Som lovat kommer här en kort lista på artiklar som jag skrivit som publicerats på andra platser än här på TränaStyrka eller Träningslära.se.

 • Tyngre – Maffiga muskler med Myo-reps
  I den här artikeln går jag igenom träningsmetoden Myo-reps. Myo-reps är enligt mig en av de allra mest intressanta träningsmetoderna som finns när det gäller att bygga muskler. Väldigt tidseffektiv är den med
 • SvD – ”Riskerna med sötningsmedel är överdrivna”
  Den här krönikan handlar om drycker sötade med socker eller sötningsmedel och vad du bör välja mellan de två om du vill dricka något sött. Det är också ett bra inlägg när det gäller riskvärdering och ett exempel på att människor oftast glömmer bort verkliga etablerade risker tillförmån för påhittade eller små risker.
 • Tyngre.se – Hur ofta ska du träna för att öka i styrka?
  I den här artikeln går jag igenom det så kallade frekvensprojektet som är en studie utförd i Norge på norska styrkelyftare. Det man jämförde var effekten av att träna 6 eller 3 gånger i veckan där båda grupperna tränade lika ofta. Den ena gruppen tränade alltså bara hälften så mycket vid varje pass. Resultatet blev klart större förbättringar i gruppen som tränade 6 gånger i veckan
 • Tyngre.se – Bra med ätardagar under diet?
  En artikel kring en studie är man såg att personer som fick äta så mycket de ville under tre dagar av fjorton fick en likvärdig viktnedgång som en grupp som dietade varje dag. Dessutom såg man att energiförbrukningen i vila minskade mindre i gruppen som fick ha ätardagar vilket talar för att de upplägget kan ge bättre resultat i längden.

Förutom dessa fyra artiklar har jag också medverkat i ett avsnitt av Tyngre Radio, Hur många reps för att öka maximalt?. Det här är ett rent frågeavsnitt där Andreas och Alex läser upp frågor som de fått in via sociala medier och sen försöker jag svara på dem så gott jag kan. Bland annat diskuterar vi de två senare artiklarna på listan här ovanför, hur man tränar som idrottare för att bli explosiv, hur irrationellt det är att vara fullständigt emot GMO mm.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

7 svar på “Myo-reps, sötningsmedel, träningsfrekvens & ätardagar”
 1. Tack för denna fina sammanfattning. Tack vare Dig har jag börjat kolla in tyngre.se och jag tycker sidan är riktigt bra för mig som kost- och träningsintresserad. Hoppas arbetet där ger lite välkomna inkomster så Du kan fortsätta leverera insiktsfulla artiklar. Tack för ett mycket gott arbete!

 2. Hej!
  Har en fråga angående myo reps. Har under senaste året tränat med långsamma reps, runt fyra sekunder per rep, o upplevt det som positivt för muskelkontakten. Har i övrigt kört enligt standardupplägg med 4×8 reps per övning. Vad tror du om möjligheten att kombinera myo reps med ”långsamma” reps?
  Tack på förhand!

 3. Tjena Olov!
  Det går säkert att kombinera myo-reps med medvetet långsamma repetitioner men det blir inte precis samma sak och troligen svårare att få till. Då du ska korrigera antalet reps med hjälp av just hastigheten när du kör myo-reps så försvinner den möjligheten att förändra där. Så du får hitta på en annan variant att styra träningsvolymen alt. att du kör ett bestämt antal repetitioner oavsett.

 4. Vore kul om du kunde kommentera Natures senaste artikel som DN skrivit om. Är detta något att bry sig om, med tanke på att du hävdar att ”Riskerna med sötningsmedel är överdrivna” i din artikel på SVD. Såg att studien endast innefattade 7 personer bl.a. men jag kom inte åt den fulla artikeln så jag vet inte riktigt hur de genomfört studien.
  http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature13793.html
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/light-produkter-kan-vara-halsofarliga/

 5. Hej Jacob,
  tack för intressanta artiklar, samt retroaktivt enormt många lärorika dito!
  Hur påverkar informationen om träningsfrekvens styrketräning i praktiken, om man tränar tung styrka (relativt sett) , till exempel Starting Strength 3 ggr i veckan? Skall man då splitta varje övning, så hälften av repetitionerna hamnar på det som tidigare var en vilodag, eller skall man dela upp övningarna i stället. Och sänker man då vikten varannan dag? Jag hoppas inte frågorna är för insiktsfulla; undertecknad är blott en nyfiken novis som försöker läsa på så mycket som möjligt och träna så gott det går.
  Allt gott,
  Johannes

 6. Hallå Johannes!
  Det finns inga regler för det där. I den norska studien delade man på antalet set i varje övning. Så man körde dubbelt så många av varje pass men hälften så hårt i varje pass. Det är givetvis inget måste att göra så. Men själva poängen med det är att du inte ska stimulera varje muskel/rörelse lika hårt varje pass utan istället stimulera tillräckligt och sen fösöka göra det mer ofta. Så att helt dela upp det i övningar fungerar med största sannolikhet inte lika bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *