Joel hinner förhoppningsvis bli klar med sin del II om hållning imorn. Jag och Nicklas har även vi haft mycket att göra under julen men förhoppningsvis så kommer vi igång med lite mer informationsrika inlägg inom några dagar. Fram tills dess så kommer här några kommentarer från ännu en artikel i Aftonbladet som lämnar mycket att önska.
Aftonbladet har idag borstat fram en gammal artikeln från i början på året där man får en massa tränings”tips” från Viktklubb.se:s träningsexpert Shirin Rågby Djavidi. Jag skulle dock kalla den en massa osammanhängande text där man inte får motivering till något och där många råd är felaktiga och flera andra minst sagt tvivelaktiga.
aftonbladetsartikel
Först får vi lära oss att konditionsträning fyra dagar i veckan är optimalt för att förbränna fett. Intensitet och duration verkar inte spela någon roll och man undrar vad motiveringen är för att man inte skulle förbränna mer om man tränar 5 gånger i veckan?
Vi får även reda på att olika typer av belastning ger bättre resultat på fettförbränningen. Ur skadesynpunkt så kan jag förstå att man rekommenderar olika typer av belastning men hur påverkar det hur många kalorier man bränner?
Man ska satsa på tre styrkepass i veckan om man vill se resultat. Detta ska man fördela mellan maskinträning och Bodypump. Samtidigt får man rådet att köra en 3-split vilket i praktiken kommer leda till att man får ordentlig styrketräning av en muskelgrupp mindre än en gång per vecka (Bodypump är inte styrketräning) vilket är ett väldigt ineffektivt träningsval för en nybörjare som snarare bör satsa på 2-3 pass per muskelgrupp/vecka.
Vi vår sen reda på att intervaller är bättre än kontinuerlig löpning. Vad man syftar på när man skriver intervaller säger dem inte. Kanske är det 4 minuters löpning med 1 minuts vila eller så är det 15 sekunders maxlöpningar med 15 sekunders vila. Två väldigt olika träningsformer med olika träningsresultat.

Bättre råd mycket kortfattat

Allt som allt en väldigt intetsägande artikel som snarare förvirrar mer än den bidrar. Vill man bränna fett så gäller det att hålla på så länge som möjligt, det bästa för en otränad person är därför att cykla eller promenera på låg intensitet under en lång tid. Har man inte hur mycket tid som helst så gör man bäst i att hålla den högsta intensitet som man bara kan under den tiden som man har tillgänglig (Mer läsning).
När man styrketränar ska man, som jag redan skrivit, som nybörjare försöka arbeta igenom varje muskel 2-3 gånger per vecka.
När det gäller konditionsträningen så beror det helt enkelt på ens mål. Intervaller överträffar i stort sett alltid kontinuerlig träning om man som ganska otränad vill få bättre kondition men det finns en oändlig mängd av alternativ när det kommer till intervaller. Om man är väldigt otränad så kan man jogga någon minut för att sen gå sakta tills man återhämtat sig och sen jogga på igen. På detta vis kommer man att orka med en längre total sträcka och således för en större förbättring i syreupptagningsförmåga.
Om man är lite bättre tränad kan man försöka sig på högintensiva intervaller (ofta kallat HIT) där man arbetar maximalt under 15-30 sekunder och vilar lika länge. Denna metod ger mycket tillbaka sett till investerad tid men sliter hårt på kroppen och är oftast inget för nybörjare och dessutom svår att kombinera med styrketräning.
Känner man att man orkar en hel del träning men inte är sugen på HIT så är mer klassiska intervaller likt 4 minuters arbeta och 1 minuts vila ett bra alternativ.

6 svar på “Aftonbladet svamlar….igen”
  1. 4min 1min vila? så kort vila?! Då lär de bli väldigt jobbigt att orka med om man ska ligga rätt i puls. Helgerud mfl kör i sin studie 4×4 med 3min vila t.ex. En annan kommer fram till att runt 2min verkar optimalt för extremt vältränade konditionsidrottare (71ml/kg/min) (seiler).

  2. Jag läste precis Aftonbladets lilla text, tack för att ni som vanligt håller träningsvettets fana hög!

  3. Intressant. Jag har en liten fråga: Hur är det med intervallsprint i uppförsbacke där man går ner för backen igen t.ex. 60m eller 100m? Så vilan blir längre än sprinten. Eller bör man hellre satsa på intervall på plan mark för att få kortare vila? Alltså för bäst ”explosiv kondition”.

  4. 4min 1min vila? så kort vila?! Då lär de bli väldigt jobbigt att orka med om man ska ligga rätt i puls. Helgerud mfl kör i sin studie 4×4 med 3min vila t.ex. En annan kommer fram till att runt 2min verkar optimalt för extremt vältränade konditionsidrottare (71ml/kg/min) (seiler).

    Bra påpekanden asfd!
    Det hela hänger på vilken intensitet man lägger sig på. Dem exemplen du ger används vid högintensiv aerob träning, på gränsen till anaerob för många. 1 min vila är kort om man försöker ligga på en medelintensitet kring 85-90 % av VO2max men det fungerar om man istället siktar på 80 % (medelintensiv aerob träning).

    Intressant. Jag har en liten fråga: Hur är det med intervallsprint i uppförsbacke där man går ner för backen igen t.ex. 60m eller 100m? Så vilan blir längre än sprinten. Eller bör man hellre satsa på intervall på plan mark för att få kortare vila? Alltså för bäst ”explosiv kondition”.

    Vad är syftet med träningen? Om det är kondition så ta på dig en pulsklocka och se efter var din medelpuls hamnar, det är ett bra riktmärke. Då intervallerna du beskriver är korta så ska man dock räkna med att det tar ca 2 minuter för hjärtat att komma upp i maxpuls så de första sprinterna kan verka lättare än vad de i själva verket är.
    Löpning i backe är för övrigt ordentligt slitsamt och du kommer bygga upp en hel del mjölksyra så akta dig för att inte köra på för hårt i början.

  5. Bra svar, håller med. Utmärkt blogg måste jag säga, riktigt intressant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *