikeln kommer ifrån minimedia(de som skriver fejk artiklar i reklamsyfte) så vem har beställt artikeln från början? Aftonbladets viktklubb?

  3. Tack Rasmus, Mikael och Peter!
    Kul att ni gillade texten. Du har en bra poäng Peter, det är ju i stort sett en reklam för recepten på Tasteline.com. Men oavsett vilket så tycker jag hela artikelns innehåll är dåligt även om syftet är reklam eller ej.

  4. Hej Nicklas. Tack för dina fina ord om min blogg, igen 😉
    Det är t.o.m så att jag hade hemgjord majonnäs till min räklunch, det gjorde den ännu bättre ur näringssynpunkt.
    Vad jag vet så är väl många vitaminer i frukt och grönt fettlösliga, så det är en hjälp för kroppen att ta upp dessa, genom att tillsätta t.ex grädde.
    Sen att de slår ner på vår traditionella sill, en fantastisk källa till omega-3. Då borde det ju, som du också skriver, fokuseras mer på att dra ner på snapsen och potatisen. Och inte hälla en skopa socker över jordgubbarna.
    Det här är ju ett traditionellt lösnummersäljarknep. Bantningstips har stått sida vid sida med kakrecept ända sen jag var barn på 60-talet. Men snart säljer de nog fler lösnummer på att rekommendera ekologisk, närodlad mat att njuta av.
    Fler och fler börjar genomskåda villfarelserna, att det skulle vara onaturligt och farligt att äta smör och grädde.
    Trevlig Midsommar, med god mat 🙂

  5. Det mest komiska är att de raderar alla inlägg med referens till det här blogginlägget, så de tål verkligen inte kritik heller…

  6. Annica: Det mest komiska är att de raderar alla inlägg med referens till det här blogginlägget, så de tål verkligen inte kritik heller…

    Vi är med i bloggportalen med så egentligen borde vårt inlägg ligga i rutan ”Bloggat om artikeln”. Det är dock väldigt sällan som våra artiklar verkligen dyker upp där. De senaste gångerna har jag till och med pingat manuellt utan framgång. Jag trodde fram tills nu att det var något typ av kompabilitetsproblem med vår sida…

  7. Underbar litet inlägg Nicklas !
    Googlade lite på den där dietisten.
    I någon fråga-svar-enkät i någon artikel fick hon frågan om hon hade någon hemlig last. Svaret blev Fet Pizza och Coca-Cola NÅGRA gånger om året !
    Men det är klart att på just midsommarafton ska man späka sig… jösses !

  8. Jag sätts omedelbart i någon slags barnslig olydighet så fort jag hör någon uttala sig på det vis den dietisten gör. Bara för det tänker jag äta lite extra grädde (om jag får i mig) och gärna sill som tycks ha den absolut fetaste såsen. Så de’ så!
    Det är midsommar en gång om året, jag tycker att dietisten kan chilla och sluta stissa upp sig.
    Tråkigt att dom inte tål kritik. Sovjetfasoner.

  9. Kul med mycket kommentarer allihop!
    Att de censurerar oss är ju bedrövligt. Men samtidigt kul på ett sätt. Det gör ju Aftbonbladet till ännu mer skittidning. 😀
    Birgitta:
    Angående fettlösliga vitaminer i frukt och bör har du inte helt rätt skulle jag säga. Frukt är ju generellt sett fattigt på vitaminer och mineraler. C-vitaminrikt i många fall och sedan lite variationer, t.ex. B6 och kalium i banan.
    Så det finns ingen direkt förlust av fettlösliga vitaminer att tala om i jordgubbarna. De är dock EXTREMT rika på C-vitamin.
    Men det är egentligen inte poängen heller. Oavsett vad man anser vara nyttigt/onyttigt blir jag irriterad på att det måste skrivas såhär inför midsommar.

  10. Tack för informationen, Nicklas. Jag äter mest mina bär till grädden för den goda smakens skull. Får jag sen i mig lite vitaminer också, är det bara en bonus.
    Hoppas du njuter riktigt ordentligt av dina 4 S i Midsommar 😉

  11. Nu kan det faktiskt vara så att Eva K har mer rätt än hon vet om och Nicklas begripit. Kombinationen kolhydrater och fett kan vara mer olämplig än att äta kolhydrater och fett var för sig vid olika tillfällen. Om man följer de råd som Göran Petersson ger bör man undvika sås och potatis, socker på jordgubbarna och vispgrädde samt glass:
    http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/47861.pdf
    Jordgubbar smakar bäst när man plockar dem direkt i ett obesprutat jordgubbsland! Njut av sommaren! Bästa träningen är som alltid inte det som självplågarna förespråkar utan det som är roligt. Passa på att leka, bada och simma och att dansa tills solen gått upp!

  12. Anders S:

    Nu kan det faktiskt vara så att Eva K har mer rätt än hon vet om och Nicklas begripit. Kombinationen kolhydrater och fett kan vara mer olämplig än att äta kolhydrater och fett var för sig vid olika tillfällen. Om man följer de råd som Göran Petersson ger bör man undvika sås och potatis, socker på jordgubbarna och vispgrädde samt glass:

    http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/47861.pdf

    Jordgubbar smakar bäst när man plockar dem direkt i ett obesprutat jordgubbsland! Njut av sommaren! Bästa träningen är som alltid inte det som självplågarna förespråkar utan det som är roligt. Passa på att leka, bada och simma och att dansa tills solen gått upp!

    Jaha?
    Vad vill du ha sagt? Har du ens läst texten? Jag lägger ingen som helst värdering i onyttigt/nyttigt. Vad jag tror är en bra/mindre bra mix av mat ur hälsosynpunkt kan du inte på något vis utröna från den här texten.
    Vad jag skriver är att jag anser att man inte skall behöva känna dåligt samvete över midsommarmaten. Att njuta och äta lite mer än man kanske borde (en normal dag) är inte heller samma sak som frosseri.
    Jag ser ingen anledning att ”go nuts” och äta sig illamående och supa sig dräggfull bara för att det är jul/påsk/midsommar/födelsedag.

  13. Tack!
    fler och fler sån här inlägg behövs.Men det är inte lätt att konkurrera med kvälls och veckotidningarna.
    Intressant blogg som jag också följer.

  14. Arne:


    Och sedan kom en kontring från Annika Dahlqvist; att man ska undvika kolhydraterna på midsommarbordet :)

    http://www.aftonbladet.se/sommarisverige/temasommarfest/article7325963.ab

    Trevligt att Aftonbladet låter båda sidor komma till tals, men kontentan bli alltså..? Att man ska undvika midsommar?

    Hej Arne!
    Ja jag läste även Annika Dahlqvists artikel. Jag tycker hon ger lite onödiga råd angående besprutade grödor men annars är hon vettigare än dietosten från Tasteline i mina ögon.
    Jag kommenterade själv på Annikas blogg och angående ”båda sidornas” möjlighet att få komma till tals så var det så att Aftonbladet helt enkelt fåttt en massa skit för sin fettskrämda artikel och kontaktade då Annika.
    Så något ”rättvisetänk” var det knappast. De märkte att det kan sälja fler lösnummer med ytterligare en text i ämnet helt enkelt. 😉

  15. DEt roligaste e ju att aftonbladet nästan tycker att vi inte ska äta något på midsommar?! Eller jo proteinpulver, vatten och kött borde väl fungera?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *