Det svänger i forskarvärlden när det gäller mättat fett

Publicerat den 2 kommentarer till Det svänger i forskarvärlden när det gäller mättat fett

För ungefär två år sedan släpptes en stor översiktsartikel med meta-analys i tidskriften The American Journal of Clinical Nutrition, Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Slutsatsen i den här meta-analysen var följande:

A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD.

Slutsatsen blev alltså att den epidemilogiska forskning som finns inte stödjer påståendet att mättat fett är farligt. Huvudforskaren bakom den här meta-analysen är en man vid namn Krauss som är en väldigt känd forskare när det gäller fettmetabolism och när den här meta-analysen kom ut verkar det som att reagerade.
Men det här var ju två år sen och på två år kan de hända en del. Den här meta-analysen är ju baserad på observationsstudier (epidemiologi) och dessa har ju sina brister. Efter den här meta-analysen har det sen släppts ett par interventionsstudier där man tittat på effekten av att byta mättat fett mot antingen fleromättat fett eller enkelomättat fett. Nicklas skrev om två av dessa studier på Traningslara.se för några månader sen, Fleromättat fett vs. mättat fett – två svenska interventionsstudier. I båda dessa studier visade sig antingen margarin eller solrosolja ge bättre hälsovärden än mättat fett. För några dagar sen släpptes det sen ännu en interventionsstudie som är utförd av krauss. Här under är abstraktet till den studien:

Eur J Clin Nutr. 2012 Sep 5. doi: 10.1038/ejcn.2012.118. [Epub ahead of print]
Effects of dietary saturated fat on LDL subclasses and apolipoprotein CIII in men.
Faghihnia N, Mangravite LM, Chiu S, Bergeron N, Krauss RM.
Background/objectives: Small dense low-density lipoprotein (LDL) particles and apolipoprotein (apo) CIII are risk factors for cardiovascular disease (CVD) that can be modulated by diet, but there is little information regarding the effects of dietary saturated fat on their plasma levels. We tested the effects of high vs low saturated fat intake in the context of a high beef protein diet on levels and composition of LDL subclasses and on apoCIII levels in plasma and LDL. Subjects/methods: Following consumption of a baseline diet (50% carbohydrate (CHO), 13% protein, 38% total fat, 15% saturated fat) for 3 weeks, 14 healthy men were randomly assigned to two reduced CHO high beef protein diets (31% CHO, 31% protein, 38% fat) that differed in saturated fat content (15% vs 8%) for 3 weeks each in a crossover design. Results: The high saturated fat (HSF) diet resulted in higher mass concentrations of buoyant LDL I, medium density LDL II and dense LDL III, but not the very dense LDL IV; and significant increases in plasma and LDL apoCIII concentration of 9.4% and 33.5%, respectively. The saturated fat-induced changes in LDL apoCIII were specifically correlated with changes in apoCIII content of LDL IV. Conclusions: Taken together with previous observations, these findings suggest that, at least in the context of a lower CHO high beef protein diet, HSF intake may increase CVD risk by metabolic processes that involve apoCIII.

Det här är precis som de två tidigare studierna som Nicklas har skrivit om en kort studie. Alla försökspersonerna fick äta de två olika dieterna under 3 veckor med en 2 veckor lång så kallad wash out mellan försöken. Men resultatet pekar åter igen på att andra fetter än mättat fett troligen är bättre för ens hälsa.
Det finns ju klar längre interventionsstudier likt Women’s Health Initiative där man också haft med mättat fett som en variabel. Problemet med dessa studier är att man försöker förändra väldigt mycket. Tittar man på slutresultatet så blev dock effekten nästan ingen alls när det gäller förändring. Dessutom var syftet med den studien att studera en lågfettdiet med mer kolhydrater. Den var inte konstruerad för att jämföra olik typer av fetter mot varandra.

2 kommentarer

  1. Det är ju ett välkänt faktum att vissa kan få sämre kolesterolvärden med typ LCHF under de första månaderna men att värdena sedan blir bra. Detta är även visat i studier där längre studier på 1 till 2 år visar bättre värden en vissa korta studier. Är det med andra ord relevant att beakta korta studier som denna?

  2. I den här studien har man ju tittat på olika typer av LDL-kolesterol. Inte totalkolesterol, kvoten LDL/HDL eller liknande vilket är det som normalt försämras.
    När det gäller de studier som är längre så vet vi ju också att följsamheten är dåligt. Så där kan ju förbättringen bero på det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *