Jag har haft ett utkast med det här inlägget liggandes i flera månader nu men aldrig riktigt tagit tag i att avsluta det förrän jag såg att Kostdoktorn igår publicerade en artikel med titeln ”den perfekta behandlingen för diabetes och viktnedgång” vilket i princip är en video som framhäver det positiva med fasta vid diabetes typ 2.
Där är en hel del annat i det videoklippet som är felaktigt överdrivet men det är väl inget nytt när det gäller den sidan så i det här inlägget tänkte jag endast skriva om de effekten från fasta och kraftig viktnedgång hos personer med diabetes typ 2.
Att fasta hjälper mot diabetes är inget nytt
I videoklippet framställs det i princip som att det var Jason Fung själv som kom på att fasta kunde vara bra mot diabetes typ 2 men det är i själva verket så att det är något som man har vetat ett bra tag. Viktnedgång i sig är ju en av de viktigaste delarna av en behandling vid diabetes typ 2 och fasta är ett väldigt effektivt sätt att uppnå viktnedgång. Jag har bland annat skrivit om en fallrapport från 1973 om en man som fastade i över ett år och gick ner 126 kg på den tiden, Fasta på riktigt.
Fasta har dock, som säkert många märkt, fått lite av förnyad uppmärksamhet de senaste åren och det gäller då även som behandling vid diabetes typ 2. För nästan precis fyra år sen nu fick en studie från Newcastle stor uppmärksamhet då man i den studien visade att deltagare med ganska nydiagnostiserad diabetes typ 2 helt kunde bli av med sjukdomen genom att gå ner mycket i vikt med hjälp av en så kallad VLCD-diet på 600 kcal per dag över 8 veckor (1). Jag har även skrivit om en kortare studie med ännu mer extrem diet som gav väldigt bra resultat här på tränastyrka tidigare, Magsäcksoperation och diabetes typ 2.
Orsaken till att den här typen av mer extrem diet eller ren fasta hjälper mot, och rent av kan bota, diabetes typ 2 är för att kroppen gör sig av med fett som lagrats in på fel ställe, framför allt kring levern och bukspottskörteln (2). Så när kroppen gör sig av med detta fett så återfås insulinkänsligheten i levern och blodsocker samt insulinnivåer börjar normaliseras. Inte heller detta är något som är ”nytt för i år” utan jag har nämnt det ett par gånger tidigare här på TränaStyrka (tex i Varför blir människor insulinresistenta? och Diabetes typ 2 hos normalviktiga personer) och själva hypotesen om att övervikt och inlagring av fett på ”fel ställen” är huvudorsaken till diabetes typ 2 är minst 10 år gammal.

Effekten är sämre hos de som haft diabetes typ 2 länge
Att gå runt med förhöjda nivåer av insulin, blodsocker och blodfetter stora delar av dygnet som en person med diabetes typ 2 dagligen gör är inget som är bra för hälsan. Det är inte bara så att saker så som blodkärlen påverkas negativt utan också de organ som ska är nödvändiga för ett fullt fungerande metabolism också skadas efterhand. På grund av det här så är det tyvärr så att möjligheterna att normalisera sitt blodsocker och insulinnivåer med hjälp av större viktnedgång försämras ju längre en person har haft sin diabetes typ 2.
Det här är tydligast demonstrerat i studier där man följt personer som genomgått en magsäcksoperation där en stor andel av personerna faktiskt får ett normalt blodsocker även på lång sikt. Men där är en tydlig skillnad mellan personer som nyligen fått sin diabetesdiagnos och personer som haft sjukdomen en längre tid innan operationen (3).

Vad du äter kan påverka – men mängden är viktigast
När det gäller var fett lagras och att det hamnar på fel ställe så är det ingen tvekan om att det mest handlar om att äta för mycket kalorier överlag. Utan ett överskott på kalorier så kommer inte kroppen att lagra in fett på ställen där det inte hör hemma. Undantaget möjligtvis om du skulle stoppa i dig extrema mängder fruktos då vissa studier där man låtit försökspersoner dricka läsk sötade med endast fruktos och där intaget av fruktos stått för omkring 25 procent av alla kalorier så har leverfettet ökat trots en stabil vikt (4).
I studier där man tittat på vad som händer vid ett kaloriöverskott har man visat att i princip alla makronutrienter kan höja fettinlagringen i levern. Förklaringen till varför kan du hittat i mina tidigare inlägg.
En intressant studie från 2010 jämförde effekten av ett kaloriöverskott med extra fruktos eller extra mättat fett och fann att mättat fett var värre för sig själv. Värst var dock kombinationen av fruktos och mättat fett (5).

Överlag verkar det dock som att raffinerade kolhydrater som ger en stor frisättning av insulin ger störst bidrag till en ökad inlagring av fett i levern vid ett kaloriöverskott. Orsaken är för att personer som vanligen utvecklar diabetes har en resistens mot insulin i musklerna vilket gör att dessa blir sämre på att ta hand om glukosen som kommer ut i blodet när kolhydraterna bryts ner. Då fettcellerna är dåliga på att lagra in kolhydrater direkt så blir det levern som främst får ta hand om överskottet på glukos och då konverteras en del till fett som lagras in i levern (2).
Även hur ofta du äter kan påverka
Inte bara vad du äter utan också när och hur ofta du äter verkar kunna påverka risken. Förutsättningen verkar återigen dock var att du ligger på ett energiöverskott överlag. Om du däremot överäter så finns det en del som antyder att du kommer att få en mindre negativ påverkan på din hälsa om du äter färre måltider. jag har skrivit om en sådan studie här tidigare på tränastyrka, Färre måltider är bättre för hälsan om du överäter.
Summering
Som vanligt blir summeringen av de här inläggen att det viktigaste för din hälsa är att du håller din fettprocent på en hälsosam nivå och är regelbundet fysiskt aktiv. Var gränsen går för fettprocent skulle jag uppskatta till ungefär 10-20 procent för en man och omkring 15-25 för en kvinna. Detta är inte de värden som finns för normalvikt när det gäller fettprocent utan det är istället värden som verkar gälla för traditionella kulturer som inte lever med det som normalt kallas för västerländsk kost och livsstil. De verkar hålla denna kroppsfettnivå utan någon större ansträngning så länge som de inte börjar äta skitmat.
Som en sista, lite humoristisk notis, tänkte jag bara påpeka att jag flera gånger om för kanske 4-5 år sen påpekade för Kostdoktorn att den mest effektiva metoden att gå ner i vikt är total fasta (exempel: 7). Detta sågade han dock totalt då fasta, enligt honom, inte är möjligt att lyckas med eftersom då blir du ju hungrig. Numera verkar dock fasta mer eller mindre vara något som de allra flesta som äter LCHF ger sig på när de vill gå ner i vikt och Kostdoktorn förespråkar det glatt. Troligen började han märka att förutom de solskenshistorier som han lägger upp på bloggen så fick han en hel del mejl om att hans universalmetod inte fungerade för viktnedgång och vad är bättre då än att rekommendera ingen mat alls 🙂
VARNING!!
Den här texten är till för att informera kring mekanismer bakom insulinresistens och diabetes typ 2 och hur man kan undvika det. Om du har diabetes typ 2 och tänker att du vill testa det här så kan det vara väldigt farligt om du tar medicin då ditt blodsocker kan bli för lågt. Så gå alltid via din läkare eller diabetessjuksköterska innan du ger dig på det.
Lämna ett svar till Lasse1 Avbryt svar