Dr Mikael i nyhetsmorgon pratar kosttillskott

Igår hade TV4 Nyhetsmorgon två inslag kring kosttillskott och träning där Doktor Mikael uttalade sig kring en hel del saker där han uppenbart saknar kunskap. I fall du vill slösa knappt 15 minuter av din tid så kan du se de två inslagen här och här.
Du kan i och för sig också se det som knappt 15 minuters underhållning vilket det kanske kan vara värt. Se det bara inte som någon typ av utbildning för du blir bara förvirrad av det som sägs.
Trots att det totalt sett då bara är 15 minuters video så är det mycket som tas upp i klippet som är fel. Jag tittade igenom allting två gånger och skrev ner det jag noterade direkt och det är det jag kommer att ta upp här. Det är dock möjligt att jag har missat någonting. Dr Mikael talar fort och gör ett påstående efter ett annat så jag ger inga garantier för att min lista är komplett.

Allting måste inte vara fantastiskt för att vara okej

Där är ett övergripande tema i den här typen av inslag när det ska diskuteras kosttillskott som är extremt vanligt och det är att man sätter en orimligt hög ribba för vad som ska krävas för att någonting ska vara okej. Den allra vanligaste formuleringen är i stil med ”det behövs inte för…”. När du hör någon diskutera i termer av ”behövs inte” så är det 9 gånger av 10 någon som kommer med ett irrelevant argument.
Du behöver inte träna, du behöver inte äta grönsaker, du behöver inte sluta röka, sova ut fullt på nätterna eller särskilt mycket annat. Det är väldigt få saker som vi människor verkligen behöver göra. Vi lever i alla fall i Sverige ganska fritt och får göra de hälsoval vi själva vill, på gott och ont så klart.
Så vem bryr sig då verkligen i fall ett kosttillskott behövs eller inte? Är det verkligen en intressant fråga?
Personligen tycker jag att det är mycket mer intressant att veta i fall någonting kan göra nytta. I fall det kan bidra med någonting till de målen jag har. Om det kan göra det så vill jag sen veta hur det gör nytta och vad fördelarna och nackdelarna är mellan den lösningen och andra lösningar som kanske kan ge samma sak.
När det gäller proteintillskott så vet vi idag att om du ger det till vanliga människor som styrketränar och äter som vanligt så får de bättre resultat. Det finns idag flera översiktsartiklar och meta-analyser på området som har visat detta och jag skrev för bara två månader sedan om den senaste studien på det här på Tyngre.

Effekten är ganska stor när det gäller muskelmassa

Vi vet alltså idag att människor som äter som de flesta människor gör får bättre resultat om du på något vis höjer deras proteinintag. Normalt sett så äter normalsvensson omkring 1,2-1,3 gram protein per kilo kroppsvikt och dag vilket är lägre än de nivåerna som anses vara bäst i fall man vill få ut maximalt av sin träning vilket ligger omkring 1,6-2,2 gram per kilo kroppsvikt och dag. Så om du höjer folks proteinintag så får de bättre resultat, inte särskilt förvånande egentligen.
Effekten från ett högre proteinintag är också ganska markant, i meta-analysen som jag skrev om ovan på Tyngre så såg man att ökningen i muskelmassa var 30 procent högre och ökningen i styrka var 9 procent högre.
Jag vet inte hur Dr Mikael tänker kring sin träning men om det enda som hade krävts för att jag ska få ut 30 procent mer av mina ansträngningar i träningslokalen är att jag äter lite mer protein så tycker jag att det är värt det, det är inte direkt ätandet som är den jobbiga delen när det kommer till träning.
Nu är det så klart inte så att man måste höja sitt proteinintag genom någon typ av proteintillskott. Du kan också höja proteinintaget genom att förändra din kost. Du kan till exempel byta ut frukten mot kvarg, eller en del av pastan mot mer kött. Det fungerar av allt att döma precis lika bra.
Här får man helt enkelt själv avgöra vad man vill göra. Du kan göra förändringar i din kost så att proteinintaget blir högre eller så kan du addera till ett mer rent proteintillskott och sen inte fundera särskilt mycket mer på det.
Vinsten med att göra det med kosten är att du kan passa på att plocka bort en del av den skitmaten som du troligen äter och byta ut den mot bättre proteinkällor. Det är sannolikt bra för din hälsa och om du har några kilo att bli av med så kan det troligen hjälpa dig där med.
Nackdelen med att göra det med kosten är istället att det kräver betydligt mer ansträngning, något som många faktiskt inte är beredda att göra. I vissa situationer så som när man försöker gå ner i vikt så är det dessutom verkligen svårt att få i sig tillräckligt med protein via kosten. I alla fall om du inte bara vill äta saker likt torsk, kvarg och kycklingfilé.

Det är äldre som behöver mer protein, inte yngre

Ett par gånger i inslaget så säger Dr Mikael att extra protein främst är för yngre personer som tränar hårt. Det här är helt fel. Det är faktiskt så att äldre personer behöver äta mer protein än yngre.
Det här är typ nästan allmänkunskap idag så jag vet inte riktigt hur Dr Mikael har missat det men hur som helst så är detta till och med så etablerat så att man har höjt det rekommenderade intaget för äldre i senaste kostrekommendationerna i norden (1).
Det finns också många översiktsartiklar kring det här som mer specifikt tittar på styrketräning och äldre som även de trycker på att äldre behöver mer protein än yngre, inte tvärt om som Dr Mikael säger (2, 3, 4).

Miss kring muskelfysiologi

Det är småsaker i det stora hela egentligen men i början av första klippet så säger Dr Mikael att det antingen är av eller på när det gäller våra muskler. Att vi antingen aktiverar dem eller inte. Detta stämmer inte utan det är antingen av eller på när det gäller enskilda muskelfiber. Du kan alltså ha aktivering i vissa muskelfiber i en muskel samtidigt som andra är inaktiva.
Här tror jag bara Dr Mikael säger fel faktiskt då han har börjat prata om enskilda muskelfiber på den här punkten men sedan säger han bara muskler precis när han säger att den antingen drar ihop sig eller inte. Troligen en felsägning alltså men det blir ju ändå missvisande för de som tittar.

Protein gör väldigt sällan någon fet

I en del av inslaget så diskuterar man vad som händer i fall man äter protein som inte används och om det då omvandlas till fett. Dr Mikael säger då att det blir omvandlat till fett och han lägger sen till att det är dumt att dricka en proteindryck efter träningen samt att det är bättre att dricka vatten eller naturens egen bästa sportdryck, mjölk.
För det första så är frågan som ställs baserat på en felaktig bild av hur våra kroppar fungerar och framför allt så är det oftast så att personer som ställer den frågan missar helhetsbilden.
Om du går upp i fettmassa eller inte beror i slutändan främst på ditt kaloriintag jämfört med dina kaloriutgifter, det klassiska kalori in – kalori ut med andra ord.
Där finns dock mycket i de två delarna kalori in och kalori ut som många människor inte känner till. Till exempel kan hur mycket kalorier du gör av med beror på hur mycket kalorier du äter och även den totala mängden protein i kosten kommer att påverka din energiförbrukning. Du kan läsa mer om det här, Allt om energi in och energi ut.
Framför allt är det så att vad du äter vid en måltid kommer att påverka hur mycket du äter vid efterföljande måltider. Äter du till exempel en mindre frukost än normalt så kommer du att vara hungrigare senare på dagen och äta lite mer än normalt vid dessa måltider. Kroppen sköter detta på egen hand och det är därför vi kan hålla vår vikt stabil över tid trots att vi varken räknar på hur mycket kalorier vi gör av med eller hur mycket energi vi stoppar i oss.
Så om man stoppar i sig extra protein efter träningen så blir det givetvis mer kalorier vid det tillfället men det i sig säger ingenting om vad som händer med vikten på sikt. De extra kalorierna från proteinet kommer att påverka din hunger vilket kommer att påverka dina matval framöver.
Vill vi därför veta vad som faktiskt händer om man säger till folk att inta extra protein efter träningen så måste vi undersöka det. Vi behöver ge människor extra protein och sen följer vi dem framåt i tiden för att se vad som händer med deras kroppsvikt.
Detta har man redan gjort i alla de där studierna som tittat på effekterna av proteintillskott vid styrketräning och resultatet i alla dessa studier är att extra protein gör så att folk lägger på sig lite extra muskelmassa samtidigt som de inte lägger på sig mer fettmassa (5). Så där är alltså svaret på frågan vad rådet, att folk ska äta mer protein när de tränar, kommer att leda till.
Det här är givetvis medelvärden och de utesluter inte att någon person någonstans faktiskt kan gå upp i vikt för att de börjar håva i sig proteintillskott av olika typer. Till sist är det ju ändå kalorier det med och blir intaget högt så går vikten uppåt. Men ser man till de faktiska studierna som finns så är trenden tydlig, folk som börjar äta mer protein, oavsett om det är från tillskott eller bara en mer proteinrik kost, går inte upp i vikt, om något så går de ner lite i vikt.

Mjölk vs proteinpulver

Dr Mikael slängde även till med en oneliner i det här inslaget där han återupprepar mejeriföretagens reklamkampanjer och kallar mjölk för den bästa sportdrycken som finns. Detta säger han då några sekunder efter att han sagt att folk inte borde dricka proteindryck efter träningen eftersom det tillför kalorier.
Om vi nu bortser från det jag påpekade här ovanför att man av allt att döma kan strunta i att man får i sig ”extra” kalorier från proteintillskott så är detta påstående ändå helt uppåt väggarna.
Om vi säger att man vill få i sig 25 gram protein efter ett träningspass, vilket är en vanlig mängd som många siktar på, så behöver man då dricka 7,1 dl mjölk. Om det är lättmjölk du dricker så innebär det att du får i dig totalt sett 277 kcal.
Om du istället använder dig av ett vanligt proteintillskott blandat med vatten så är det ungefär 140 kcal istället. Alltså nästan precis hälften så mycket energi på samma proteinmängd.
Jämför vi sen priset så kostar mjölken ungefär 6,5 kr medan proteindrycken kostar runt 5 kr.
Jag har ingenting emot mjölk som återhämtningsdryck eller sportdryck men jag har svårt att se varför mjölk skulle vara ett bättre alternativ än ett enkelt proteinpulver utifrån de argument som Dr Mikael tar upp.

Du behöver inte dela på styrketräningen och konditionsträningen

Jag vet att listan börjar bli lite lång redan men det finns mer att ta upp ?. Ungefär halvvägs in i klipp nummer två så påstår Dr Mikael att man inte ska träna konditionsträning och styrketräning samtidigt. Detta är möjligen inte helt fel men för de allra flesta spelar det ingen betydande roll överhuvudtaget hur du kombinerar din träning.
Det du ska undvika är främst att träna för hårt överlag och vill du bli väldigt stark i benen så ska du givetvis inte ge dig ut på en löprunda på 10 km precis innan din styrketräning eftersom du då inte kommer att kunna få ut särskilt bra kvalité i styrkepasset.
Men när det gäller kombinerad träning överlag så rådde det för kanske 5-10 år sedan en felaktig bild kring hur konditionsträning påverkar styrketräning. Efterföljande forskning har visat att man gick för långt i sina slutsatser baserat på främst djurstudier. Jag har förklarat detta mer ingående i min artikel, Att kombinera styrka och kondition.
När det gäller interferens rent allmänt, och att personer som tränar för att öka i muskelmassa inte ska träna konditionsträning även på andra dagar än de tränar styrka, så finns det inte några bra belägg för det heller.
Tommy Lundberg, forskare på KI, sammanställde nyligen forskningen på det och skrev om det på sin blogg, Kombinerad träning och muskeltillväxt. Man såg en möjlig negativ effekt från löpning men andra former av konditionsträning likt rodd och cykling verkar inte påverka negativt.
En viktig sak att påpeka kring allt det här är att detta handlar om mindre skillnader i träningseffekt. Så om du separerar på konditionsträningen och styrketräningen så kanske du får lite bättre resultat men du får ändå bra resultat även om du kör träningarna samtidigt. Som värst så missar du kanske några procent i träningseffekt men det ska ju då givetvis vägas mot hur mycket tid och lust du har för träning varje vecka. Om du tränar kombinerade träningspass två dagar i veckan så är det garanterat bättre än att du bara tränar styrka en dag och kondition en dag varje vecka.

Det finns ingen magisk intensitet för fettförbränning

Ytterligare en sak som tas upp i inslaget är vid vilken intensitet som det är bäst att träna om man vill bränna fett. Dr Mikael svarar här att man ska ligga omkring 75-90 procent av maxpulsen och ärligt talat så har jag ingen aning alls var han har fått det spannet ifrån.
Precis som när det gäller frågan kring vad som händer om man äter extra protein så är även den här frågan ställd utifrån vad som vanligen är en felaktig bild av hur våra kroppar fungerar.
Hur mycket fett du förbränner över en dag är i det stora hela ointressant. Det som är däremot ofta är intressant är huruvida du lägger på dig mer fettmassa eller tappar mer fettmassa. Alltså hur din fettbalans på kroppen ser ut.
Fettbalansen är summan av hur mycket fett du förbränner varje dag, alltså fettförbränning, och hur mycket fett som din kropp lagrar in. Det pågår ständigt både frisättning och inlagring av fett i dina fettceller och båda två påverkas av hur du lever ditt liv.
Den två största faktorerna som påverkar är dock hur mycket kalorier du äter varje dag i förhållande till hur många du gör av med samt hur mycket fett du äter i kosten.
Om du äter mycket fett så kommer du att ha en högre fettförbränning men också en högre fettinlagring. Äter du mindre fett så blir fettförbränningen lägre men det blir också din fettinlagring.
När det gäller fettbalansen så är det främst kalorierna som avgör istället. Jag har skrivit ingående om detta här, Fysiologins ABC – Fettförbränning är inte det samma som viktnedgång.
När det gäller träningens effekt på det hela så är det i de allra flesta sammanhang ointressant. Du kan träna på ett visst sätt så att andelen fett du förbränner under träningen blir lite högre men detta kompenserar sen ändå kroppen över dagen och i slutändan så blir det den totala kaloribalansen som är intressant. Du kan läsa mer om detta här, Fettförbränning, träningsintensitet, morgonpromenader och viktnedgång.
När det gäller människor som lever fritt, det vill säga människor som lever som de själva vill leva, så kan träningen i sig påverka deras hunger och energiintag. Extra träning innebär alltså att du påverkas både deras energiförbrukning över dagen och deras energiintag.
Här har man spekulerat kring att mer högintensiv träning skulle ha en större positiv effekt men det finns för närvarande inget bra stöd för det och överlag har ingen typ av träning för sig själv någon större effekt på vikten om vi pratar realistiska doser för personer som faktiskt behöver tappa ett antal kilo i vikt (6).
Så slutsatsen är att man kan träna som man vill och att man verkligen borde träna både för hälsan och för kroppssammansättningen, men vill man främst bli av med fettmassa så bör man fokusera på vad man äter istället för att fokusera på hur ens puls ligger när man tränar.

Kreatin har både tillfälligt och långvarig effekt

Slutligen så diskuterar Dr Mikael även kreatin som kosttillskott i inslaget och där säger han att man får en effekt från kreatin på ens uthållighet i fall man vill orka några extra repetitioner på gymmet men att det är allt.
Det stämmer att kreatin kan öka på hur många repetitioner man klarar av med en viss vikt eller kanske hur mycket effekt man kan få ut vid upprepade sprinter. Däremot är det också så att kreatin ökar på effekten från styrketräning när det gäller ökningar i muskelmassa. Detta är en långvarig effekt och musklerna försvinner så klart inte i fall du skulle sluta ta kreatin efter träningsperioden.
När det gäller kreatin så säger också Dr Mikael att man kan få i sig det via maten men att många tänker att ”lite till måste vara bättre” och därför också tar kreatin som tillskott. Det stämmer att man kan få i sig kreatin via maten men vill man få i sig de mängderna som man har sett har positiv effekt i studier så måste man äta väldigt stora mängder kött, vi pratar kilon. Mängder som inte är realistiska för de flesta.
Så även om det är sant att många gör feltänket ”lite till måste vara bättre” när det gäller kosttillskott så gäller det inte kreatin som tillskott i sig. Sen finns det säkert många som överdriver doseringen av sitt kreatintillskott med just det tänket men poängen är ju ändå att tar du kreatin som tillskott så uppnår du nivåer av kreatin i din kost som är extremt svårt att uppnå via kosten och dessa mängder kan ha en positiv effekt på dina träningsresultat.
Du kan läsa mer om kreatin här, Kreatin, ett av få tillskott som ger något!

Summering – imponerande många fel på kort tid

Där var lite småsaker till och formuleringar som jag personligen skulle ha formulerat annorlunda i det här inslagen med Dr Mikael. Fältet träning och kost är fullt av desinformation och jag tror helt enkelt att Dr Mikael tog sig vatten över huvudet här när han tänkte att han skulle kunna svara på enklare frågor inom det området endast baserat på vad han tyckt sig veta genom att läsa diverse tidningsartiklar.
Hela det här inslaget blev därför mest stora fel blandat med små fel.

24 svar på “Dr Mikael om kosttillskott och träning i Nyhetsmorgon”
  1. Bra artikel, men den skulle behöva en del korrektur. Häller/heller och några blandade ord som förvirrar läsningen lite.

  2. Han sa även att man fick samma totala proteinsyntes om man åt första proteinet 6h efter träningen som om man äter proteinet direkt efter. Vad är senaste nytt om det.

  3. Thomas:
    Bra artikel, men den skulle behöva en del korrektur. Häller/heller och några blandade ord som förvirrar läsningen lite.

    Jag lägger inte direkt någon större tidsinvestering på den här typen av texter. De tar tillräckligt lång tid ändå. Hittar du fel så får du gärna påpeka det så fixar jag till det så klart, det uppskattar jag bara. Men jag sitter inte och korrekturläser det, det har jag inte tid med.

  4. Peter:
    Han sa även att man fick samma totala proteinsyntes om man åt första proteinet 6h efter träningen som om man äter proteinet direkt efter. Vad är senaste nytt om det.

    Att tajmingen skulle vara viktig i normala fall har man väl mer eller mindre lämnat som hypotes för närvarande. Det är inte särskilt väl undersökt i sig men idag tror man mer att det som är viktigast är det totala intaget av protein över dagen och sen att eventuellt antalet toppar av proteinsyntesen man har över dagen.

  5. Du invände först mot argumentet ”behövs inte” med motiveringen att du är mer intresserad av vad som kan göra nytta, men sedan när du ska kritisera kondition och styrka tillsammans använder du själv argumentet att det inte är så stor skillnad och handlar om några få procent. Skärpning!

  6. Niklas:
    Du invände först mot argumentet ”behövs inte” med motiveringen att du är mer intresserad av vad som kan göra nytta, men sedan när du ska kritisera kondition och styrka tillsammans använder du själv argumentet att det inte är så stor skillnad och handlar om några få procent. Skärpning!

    Skillnaderna mellan de två situationerna är tydligt förklarade i artikeln du kommenterar Niklas. Du kanske ska prova på att läsa den igen?

  7. Thomas:
    Bra artikel, men den skulle behöva en del korrektur. Häller/heller och några blandade ord som förvirrar läsningen lite.

    Men hallå… lägg ner.

  8. I sak håller jag egentligen med dig, men du verkar inte förstå att du och Dr. Mikael har helt olika målgrupper. Din argumentation är rimlig, men det gör inte huvuddelen av Dr. Mikaels resonemang felaktiga. Det känns som att du irriterar dig för att du vet att du kan det här, snarare än av förståelse för vad människor faktiskt behöver, vill och klarar av. Det är naturligt rimligare för gemene man att dricka mjölk efter träning eftersom det är något de känner till och är bekväma med. Mjölken kommer att ge återhämtning, även om det inte ger i närheten lika bra utveckling som extra proteintillskott. Men det kommer att vara tillräckligt för att upprätthålla välmående.
    Det är för gemene man totalt oviktigt att förstå hur en muskel fungerar på muskelfiber-nivå, eller hur de kan maximera sin uthållighet med kreatin, Särskilt för den som inte är ett dugg intresserad av träning. Det är viktigare för den stora massan att förstå att om man äter för mycket (även protein) kommer man att gå upp i vikt, än att förstå fysiologin bakom olika nutrienters specifika påverkan på metabolismen. Det är naturligtvis dessa som Dr. Mikael måste vända sig till i inslaget.
    Du skriver att
    ”Normalt sett så äter normalsvensson omkring 1,2-1,3 gram protein per kilo kroppsvikt och dag vilket är lägre än de nivåerna som anses vara bäst i fall man vill få ut maximalt av sin träning vilket ligger omkring 1,6-2,2 gram per kilo kroppsvikt och dag”
    men det är ju totalt ointressant för de flesta människor. Du utgår från premissen att alla människor tränar och dessutom vill krama ut maximal effekt av sin träning, medan det för de flesta förmodligen är gott nog att må bra. För de flesta människor är det alltså en intressant fråga huruvida kosttillskott faktiskt behövs, och de behövs inte för att ”bara” må bra.
    Hela din argumentation fallerar lite då den är alltför specifik och vänder sig till en begränsad grupp: de redan intresserade. Men en sådan distinktion har Dr. Mikael inte möjlighet att göra, vilket naturligtvis kommer att leda till en del felaktigheter för den insatte.

  9. J.D.: men det gör inte huvuddelen av Dr. Mikaels resonemang felaktiga.

    Jo, det gör den. Det som sägs är fel, det går liksom inte att resonera sig runt det på något vis. Det stämmer inte med vad forskning har visat om och om igen. Alltså är det fel.

    J.D.: Det är naturligt rimligare för gemene man att dricka mjölk efter träning eftersom det är något de känner till och är bekväma med. Mjölken kommer att ge återhämtning, även om det inte ger i närheten lika bra utveckling som extra proteintillskott. Men det kommer att vara tillräckligt för att upprätthålla välmående.

    Proteintillskott är i 9 fall av 10 just mjölkprotein. Så du får lika bra effekt med mjölk. Det som kan vara lite otympligt med mjölk är att du som sagt behöver dricka ungefär 7 dl samtidigt som du också måste kunna ha med dig mjölken under dagen utan att den blir dålig. Men Mikael hade kunnat säga att mjölk är lika bra som proteintillskott, men det gjorde han inte. Det han sa var istället fel.
    Sen är vinklingen på programmet att folk köper de här sakerna i onödan. Vilket då som sagt med stor sannolikhet inte gör när det gäller proteintillskotten. Alltså är deras vinkling fel.
    Om de hade haft vinklingen ”Måste jag köpa proteintillskott när jag börjar träna?” så hade de kunnat köra lite mer på spåret som de nu gjorde. De hade kunnat säga ”nej, det måste man inte om man inte vill”. Då hade de inte haft fel men de hade fortfarande varit oärliga och gett en dåligt nyanserad bild så klart.

    J.D.: Det är för gemene man totalt oviktigt att förstå hur en muskel fungerar på muskelfiber-nivå, eller hur de kan maximera sin uthållighet med kreatin, Särskilt för den som inte är ett dugg intresserad av träning.

    Om det nu skulle vara det så undrar ju jag spontant varför Nyhetsmorgon tog upp samtliga dessa punkter? Eller du tycker bara det blir ointressant för gemene man när informationen är korrekt istället för felaktig? Jag hänger liksom inte med i ditt resonemang här, det är inte jag som har dragit upp det här ämnena inför gemene man, det är nyhetsmorgon. Jag påpekar bara att om de ska ta upp ämnena så är det självklart mycket bättre om de också ger korrekt information.
    Håller du inte med på den punkten?

    J.D.: men det är ju totalt ointressant för de flesta människor. Du utgår från premissen att alla människor tränar och dessutom vill krama ut maximal effekt av sin träning, medan det för de flesta förmodligen är gott nog att må bra.

    Nu är det som sagt inte jag som tog upp ämnet utan jag bemöter något som redan har tagits upp. Men det är självklart inte ointressant för de flesta människor. Det är därför vi som samhälle lägger så mycket pengar som vi ändå gör på produkterna och det är också därför Nyhetsmorgon valde att ta upp ämnet.
    För de människor som inte bryr sig särskilt mycket så är detta garanterat inte något intressant ämne oavsett. Det är inte dessa som nyhetsmorgon har riktat sig mot och inte heller de som jag riktar mig mot.

  10. Du är bara grinig för att du inte fick vara med på tv4 och att de tog in denne tokstollen istället hehhehe.
    Skojar bara hehe, bra artikel för oss som vill ha rätt fakta.

  11. Specifik information må vara felaktig, men resonemangen är det inte. Inslagen riktar sig, såvitt jag förstår, inte till den som redan är insatt och den som tränar, utan till den stora massan, de som inte tränar lika mycket eller alls. Hade de haft vinklingen ”Är kosttillskott till nytta för den som tränar?” hade jag hållit med i din kritik, men det var inte den vinklingen de hade. De säger inte att tillskott i sig är utan funktion och onödigt för alla, utan att de flesta människor klarar sig mycket bra helt utan dem. Frågan som de besvarade var mycket mer grundläggande: ”Måste jag äta kosttillskott för att må bra?” Nej, det måste man inte.
    De som inte går på gym behöver inte äta tillskott om de har en varierad kosthållning. De behöver dessutom få veta att de inte behöver göra det. De behöver få veta att det går alldeles utmärkt att må bra utan att ta tillskott, när de hela tiden matas med att ”du kommer att må så mycket bättre av tillskotten”. Det är dem som Mikael riktar sig till.
    Det är rimligt att de tar upp ämnena för att det i grund och botten är vad det handlar om. Men att förstå skillnaden mellan en fibrill och en fascikel fyller ingen funktion här. Folk kommer att förstå det som att muskelfunktionen är en allt eller inget-ekvation. De kommer att förstå det som att muskeln spänns eller att den inte gör det. Om sedan precis varenda fibrill aktiveras eller inte är totalt ointressant. Av den anledningen är det inga bekymmer att uttala sig svepande som de gjorde. Det är viktigare att folk hänger med än att de förstår detaljerna.
    Anledningen till att vi lägger så mycket pengar på det är ju till stor del den skrämsel som omgärdar all hälsoinformation. Folk i stort kommer att må precis lika bra med eller utan proteinpulver, men eftersom de flesta ändå är måna om sin hälsa (vilket även omfattar den som inte tränar, tro det eller ej) kommer många att köpa produkterna, eftersom de hela tiden får höra att det är viktigt. Detta trots att det inte kommer att ge någon märkbar effekt för de flesta. Således är ämnet i sig intressant för alla, men framför allt för den som inte är intresserad av att maximera sin träning, eller av träning över huvud: i det de får höra att det inte är viktigt för dem att köpa kosttillskott.

  12. Bra och nyttig artikel. Tror det är väldigt många som köper allt Dr Mikael säger rakt av.
    Vet man om de spelar någon roll hur bra/hårt man tränar har någon betydelse för hur mycket protein som anses optimalt? Eller är ett proteinintag på 1,6-2,2 g/kg alltid optimalt oavsett hur mycket man har ansträngt sig?

  13. J.D.:
    Specifik information må vara felaktig, men resonemangen är det inte. Inslagen riktar sig, såvitt jag förstår, inte till den som redan är insatt och den som tränar, utan till den stora massan, de som inte tränar lika mycket eller alls. Hade de haft vinklingen ”Är kosttillskott till nytta för den som tränar?” hade jag hållit med i din kritik, men det var inte den vinklingen de hade. De säger inte att tillskott i sig är utan funktion och onödigt för alla, utan att de flesta människor klarar sig mycket bra helt utan dem. Frågan som de besvarade var mycket mer grundläggande: ”Måste jag äta kosttillskott för att må bra?” Nej, det måste man inte.
    De som inte går på gym behöver inte äta tillskott om de har en varierad kosthållning. De behöver dessutom få veta att de inte behöver göra det. De behöver få veta att det går alldeles utmärkt att må bra utan att ta tillskott, när de hela tiden matas med att ”du kommer att må så mycket bättre av tillskotten”. Det är dem som Mikael riktar sig till.
    Det är rimligt att de tar upp ämnena för att det i grund och botten är vad det handlar om. Men att förstå skillnaden mellan en fibrill och en fascikel fyller ingen funktion här. Folk kommer att förstå det som att muskelfunktionen är en allt eller inget-ekvation. De kommer att förstå det som att muskeln spänns eller att den inte gör det. Om sedan precis varenda fibrill aktiveras eller inte är totalt ointressant. Av den anledningen är det inga bekymmer att uttala sig svepande som de gjorde. Det är viktigare att folk hänger med än att de förstår detaljerna.
    Anledningen till att vi lägger så mycket pengar på det är ju till stor del den skrämsel som omgärdar all hälsoinformation. Folk i stort kommer att må precis lika bra med eller utan proteinpulver, men eftersom de flesta ändå är måna om sin hälsa (vilket även omfattar den som inte tränar, tro det eller ej) kommer många att köpa produkterna, eftersom de hela tiden får höra att det är viktigt. Detta trots att det inte kommer att ge någon märkbar effekt för de flesta. Således är ämnet i sig intressant för alla, men framför allt för den som inte är intresserad av att maximera sin träning, eller av träning över huvud: i det de får höra att det inte är viktigt för dem att köpa kosttillskott.

    Fast om han syftar på att dessa saker är oviktiga för ”vanliga” personer så bör han ju också tydligt framhålla det. dvs att säga att jo kreatin gör skillnad och för att det ska göra skillnad behöver man ta det i tillskottsform då det är orimligt att få i sig tillräckligt genom mat osv.
    Nu säger han ju bara rakt upp och ner osanningar och hittepå, bara för att målgruppen för inslaget inte var gymnördar betyder inte det att man inte ska komma med korrekt fakta, sen att man anpassar det efter målgrupp må vara hänt men då ska man också vara TYDLIG med det i inslaget!
    Är det möjlgen Dr Mikael som gömmer sig bakom J.D (=läkare i Scrubs)

  14. Fantastiskt att du orkar bemöta sånt här Jacob.
    Problemet är ju inte att doktorn är okunnig i ämnet, det är nog inte så ovanligt eftersom deras jobb har ett annat fokus rent generellt. Jag tycker att problemet är att karln saknar självinsikt om sina egna kunskapsbrister! Och ett problem som kanske är ännu större kan vara att TV4 helt okritiskt tar in random människor till sin soffa som sprider onyanserade och direkt felaktiga råd.

  15. Instämmer med Anders ovan, det är riktigt imponerande och bra att du orkar bemöta sånt här!
    Dr Mikael är dock lite av en pajas. En lightversion av dr Oz.

  16. Mycket bra skrivet! Jag har nyligen börjat läsa dina artiklar och du kommer verkligen med bra insikter.

  17. Bra skrivet! Sorgligt att man kan få den uppmärksamheten när man inte har koll…

  18. Hej!
    Hmm… hur ska man ställa sig till detta? Tyckte först att det fanns ett flertal intressanta artiklar på sidan. Men sedan får tonen från författaren i kommentarsfälten mig att reagera. Drar alltid åt mig öronen när någon är så genomgående säker på sin sak och inte verkar visa större förståelse för meningsskiljaktigheter,
    Och att sedan det görs reklam för just tillskott på sidan för ju en att fundera på om det är andra saker som står på spel här…?
    Men fortsätter att titta runt lite till… 🙂

  19. Jonas:
    Hej!
    Hmm… hur ska man ställa sig till detta? Tyckte först att det fanns ett flertal intressanta artiklar på sidan. Men sedan får tonen från författaren i kommentarsfälten mig att reagera. Drar alltid åt mig öronen när någon är så genomgående säker på sin sak och inte verkar visa större förståelse för meningsskiljaktigheter,
    Och att sedan det görs reklam för just tillskott på sidan för ju en att fundera på om det är andra saker som står på spel här…?
    Men fortsätter att titta runt lite till…

    Du menar Google ads? Det som baseras på vad Google tror du vill se?

  20. Hej! Kan ni inte vara med i breaking news och berätta varför frukt är bra? Ikväll har dom spridit att det är sämre än cola och godis. Experten fick Katrin zytomierska vara. Det är så tråkigt

  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529694/
    Det verkar som man behöver komma upp över tre gram leucin för att tillskott av protein ska vara nämnvärt muskeluppbyggande.
    ”Lentils, black beans and pinto beans provide just under 0.2 g of leucine and nearly 0.1 g of isoleucine per ounce.”
    Efter träning kokar jag två dl röda linser (lentils), 177 gram eller ca 6,24 ounces. Den sammanlagda mängden protein blir 45 gram men dock inte mer än 1,25 gram leucin. Jag undrar; är det lönt att äta röda linser efter hård träning för att bygga muskler?

  22. Det finns en aspekt av proteinpulver och andra bearbetade produkter som inte tas upp av varken Dr Mikael eller i artikeln ovan. Det är den om miljön. Ju mer bearbetat desto högre miljöpåverkan, dvs sämre för miljön. Ju fler förpackningar (ofta plast), desto högre miljöpåverkan. Det tycker jag är argument gott nog för att undvika pulver och piller och bars osv.
    Att det skulle behövas mer ansträngning för att förändra kosten och därigenom öka proteinintaget ifrågasätter jag. Hur skulle det vara mer ansträngande? Att ta reda på vilka livsmedel som innehåller mycket protein är varken särskilt svårt eller ansträngande. Åtminstone är det inte mer ansträngande än att hitta rätt i proteinpulverdjungeln. Ett ägg är ett ägg men det finns hur många proteinpulverprodukter och fabrikat som helst.
    Och, igen, ett äggskal t.ex. går att kompostera, men det gör inte en plastburk som pulvret kommer i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *