Big wave surfing

Jag provade att surfa första gången för tre år sedan när jag var i Australien.  Får erkänna att det var betydligt svårare än vad jag hade förväntat mig, men sjukt kul! För att bygga upp pepp innan surfsessionerna brukade vi kolla på surffilmer (detta tycker jag fungerar för alla idrotter!), och en av dessa var Riding Giants, som handlar om big wave surfing. I filmen får man se hur big wave surfing startade och hur denna har utvecklats genom åren.  I början gick det inte att surfa de största vågorna då det helt enkelt var näst intill omöjligt få upp tillräckligt med fart med enbart paddling. En lösning på problemet var att använda sig av en vattenskoter eller helikopter som tog ut surfaren till havs och sedan drog in surfaren mot vågen. Laird Hamilton var en av de första att använda denna teknik, och Laird blev världskändis när han surfade en av världens bredaste vågor på Teahupo’o.

Här är ett klipp på Laird Hamilton och vågen på Teahupo’o i filmen Riding Giants, en film jag verkligen rekommenderar. Notera hur ”tjock” vågen är:

Ett annat av de mer kända surfingklippen på nätet är när Mike Parson surfar en ENORM våg i filmen Billabong Odyssey. Många tror att hela klippet är trickfilmat, men icke!

/Joel

1 thought on “Big wave surfing

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *