Förkyld av att det är kallt?

Det är förkylningstider och idag på bussen till jobbet överhörde jag två personers konversation. ”Nu har det börjat bli riktigt kallt, imorn blir det mössa , man vill ju inte åka på en förkylning”

Klä dig varmt så du inte blir förkyld

Den frasen har alla fått höra någon gång under sin uppväxt. Men är det verkligen så att man blir förkyld av att det är kallt och vad kommer detta påstående ifrån?

 

Sanningen är att det inte är vädret i huvudsak som gör att vi är mer förkylda under vinterhalvåret. Den största anledningen till att vi är förkylda oftare är att vi vistas mer inomhus under vinterhalvåret och när vi är inomhus har vi mer kontakt med andra människor. Detta gör att virus sprids mycket lättare. Många tror att förkylningsviruset i huvudsak är luftburet, men det verkar vara fler som blir förkylda av att man tar på någon yta där förkylningsviruset sitter för att sedan peta sig i ögat eller näsan.

Det är alltså helt omöjligt att bli förkyld av kyla som enskild faktor. En förkylning kräver ett virus. Immunförsvaret hjälper inte mot virus, kommer du i kontakt med ett förkylningsvirus smittas du, även med ett friskt immunförsvar. 90% av alla människor blir förkylda om de får ett förkylningsvirus droppat i näsan. (1)

Det finns inga kända metoder för att skydda sig helt mot infektion, förutom förvärvad immunitet. Detta får du genom vaccination eller tillfrisknande från en virusinfektion. Dock finns över 600 kända virus som kan ge infektion och flertalet av dessa muterar, alltså är det svårt att uppnå fullständig immunitet. Rent virologiskt är det osannolikt att det skulle ha något med kyla att göra men det är möjligt att det finns vissa anatomiska och fysiologiska förklaringar. Detta är fortfarande omdiskuterat.

Möjligen kan påståendet haft sitt ursprung i att man tror att en förkylning föregås av en nedkylning. På engelska säger man ”catch a cold”, och det kan vara så att man faktiskt fryser innan man blir sjuk, vilket beror på att kroppens imunförsvar reagerat på förkylningen. Det kan också vara så att en akut nedkylning ger en sammandrag av blodkärl (vasokonstriktion) i nästan och övre luftvägarna och att detta ger en upplevd känsla av förkylning. (2)

Det finns en del studier som gjorts på djur som visat att låg luftfuktighet i kombination med låg temperatur gör dessa mer mottagliga för infektioner, dessa studier, som hittills endast gjorts på möss och marssvin, menar på att kombinationen gör att immunförsvaret blir undertryckt. (3)

Dock finns ingen evidens för att människor har en ökad risk för förkylning vid kallt väder.
Kroppen har även en väl utvecklad förmåga att behålla kroppstemperatur. Man kan springa runt i kalla strumpor och uppleva att man fryser, men mäter man innertempeteraturen kommer den inte vara sänkt. Ibland händer det ju dock att folk får sänkt innertemperatur, tex om man ligger länge i kallt vatten, somnar i en snödriva osv, och då kan man säkert bli motagligare för sjukdomar. Dessa brukar dock ge en bakteriell lunginflammation och inte en vanlig virusförkylning.

Hur undviker man att bli förkyld?

Det absolut bästa sättet att undvika en förkylning är att minska exponering mot viruset som orsakar förkylningen. Det första man ska göra är hålla sig borta från de som är smittade, vilket kan vara svårt då förkylningar är som mest smittsamma i början. Det är när man själv knappt har hunnit märka av virusinfektionen som den smittar som mest. Känner man att en förkylning är på gång tycker jag att man bör ta hänsyn till arbetskollegorna och stanna hemma eller jobba hemifrån om möjlighet finns. Annat man bör göra är att tvätta händerna ofta (speciellt när det är förkylningstider) då smitta kan överföras genom dörrhandtag, bussäten och andra ytor. En viruspartikel kan överleva utanför kroppen i cirka sju timmar. Att hålla i handtaget på tunnelbanan och sedan pilla sig i ögat är ingen bra kombination…

Det finns många naturläkemedel och huskurer som sägs bota förkylning, men rent vetenskapligt finns det inga belägg för detta. Dock finns det folk som tycker att det fungerar och man ska inte underskatta placeboeffekten.

15 svar på ”Förkyld av att det är kallt?

 1. Det här var ett riktigt bra inlägg och helt nytt för mig. Superbra blogg i övrigt och har varit med sen starten.

  Keep up the good work!

 2. Hej Richard! Kul att höra, alltid trevligt med posivita kommentarer. Är det något du vill att vi ska skriva om är det bara att dra iväg en till kommentar så ska vi kolla vad vi kan göra!

 3. Hej Joel!
  Jag håller inte riktigt med dig när du skriver att ”Immunförsvaret hjälper inte mot virus”. Nu antar jag ju att du menar specifikt förkylningsvirus, men även där har du fel. Faktum är att immunförsvaret gör ett väldigt gott jobb mot virus, speciellt när du haft samma virusstam tidigare och antikroppar utvecklats, vilket du ju själv påpekar! Och har man inte det så angriper immunsystemet de virusdrabbade cellerna efter någon dag. Har du ngn referens för ditt påstående?
  Sen stämmer det eventuellt det du säger angående kyla och förkylning, fortfarande omtvistat. En möjlighet är att immunsystemet jobbar sämre vid lägre temperaturer.

 4. jag har ont i halsen och efter det blev jag för kyld
  jag blev det hemma och ingen av åss va för kyld före
  hadde en fläkt på högsta på 2
  efter det blev jag ont i halsen och
  snorig åxå
  vad ska jag göra
  vet ni det?

 5. Gammalt inlägg, men hörde en intressant sak om detta ämne som jag tänkte lufta.

  Vissa påstår att en sak som kan göra att man lättare blir förkyld när det är vinter och kallt är att då sjunker luftfuktigheten (framförallt då inomhus), vilket gör att luftburna virus inte hålls ner mot marken som när luftfutigheten är högre. Någon som hört något liknande?

 6. Jag känner att jag måste kommentera ditt inlägg då ditt påstående om att vädret (temperatur, luftfuktighet och nedkylning/uttorkning av slemhinnor) inte skulle vara en stor bidragande faktor till förkylning helt enkelt är felaktigt. Dels går det emot mina egna och många andras tydliga erfarenheter och dels har forskning visat att så faktiskt är fallet. Se nedanstanstående länk:

  http://www.fof.se/tidning/2008/1/darfor-sprids-influensa-pa-vintern

 7. Tord det står ju nästan exakt det du länkade till i texten.

  ”Det finns en del studier som gjorts på djur som visat att låg luftfuktighet i kombination med låg temperatur gör dessa mer mottagliga för infektioner, dessa studier, som hittills endast gjorts på möss och marssvin, menar på att kombinationen gör att immunförsvaret blir undertryckt.”

  Så ja, det kan vara en bidragande faktor att sjukdomen sprids. Men du blir inte sjuk av kylan i sig utan av att du blir smittad av ett virus.

 8. Att gå från att det inte finns någon evidens till att säga att det troligen är så att man blir förkyld av kyla är ju slutsatser som skiljer sig något åt.

 9. Du får läsa om inlägget.

  Det finns en del studier som gjorts på djur som visat att låg luftfuktighet i kombination med låg temperatur gör dessa mer mottagliga för infektioner, dessa studier, som hittills endast gjorts på möss och marssvin, menar på att kombinationen gör att immunförsvaret blir undertryckt.

  Detta är de sakerna man tar upp i videon kring torrare slemhinnor. Sen nämner man också nyare studier på människor som visat på andra möjliga effekter som troligen inte fanns när det här inlägget skrevs. Fast det har jag inte helt koll på då det inte är jag som skrev inlägget eller läst studierna innan.

  I övrigt så handlar videon mest om en ökad risk för exponering. Inte om en ökad risk vid en enskild exponering.

 10. Hej jag köper inte allt ang förkylning o att inte kyla skulle påverka 😀 jag och min dåvarande sambo köpte ny bil för många år sedan och på vägen hem så körde vi med klimatanläggningen på väldig kallt bara för vi hade inte haft någon bil innan som haft det så det var lite häftigt tyckte vi då 😀 och vi blev tvär förskylda bägge två . Och så mycket vet jag att vi tar inte förkylda eller hade någon tendens till o bli det innan vi åkte hem . Och en sak till om jag skulle gå ut och ställa mig halv naken mitt i vintern och bara stå eller gå en runda utan att träffa på någon och sen kanske det börjar regna lite mina strumpor blir blöta och när jag kommer hem och är hemma några dagar utan att träffa någon så tror jag att jag skulle bli sjuk av det för inga andra faktorer har spelat in förutom kyla o väta ? Mvh Daniel

 11. camilla:
  jag har ont i halsen och efter det blev jag för kyld
  jag blev det hemmaoch ingen av åss va för kyld före
  hadde en fläkt på högsta på 2
  efter detblev jag ont i halsen och
  snorig åxå
  vad ska jag göra
  vet ni det?

  Blev du förkyld, hade du blivit utsatt för virus… Drick te på ingefära, citron o honung, det lindrar

 12. Ja Zarah,,om nu INTE Camilla frisknat till ännu, då det var fem år sedan hon blev sjuk, så bör hon pröva ALLT:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *