I tidningen USA Today kunde man förra månaden läsa en intervju med en högt uppsatt kvinna inom läskbranschen. Orsaken till intervjun var att borgmästaren i New York förra månaden gjorde ett utspel där han sa att han ville förbjuda de största läskstorlekarna på restauranger i staden. Hela artikeln hittar du här, Coke executive answers questions about sugary drinks. Det jag tänkte kommentera var följande kommentar från kvinnan när hon pratar om sina barn:

My job as a parent is to guide them through the day to make the best choices. If my son has lacrosse practice for three hours, we go straight to McDonald’s and buy a 32-ounce Powerade.

32-ounce är näst inpå en liter. Sockerinnehållet verkar kunna variera lite mellan olika Poweradesmaker men det blir ungefär 68 gram socker som den här mamman låter sin son hälla i sig och det kallar hon för ”best choices”. Det jag undrar direkt är om hon är fullständigt korkad eller om hon ljuger. Med tanke på att hon är högt uppsatt inom Coca Cola så gissar jag på den första, att hon ljuger.
I övrigt är artikeln full med en massa ursäkter som att övervikt är ett stort problem men ingen har lösningen på alla problem och då ska man inte peka med fingret på en sak etc.

7 svar på “Ger cheferna på coca cola sina barn läsk?”
  1. Så rent generellt tycker du det är riktigt illa om man efter ett 3h träningspass där man kanske förbrukat 1000-1800kcal(?) och svettats kanske 1-3L efter träningspasset dricker en liter sportdryck med ca 1gkh/kg?
    Det kanske finns bättre saker att lägga kalorierna på men det är ju inte långt ifrån officiella rekommendationer om näringsintag för ”återhämtning” efter träning. En fysiskt aktiv tonårskille är ju en av de som faktiskt har utrymmer för ett sådant intag. Vi har ju ingen aning om hur denna killes sammalagda kost ser ut. Jag tror att vad den här tonårsmamman föreslår är ungefär samma svar som man hade fått i en enkätundersökning bland landets ungdomstränare så hon är nog inte ensam.
    Självklart talar en företagsrepresentant i egen sak men det är inte långsökt att hon faktiskt tror på det hon säger, och man vet faktiskt inte vad hon faktiskt sa utan bara det som står i artikeln.
    Detta är på inget sätt ett försvar för coca cola. Generellt är jag för information framför förbud, vilket jag tror var hennes poäng, och så långt håller jag alltså med henne.

  2. Det är väl i super size me eller vad dokumentären heter som filmaren får ett erkännande av en snabbmats lobbiyst att deras mat kan bidra till feta. I slutet av filmen får man reda på att personen i fråga har fått sparken

  3. Ola Wallengren: Så rent generellt tycker du det är riktigt illa om man efter ett 3h träningspass där man kanske förbrukat 1000-1800kcal(?) och svettats kanske 1-3L efter träningspasset dricker en liter sportdryck med ca 1gkh/kg?

    För en idrottare på hög nivå som tränar ofta och mycket tycker jag inte det är riktigt illa, ibland är det till och med en bra lösning om man har svårt att få i sig tillräckligt med energi. Men det är få idrottare som är på den nivån.
    I det här fallet är det dock hennes ”young sons” det handlar om som tydligen behöver dessa hjälp med guidning när det gäller att göra ”bästa möjliga val”. Att då visa vägen till en liter powerade tycker jag är illa. Helt enkelt för att det i princip alltid finns bättre val.

    Ola Wallengren: Jag tror att vad den här tonårsmamman föreslår är ungefär samma svar som man hade fått i en enkätundersökning bland landets ungdomstränare så hon är nog inte ensam.

    Det kan nog vara möjligt. Men det gör det inte till en bra rekommendation. Och att säga det i god tro till sina spelare är en sak och det är inte lätt att begära att alla amatörtränare ska kunna sortera bland informationen som ges från olika håll. Men nu pratar vi en högt uppsatt chef inom Coca Cola som säger något som når ut till ett antal miljoner. Då ska/måste man nyansera sig på ett annat sätt.

  4. Jo, som jag skrev så jag håller i princip med, men jag tror inte högt uppsatta chefer på coca cola (eller något annat livsmedelföretag) har speciellt bra kunskaper i nutrition och i synnerhet inte idrottsnutrition. Kanske tror hon att det är bra val och ger det därför till sina barn, eller så är det lögn och ett PR-trick, ”jag ger det till mina barn”= inte farligt. Jag som generellt tror gott om folk, skulle väl säga oinformerad snarare än korkad eller lögnare.

  5. Jag tror på medvetet ”oinformerad”. Tror inte att man som högt uppsatt VD inom ett läskföretag inte är medveten om den kritik och forskning som finns kring ens egna produkter. Sen snackar vi ju trots allt en liter. Okej att man köper en ”normalstor” sportdryck efter träningen i god tro men en liter är en väldigt stor flaska/mugg 🙂

  6. Du kanske visste det redan men du hade rätt angående att Robert Lustig skrver på en bok. Den kommer att heta:
    Fat Chance: Beating the Odds Against Sugar, Processed Food, Obesity, and Disease
    Kommer ut i december.

  7. Det visste jag inte 🙂 Men det förklarar ju en hel del när det gäller honom och att han verkar vilja synas och slänga till med överdrivna påståenden i pressen mest hela tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *